Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvorfor siger man at der er løbet meget vand i stranden?

Nogle af de danske talemåder, idiomer, har jeg aldrig rigtig forstået. Det er jo det samme vand, som løber frem og tilbage i stranden. Selv hvor der er tale om en flodmunding er det det samme vand, som fordamper, bliver transporteret op i bakker og bjerge af termiske vinde og regner ned og ender som destilleret havvand, der flyder gennem dale og enge or marsk.

Ved kysten her lå der engang for 30 år siden et bådehus af cement ved foden af en asfalteret, betonsikret sti, med en cementrampe ned til vandet. Det er totalt smadret af de storme, der har været siden dengang. Måske var bådehuset fra 1940’erne, der har været gisnet om at det har kunnet fungere som flugtvej.

Nogen kommentarer?

Hareskaaret var nok oprindeligt et uofficielt navn, som landliggerne gav til det sted, hvor skrænten er eroderet af en lille kilde

Hareskaaret var nok oprindeligt et uofficielt navn, som landliggerne gav til det sted, hvor skrænten er eroderet af en lille kilde

Jeg tog derud fordi jeg havde ondt i venstre fod (fra klaverpedalen? forstuvning?) og så er det en passende lillebitte tur - og sikken et blæsevejr, frisk kuling!!!

Jeg tog derud fordi jeg havde ondt i venstre fod (fra klaverpedalen? forstuvning?) og så er det en passende lillebitte tur – og sikken et blæsevejr, frisk kuling!!!

Man må gerne blive forbavset! Det var *lidt* højvande og bølgerne demonstrerede, at kystværnet overhovedet ikke vil kunne modstå en storm - og slet ikke orkan

Man må gerne blive forbavset! Det var *lidt* højvande, og *kun* kuling, og bølgerne demonstrerede, at kystværnet overhovedet ikke vil kunne modstå en storm – og slet ikke orkan

Dobbelt så stor stenbarriere

Sådan ser der ud ved lavvande:

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, December 2, 2015 at 14:23 GMT+0000

Posted in Vejr

Tagged with ,

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er nogle smukke billeder, du har taget! Ja, hvor har vores strande dog ændret sig – det ser vi også her ved Liseleje. Kampestenene på dine billeder kan forhåbentlig forhindre, at nye storme æder skrænten.

  Madame

  Wednesday, December 2, 2015 at 14:38 GMT+0000

  • Tak – det bekymrer mig at man ikke må udsætte store “Xblocs” – jeg har spurgt, og der er skrappe regler for, hvor højt stenene må gå og hvad man må lave. Men dette her kystværn nytter ikke i rigtig storm.

   Donald

   Wednesday, December 2, 2015 at 21:18 GMT+0000

 2. Man ser tydeligt, at jeres “kystværn” ikke værner kysten noget videre. Det må da kunne laves bedre? men det koster jo nok en formue?

  Stegemüller

  Wednesday, December 2, 2015 at 15:04 GMT+0000

  • Ja, det koster en formue, og grundejerne vil have at kommunen betaler. Det tror jeg ikke er en god forretning, sagt lidt polemisk.

   Donald

   Wednesday, December 2, 2015 at 21:18 GMT+0000

 3. Regnvand over Sjælland, som andre steder, siver jo ned og følger lerlagene, inden de dukker op ved kysterne, hvor vandpresset kan underminere skrænterne: det er det, der tydeligvis sker ved Nørlev Strand i Vendsyssel, og så hjælper kystværn ikke: jeg har ved selvsyn holdt øje med situationen der siden 1971, og vi har også noget lignende på Ærø. Hvis man ikke vil give ferskvandet mulighed for at løbe i havet, presser det sig selv en vej.
  På den måde løber der meget vand under broen, og ud i stranden. Selv om det godt nok er det samme vand, og den samme strand: den samme klode bliver bare re-modelleret gennem tiderne. Andesbjergene er jo også bare strandbred, omend på højkant. 🙂

  AagePK

  Wednesday, December 2, 2015 at 15:58 GMT+0000

  • Det er rigtigt, AagPK – vand fra de bagvedliggende *højtliggende!* sumpede sommerhusområder er formentlig årsagen til at skræntene skrider så meget. Men der bliver nu også gnavet grundigt forneden ved havstokken eller brændingen, der hvor vandet møder skrænten eller plasker op over stenbarrieren.

   Donald

   Wednesday, December 2, 2015 at 21:20 GMT+0000

 4. 🙂

  Mormor

  Thursday, December 3, 2015 at 16:57 GMT+0000


Comments are closed.