Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Benzinerstatning

Engang, jeg husker ikke hvor eller hvornår, hørte jeg en mand, der havde arbejdet under krigen sige at “de forbandede gas-generatorer på bilerne havde kostet mange fingre, når bøgetræet skulle hakkes i små terninger – for ellers virker gasgeneratorerne ikke”.

På besøg med gamle venner i Jagt- og Skovmuseet. Det er dømt til udflytning til et eller andet sted i nærheden af Aarhus, hvor de har et museum i forvejen.
Underskriftindsamlingslink.

Det er for at københavnske skolebørn ikke skal lære noget om natur, jagt og skovbrug, gætter jeg. Lokalavisen skriver bl.a.:

Kulturministeriet meddelte i går, at Jagt- og Skovbrugsmuseet er med på den liste over statslige institutioner, der skal flyttes fra hovedstadsområdet til andre steder i landet.

Jagt- og Skovbrugsmuseet skal lægges sammen med Landbrugsmuseet og flytter i den forbindelse til Gl. Estrup på Djursland.

Jamen dér er jo et museum i forvejen og hvad skal børn i Nordsjælland så gøre for at se historien med egne øjne?

Flytningen er et led i regeringens efterhånden højt profilerede plan om at flytte statslige arbejdspladser fra København til det øvrige Danmark – med det formål at skabe vækst og beskæftigelse udenfor hovedstadsområdet. Det kan være godt nok, men Jagt- og Skovbrugsmuseet kan næppe bidrage til at virkeliggøre disse intentioner.

For det første er der tale om et relativt lille museum med få faste medarbejdere.

En flytning af et museum er en kostbar affære, og hvordan det regnestykke nogensinde skal gå op, overgår min forstand.

For det andet er Jagt- og Skovbrugsmuseets placering i Hørsholm ikke tilfældig – og endda ganske vigtig. Museet ligger geografisk ved den kommende nationalpark Kongernes Nordsjælland og – ikke mindst – ved de skovområder, der for nylig er optaget på UNESCOS verdensarvsliste for det unikke jagtlandskab, som Christian d. 5. anlagde i 1600-tallet. Det er da heller ikke tilfældigt, at Hørsholms våbentegn er et gevir – området var jo krongods og kongelige jagtmarker i over 400 år.

Fravrister jeg mig for en tid det historiske ærgrer det mig kun endnu mere, at en natur- og kulturinstitution med 20.000 årligt besøgende børnehave- og skolebørn nu skal forlade kommune. Det er ikke kun et museum, men indeholder også naturskolen, hvor børn kan lære om naturen under kyndig vejledning – for ikke at tale om de mange fine aktiviteter museet har arrangeret i skolernes ferie, hvor børnene kunne komme og lave vildtmad på bål og meget andet.

Skrivefelt …

6.Oktober, Lokalavisen:

Syv nordsjællandske borgmestre har i dag sendt et brev til kulturminister Bertel Haarder (V), hvor de beder ham genoverveje beslutningen om at flytte museet til Djursland samt om et møde for at drøfte sagen.

Det er Hørtsholms borgmester, Morten Slotved (K), der har taget initiativet.

De syv borgmestre mener, at flytningen af museet falder uden for regeringens oplæg om at flytte statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder.

Det gør det ifølge borgmestrene “ved ikke at være en administrativ statslig arbejdsplads og ved at museet i forvejen er placeret udenfor hovedstaden,” hedder der i brevet.

De syv nordsjællandske borgmestre henviser til, at ministeren før sommeren “frydede” sig “over udnævnelsen af Parforcejagtlandskab i Nordsjælland” til UNESCOS verdensarvsliste.

Hvortil vil Løkke-regeringen flytte?

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, October 28, 2015 at 23:01 GMT+0000

Posted in Skov og have

Tagged with

17 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tak for i går, Donald – det var nogle spændende timer, vi havde på museet!

  Madame

  Thursday, October 29, 2015 at 6:06 GMT+0000

  • Ja, og tak til jer også! det var sjovt at se de gamle redskaber og hestevogne – med affjedring, og det var hyggeligt!

   Donald

   Friday, October 30, 2015 at 2:47 GMT+0000

 2. Interessant museum, men det er vel de fleste? Interessante, mener jeg. Klem på deg 🙂

  Mormor

  Thursday, October 29, 2015 at 6:56 GMT+0000

  • Mange museer er interessante, jeg tror at det specielle her er, at det var velegnet for børn så de kan se det, som min og din generation har oplevet ved selvsyn: Store håndværktøj til at save og hugge, ikke motorsav, plov, harve, en Ferguson fra 1950, og gamle geværer mv.

   Der var en lærer med en skoleklasse, de morede sig storartet.

   Og så var der mange smukke udstoppede dyr.

   Donald

   Friday, October 30, 2015 at 2:40 GMT+0000

 3. Den udflytningsplan er fuldstændig sindssyg. Adskillige af mine tidligere kolleger er direkte ramt, og går og overvejer om de skal flytte med eller ej. Hvis man bor i Roskilde og ens ægtefælle har selvstændig virksomhed i nærheden er det ikke sådan lige at flytte til Ikast.

  Staten vil stille og roligt blive tømt for kompetencer på de involverede arbejdspladser. Folk vil allerede nu begynde at se sig om efter nye jobs, så stille og roligt siver kompetencerne ud. Det er for manges vedkommende kompetencer, der er bygget op og samlet sammen over mange år, og som ikke er sådan lige at samle sammen igen. Hvordan finder man lige de relevante (akademiske) medarbejdere med forstand på patenter og varemærker i Ikast?

  Hertil kommer, at det bliver sindssyg dyrt at gennemføre flytningen. Så vidt jeg husker er der sat 0,4 mill. kr. af pr. årsværk, men det kan ikke gøre det. Djøf har regnet på det og er kommet frem til, at prisen snarere er 1,0 mill. kr. pr. årsværk, og gang så lige det med 3.900 – det bliver 4 mia. kr. Det er mange penge at betale for et enormt kompetencetab…

  Stegemüller

  Thursday, October 29, 2015 at 9:14 GMT+0000

  • Ja denne udflytning er specielt tosset, for Gl.Estrupgaard er jo et museum der har det hele, og hvis de skulle rumme samlingerne fra Hørsholm skulle de udbygge arkiverne! Det er simpelthen en ondsindet nedlæggelse.
   Ja, jeg læste også om at flytningen af både job og samling koster langt mere end man kan drømme om at spare.

   Donald

   Friday, October 30, 2015 at 2:42 GMT+0000

 4. En ting er, at nogle ting sagtens kan tåle at blive flyttet, og mennesker ligeså kan have godt af det: mine erfaringer gælder HMAK, hærens materiel, der blev flyttet til Hjørring lige omkring 1970. Dem, der flyttede blev faktisk glade for det.
  Et andet faktum er, at vi allerede har oplevet den største flytning af statslige arbejdspladser: nemlig mod København. Bort fra de steder, hvor konceptet blev udviklet. Med en åreladning af kompetencer lokalt, hvilket ikke er godt for den lokale udvikling.
  MEN:
  Hørsholm jagt-og skovmuseum er jo ikke kun til gavn for københavnske og andre sjællandske skoler, men også i høj grad for de studerende fra Københavns universitet, der læser videre på Skovskolen i Nødebo. Der foregår temmeligt meget lige der, og de studerende skal jo ofte lige rundt om museet for at studere arkiv og materialer. Og samlingerne vil slet ikke kunne rummes i Gl Estrup uden tilbygninger, eller også vil det meste havne på magasin. Som også først skal bygges. Til glæde for hvem?

  AagePK

  Thursday, October 29, 2015 at 10:53 GMT+0000

  • PS: i Sverige må man stadig godt ombygge sin bil til gengas-drift, forudsat, at den er fra før 1964, såvidt jeg husker. Se http://www.vedbil.se

   AagePK

   Thursday, October 29, 2015 at 10:56 GMT+0000

   • Det var interessant at læse det link, og det ser ud som om de rare mennesker, der ombyggede en volvo til “træbil”, havde sat sig grundigt ind i emnet. Jeg synes ikke ombygningen var særlig elegant! Men det var imponerende at de kunne køre 5000 km. (500 mil, svensk mil => 10 km) på 6 m³ træ! Det så ikke ud som om de havde en bøge-hakkemaskine, måske derfor var gasgenerator-beholderen større end de, jeg husker fra billeder af krigstidsbiler.

    Donald

    Friday, October 30, 2015 at 2:46 GMT+0000

  • Jeg tror ærligt talt at museet mest er for børn, AagePK. Men det kunne blive en mere værdifuld ressource for studerende, hvis man indrettede det på en lidt anden måde, men forskningsresultater og bibliotek.

   Men måske har jeg taget fejl, måske er der et bibliotek.

