Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Fransk Revolution tilsat vask og strygning

Forleden Lørdag (7. November) havde Information en lille artikel, http://www.information.dk/551171 om at den boblede en række moderne idéer op under Den Franske Revolution – en betegnelse, som egentlig ikke er særlig god, fordi den dækker over 10 års begivenheder, som stritter i alle retninger.

Idedebatlyst

Bogen, fra forlaget Slagmark, fremhæver Den Franske Revolution som alle revolutioners moder og understreger dens betydning for gennembruddet for idéerne om lighed, frihed, nye politiske praksisser og for en moderne stat og en moderne hær. 200 siders oversættelse og gengivelse af politiske taler og dokumenter fra revolutionsårene er bogens primære indsats. Men de idéhistoriske redaktører, Mikkel Thorup, Bertel Nygaard, Jonas Ross Kjærgård, Nicolai von Eggers og Mathias Hein Jessen, er også optaget af revolutionens årsager og peger på oplysningsfilosofiens idéer og på sociale vilkår.

En bog af Francis Fukuyama, The Origins of Political, opregner (lidt mere specifikt end foregående publikation) to vigtige nybrud:

Den Franske Revolution førte også til Europas første moderne og klare lov, Code Napoléon, som videre skaber betingelserne for mere udbredt markedsøkonomi og privat ejendomsret.

En hurtig googling viser at der er forfattere, som har set, at idérigdommen op til Den Franske Revolution, d.v.s. oplysningstiden og encyclopædisterne, også rummede den kraft – nogen kalder den socialt destruktive kraft – som fører til en “sexual liberation”.

Et enkelt citat fra en bog “The Impact of the French Revolution: Texts from Britain in the 1790s”:

Godwin’s candid Memoirs of the Author of a Vindication of the Rights of Woman(1798) helped precipitate a moralistic reaction linking sexual liberation with revolutionary politics in the public mind, to the disadvantage of both.

Løse kommentarer …

Written by Donald

Thursday, November 12, 2015 at 12:54 GMT+0000

Posted in Blogosofi

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Som du skriver: revolutionen … strittede i alle retninger. Det var simpelthen en slagmark, hvor magten fløj hid og did, fra despoten Kongen af Frankrig, via despoten Robespierre, til den havnede hos en anden despot, Napoleon.
  Alligevel vil jeg hævde, at revolutionen ikke førte til, men gjorde plads til. For ideerne, der udkrystalliseredes i Code Napoléon, kom fra så mange kanter, så coden ikke sådan uden videre kunne gøres reversibel af den nye regering.

  AagePK

  Thursday, November 12, 2015 at 14:06 GMT+0000

  • Jeg kendte ikke “Code Napoleon” før jeg læste klip eller omtale af den bog af Fukuyama via Google (og jeg kendte heller ikke rigtigt Francis Fukuyama, selv om jeg måske har hørt hans navn.)
   Jeg tror heller ikke at man kan finde nogen direkte sammenhæng mellem Den Franske Revolution og en ændring af kønsrollemønstre, lægelig forskning i menneskets forplantning osv. De få klip, jeg har læst, går ud på at der var en reaktion og en modreaktion; i Goya-omtalen af “Maja” sagen blev det nævnt at den Spanske inkvisition havde mistet meget af sin magt og at man derfor ikke kunne fordømme eller straffe Goya – andet end at han mistede sin titel som “hofmaler”. Men det var måske også slemt nok! Endvidere tales der om at tiden før “dannelse af et borgerskab” var mere nøgtern overfor krop og kropsfunktioner (mindre hæmmet).

   Takket være de billeder af Eckersberg, som du har sendt, kan man se at Eckersberg havde blik for både krop og sjæl. Men jeg har ikke ledt (og derfor heller ikke fundet) noget om Eckersbergs “nudes”. Men nu kan vi i det mindste se billedern (i kopi i næste indlæg) og glæde os over hans skildring af livets realiteter! 🙂

   Donald

   Friday, November 13, 2015 at 20:17 GMT+0000

 2. Så var det å bytte stridstid igjen, tror jeg. Inn på bokrommet.

  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Thursday, November 12, 2015 at 14:33 GMT+0000

  • Dette indlæg var blot nogle meget løselige tanker, som en kommentar til foregående indlæg med billeder af landskaber og mennesker af Eckersberg.

   Ja, ja, gør nu ikke for meget ud af det, Mormor, jeg tror man skal nyde de billeder, som AagePK fandt og som kommer i næste indlæg 🙂

   Klem på dig! 🙂

   Donald

   Friday, November 13, 2015 at 20:19 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: