Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Noget om engagement

Jacques Louis David, berømt erfaren maler med aktiv fortid i den franske revolution, var den, som opmuntrede den unge Eckersberg til at tegne (male) efter levende model; hvor gammel er den tradition? gjorde det E.glad? Er det hans bedste billeder, der er lavet i den tradition?

Jacques-Louis David - selvportrait

Jacques-Louis David – selvportrait


Og hvorfor var Eckersbergs første tid i Paris (på den store dannelsesrejse hvortil han havde sparet sammen) “præget af mismod”, som Weilbach’s kunst-lexicon skriver?

Og hvorfor forsvandt mismodet efter at vennen JP Møller kom? (ham med billedet af Stevns Klint i storm.) Og hvorfor var han rejst fra Emilie Hyssing efter at de havde været gift i to dage? Hvordan gifter man sig “mod sin vilie?”

Er der tale om en elefant i stuen, som alle ved hvem er men som man fortier? Var han en hensynsløs karrierejæger?

Fandt han sit engagement ved at høre David fortælle om sit menneskesyn? Eller ved faglige betragtninger over hvordan man maler levende mennesker? Er Eckersbergs levende mennesker bedre end hans linieskibe, som var det der skabte ham en levevej?

Eventuelle strøtanker kan løseligt henkastes her …

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, November 11, 2015 at 12:35 UTC

Posted in Blogosofi

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Siden jeg ikke var tilstede så vet jeg svært lite om hans gjenfunnede engasjement eller noe som helst. Men jeg leser jo hva som skrevet er 🙂
  Klem på deg

  Mormor

  Wednesday, November 11, 2015 at 13:54 UTC

  • Jeg var heller ikke tilstede, og dog er kunstnere og konger de mennesker fra fortiden om hvem vi ved mest, og om hvem vi kan danne os et billede, eller en psykologisk profil, om du vil.

   Forresten, har du læst Stefan Zweig’s “Stjernestunder”? Jeg ved ikke hvad den hedder på Norsk.

   Klem på dig 🙂

   Donald

   Wednesday, November 11, 2015 at 20:21 UTC

 2. Hvis man bliver udlagt som barnefader, er der jo til alle tider nogle regler, man skal følge. Hvis man ikke lige har råd til at omgå samme. Så stod den åbenbart dengang på ægteskab. Husk lige lignende scener fra Matador: sæder skifter, skikke mildnes. I Chr.4-tals tid var der dødsstraf for lejermål. Altså bare ikke for kongen.
  Så man bliver gift, meget mod sin vilje:” Det bødes der for i mange år, som kun var en stakåndet glæde” som Osvald Helmuth udtrykte det. Men: man rejser på den studierejse, som man har planlagt, det kan ikke være anderledes. Lige som soldaten, sømanden og andre må rejse, fra kone og børn. Dagvognen er jo booket, og rejsepas udstedt.Selv om man fortryder det lille sidespring med, velsagtens, en af gadens løse fugle. Som vi så, havde Emilie jo flere kedelige sider.
  Så at frk Hyssing bliver taget for gentaget tyveri var nok til at opløse ægteskabet. Det skete godt nok først i 1816, men vennen Bagge indsendte anmodning om skilsmisse i 1812, hvilket nok har givet anledning til en humør-forbedring, da nyheden kommer frem, måske via hr Møller, hvem ved.
  Forøvrigt: Den store Dannelsesrejse var forbeholdt adelens børn, kunstnerne kunne få bevilget en studierejse, hvis det var ledigt; derfor kom pengene først, da han var kommet afsted, måske er det grunden til, at mismodet viger for ny energi. Vi opfatter nok hans portrætter, bl.a af Nathansons familie og Thorvaldsen, som uforlignelige, men datiden betalte C A Jensen langt bedre for hans psykologisk mere fintfølte portrætter, f.eks. N F S Grundtvig.

  AagePK

  Wednesday, November 11, 2015 at 16:00 UTC

  • Det må være sådan, det hænger sammen. Eller næsten. Måske Hyssing var så fattig, at hun ikke så anden udvej end at stjæle – måske var det nød, der tvang hende. Heldigt at sønnen ikke blev sådan.

   Jeg husker også denne “undtagelsesregel for konger” og i nogen grad kunstnere blev udnyttet af komponisten Franz Liszt i Weimar.

   Men jeg prøver at se betydningen for nutiden, en linie, en udvikling, det kræver vist nogle flere indlæg. 🙂

   Donald

   Wednesday, November 11, 2015 at 20:18 UTC

   • Der kan ikke udledes nogen betydning for nutiden: disse love blev udfærdiget efter en religiøs synsvinkel, sammenholdt med opfattelsen af kongen som den af Gud salvede, der herigennem fik del i guddommelige rettigheder. Struensee, blandt mange andre, måtte jo straffes for sin gudsbespottelige adfærd. Det er vi da heldigvis kommet over. Nu udfærdiges love efter samfundsnytte, ideelt i hvert fald: der findes dog stadig enkelte, der vil lave love ud fra moral og ideologi, så man kan jagte luderne og slippe i skat.

    AagePK

    Thursday, November 12, 2015 at 7:53 UTC

    • Spot on som man siger på moderne Dansk! 🙂

     Ha, ja, – men jeg tror der er en forbindelse, alligevel, jeg ved ikke hvor meget, men Information havde sidste uge en artikel om “alle revolutioners moder”, Den Franske Revolution 10. August 1792. Tænk engang, alle de “moderne idéer” de havde.

     Men det er et stort emne, som jeg ikke har overblik over, kun ganske få idéer kender jeg derfra, “Frihed, Lighed og Broderskab” – en revolutionskalender (ukristen), – jeg har hørt nogle tågede idéer om en neutral “tro” og lederskab. Om magttomrum og Napoleon.

     Gad vide om der kunne blive endnu en blogg-provokatorisk indlæg ud af kunstnernes tradition for nøgenbilleder og Eckersberg, og det medicinske syn på sagen. Eller måske noget om fitness gennem tiderne afspejlet i engle på kirkelofter. Historien af Vilhelm Bergsøe, “Fortællinger fra Piazza Del Poppolo” rinder mig i hu. Deri indgår bl.a. en række variationer over uægteskabeligt børnemageri (som dog ikke bliver til noget).

     Donald

     Thursday, November 12, 2015 at 12:32 UTC


Comments are closed.