   Donald

   Friday, October 30, 2015 at 2:43 GMT+0000

   • Hvis det kun/mest er for børn, hvorfor i alverden skal det så flyttes til Djursland, hvor der ikke bor ret mange børn? Som barn holdt min familie ferie hos Marie og Egon Thommesen, der drev pensionat i Fjellerup, lige 5 km fra Gl. Estrup. Det var et rigtigt pensionat af den slags, efter ferieloven i ’30-erne, men før sommerhusene bredte sig. Dengang var det Egons forældre, der drev det, Grethe stod for køkkenet, med fabelagtig dejlig mad fra den tid, og manden, hvis navn jeg ikke lige husker, fiskede sammen med sønneke. Marie stod for værelserne, hende var jeg meget forelsket i. Jeg var 5 år.

    AagePK

    Friday, October 30, 2015 at 7:50 GMT+0000

    • Nå! Uha! jeg tænkte at jeg ikke kunne være bekendt at tvivle på at det (også) var en forskningsinstitution, så jeg kiggede igen på websitet og fulgte link til forskning. Der var lidt her (gå videre til “faglige artikler”):
     http://www.jagtskov.dk/forskning/
     og man kan bl.a. læse følgende:

     Kvinder på jagt

     Der findes knap 160.000 jægere i Danmark, og kun 5% af dem er kvinder. De kvindelige jægere udgør således et absolut mindretal i jægerstanden, men opgørelser fra Jagttegnsregisteret viser, at kvindernes andel er vokset markant gennem de seneste år, ganske som det er tilfældet i vores nordiske nabolande.

     Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum og Kvindemuseet besluttede sammen at se nærmere på, hvad årsagen til det stigende antal kvindelige jægere kunne være. Vi ville undersøge, hvem de kvindelige jægere er, hvorfor de er blevet jægere og hvordan de går på jagt. Samtidig var vi interesserede i at få afdækket en række holdningsspørgsmål for at belyse, om de kvindelige jægeres tilstedeværelse påvirker de maskuline normer og værdier, som gennem århundreder har præget jagtudøvelsen. Artiklen Diana og Artemis’ døtre beskriver nogle af forskningsprojektets overraskende resultater og præsenterer to kvindelige jægeres tankevækkende historier.

     🙂

     Donald

     Friday, October 30, 2015 at 10:10 GMT+0000

     • Holdningsspørgsmål? Burde det ikke være “Husholdnings-spørgsmål” i denne sammenhæng? 🙂
      Fra san-folket og andre traditionelle jægerfolk ved vi jo, at de unge kvinder deltog i jagten på lige vilkår, næsten; først ved moderskabet blev kvinderne mere fokuseret på kvinderollen. På den baggrund mener jeg også at have iagttaget, at kvinders måde at “læse” et billede eller landskab på skifter fra barnealderen, hvor de lige som drenge lynhurtigt kan udpege enkeltheder i et billede, f.eks fiksér-billeder, hvor de senere, i modsætning til mænd, fokuserer mere på sociale sammenhæng. Mænd ser stadigvæk bytte-objekter, hvor kvinder holder øje med børn og gamle, der skal beskyttes.

      AagePK

      Friday, October 30, 2015 at 13:50 GMT+0000

    • Jeg glemte at kvittere for historien om Marie! Det er jo skønt, at du kan huske det. Jeg tror desværre ikke jeg havde noget kærlighedsidol i 5-årsalderen, men måske havde jeg det i skolen nogle år senere, der var mange søde lærerinder. 🙂

     Der er en underskriftsindsamling imod flytning til Gl.Estrup med netop de argumenter, som du skriver. Manøvren kan hverken forsvares med besparelser – det bliver dyrere end at lade det ligge! – eller arbejdspladser – der er ikke ret mange og Gl.Estrup ansætter sikkert ikke flere – eller med at Hørsholm ikke bliver besøgt! det er ganske grotesk.

     Donald

     Friday, October 30, 2015 at 14:06 GMT+0000

     • Jeg har skrevet under. 🙂
      Og jeg burde have besøgt museet for længe siden: Knivforeningen har længe brugt stedet til at præsentere resultatet af de årlige mesterskaber der; dog har jeg ikke haft noget at udstille. 🙂

      AagePK

      Friday, October 30, 2015 at 16:40 GMT+0000

 5. Det forekommer mig at der er så meget andet man kan bruge energien på i Danmark lige nu end udflytninger, og jeg begriber ikke hvor museet skal flytte. Det ligger ve godt hvor det ligger.

  Jørgen

  Saturday, October 31, 2015 at 20:17 GMT+0000

  • Nej det er ubegribeligt – Løkke Rasmussens behov for markante udmeldinger og principper gør ikke noget godt overhovedet i denne sammenhæng. Jeg tror det svarer til at nedlægge museet, men det ville han og den øvrige regering ikke lægge navn til.

   Donald

   Sunday, November 1, 2015 at 2:34 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: