Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Slangen i paradis

Der er masser af æbler, og de andre er også flotte. Og de, der blev hængende på træerne til de bliver plukket, er som regel ikke ædt af orm.

Plukkede æbler

Plukkede æbler

Skrivefelt …

Advertisements

Written by Donald

Monday, October 5, 2015 at 19:10 UTC

Posted in Brok

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det samme her. Mange James Grieve er plukket, 4 foldekasser er fyldt. Mange er også faldet ned, de bruges til at stege i lidt olie og det er fint at udnytte dem trods ormenes hærgen.

  Jørgen

  Tuesday, October 6, 2015 at 6:02 UTC

  • Jeg kan også sagtens bruge et halvt æble, når ormene har haft fat. Jeg kan ikke nå at spise alle æblerne, det var mest fordi jeg fik træerne som gave fra min mor, at jeg plantede dem. Men mos kan jeg godt lave nogle portioner af – og James Grieve er et godt æble.

   Donald

   Tuesday, October 6, 2015 at 11:55 UTC

 2. Det forekommer mig, at æbler, der bliver angrebet af et eller andet, såsom orm, tvangsmodner, for så at blive droppet. Planter har jo sensorer, som kan mærke forskel på angreb, og det gælder jo også for planten at komme af med det angrebne æble, så der ikke bliver brugt for mange kræfter på at udvikle noget, der alligevel ikke har noget formål mere.
  Man har vist, at vild tobak kan udsende duftstoffer, der hidkalder snyltevepse, når bestemte larver gnaver i bladene: derved får planten hjælp til at komme af med krybet. Det samme gør majs, når rødderne angribes af nematoder: så hidkaldes andre kryb, der gør det af med førnævnte. Det mærkelige er, at et hollandsk forskerteam har påvist, at denne evne mangler hos gen-manipuleret majs; det er blevet et problem, da man så må sprøjte med systemiske midler for at få giften ud i rødderne, og de er ikke opfundet endnu, ifølge en tysk tv-udsendelse.
  Her har æblehøsten været over middel, bortset fra Belle de Boskoop. Vi gemmer de pæne, og laver most af resten. Eller mos.

  AagePK

  Tuesday, October 6, 2015 at 9:11 UTC

  • Jeg tror også, at det er sådan det hænger sammen. Jeg tror også at skurv får planten til at reagere på samme måde, “se at få den væk!” – men skurv er jo normalt ikke særlig alvorligt ødelæggende.

   Den historie om majs er interessant! så du Farmers kommentar til majsmarken forleden – det er også et meget interessant emne, C4 planter versus C3.

   Nematoder på majs-rødder vidste jeg ikke var et problem, men det er vel alment, nematoder eller ringorm er skadelige undtagen for fuglene, som betragter halvrådne æbler med orm som en delikatesse?!

   Donald

   Tuesday, October 6, 2015 at 11:59 UTC

   • Med skurv er det vist lidt forskelligt: Boskoop er jo ikke en rigtig Boskoop, hvis ikke den er helt dækket med et tyndt lag skurv: det tynde ru brune lag er faktisk skurv.
    Mht majs: det er muligt, at jeg husker forkert, ved ny gennemlæsning forekommer det mig, at det vist var nogle jordlopper eller andet kryb, der angreb de fine rødder, og så udskilte majsen en gasart, der lokkede nogle nematoder hen til det angrebne sted og trængte ind i skadeforvolderen.
    Andre planter udskiller også gasarter, der kan advare beslægtede planter om et igangværende angreb, så de kan forberede et forsvar, f.eks i form af plantegifte. Mange stoffer, som vi anser for vitaminer el.lign for os mennesker, er faktisk plantens kemiske arsenal til forsvar mod kryb, sygdom, svamp og andet ubehageligt. Planten kan jo ikke løbe fra problemerne. Den må tage kampen op, eller gå til grunde.

    AagePK

    Tuesday, October 6, 2015 at 12:30 UTC

    • Aha – jae, jo, jeg har prøvet at finde et billede af Belle de Boskoop på min indre skærm, og kan godt huske at der kan være noget brunligt, noget grov æblehud, men kan ikke forbinde det med skurv af den slags, vi ser på æbler af typen James Grieve, hvor skurven tydeligt hæmmer skindets væxt.

     Jeg har jo aldrig haft lejlighed til botaniske studier eller undersøgelse af planter på andet end haveejerplan og potteplateplan, og dér kan jeg konstatere, at der er forskellige grader af modstand mod “kryb” 🙂 Jeg kan godt forestille mig at der er nogle planter, som udskiller gasser og danner kraftigt smagende stoffer (æteriske olier og krydderi-stoffer) for at slippe af med os, der bare vil spise dem! Ja det er en kamp at overleve.

     Donald

     Wednesday, October 7, 2015 at 9:18 UTC


Comments are closed.