Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Fire måneders vækst fra spire til mandshøjde

Det var glimtet i bladene på popler og majs, som fik mig til at standse i fem minutter denne Fredag d.2. Oktober

Det var glimtet i bladene på popler og majs, som fik mig til at standse i fem minutter denne Fredag d.2. Oktober

Hvad mon de ser, hvordan ser de landskabet, trafikanterne, der passerer den lille bebyggelse og véd at de skal sætte farten ned?

Hvad mon de ser, hvordan ser de landskabet, trafikanterne, der passerer den lille bebyggelse og véd at de skal sætte farten ned?

En anden dag havde jeg set cykler og fodgængere passere i skyggen af majsmarken og tænkte at det måtte jeg kunne få et smukt billede ud af – men desværre havde jeg travlt med blad og gæster – så jeg må nøjes med biler, som passerer på vejen og nogenlunde illustrerer hvor høj majsen er blevet.

Skrive …

Samme mark 3. Juni i år

Samme mark 3. Juni i år, desværre ikke fra nøjagtig samme position, det er på den anden side af hestefold og dyrlægeboligen

Advertisements

Written by Donald

Saturday, October 3, 2015 at 11:51 UTC

Posted in Mark

Tagged with ,

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jammen hadde det vokst gitt.
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Saturday, October 3, 2015 at 13:35 UTC

  • Det er imponerende, ikke sandt? Jeg læste for nogle år siden om begyndelsen af majsdyrkning i Danmark. Man skulle jo tro at så givtig en afgrøde ville være prøvet for lææænge siden. Men nej, de majs-sorter som man dyrker i USA er mere varmekrævende, tror jeg.

   Så det var først da man havde fremavlet majs-sorter, som rigtig trives i det Danske vejr, at man begyndte.

   I år sagde meteorolog og en majs-avler at de ikke fik varme nok i September – så ville majskolberne ikke udvikle sig så meget og foderværdien være ringere. Man bruger vistnok mest majs som grisefoder. Jeg kan nu også godt lide det som grøntsag til hakkebøfferne 🙂

   Klem på dig 🙂

   Donald

   Saturday, October 3, 2015 at 19:12 UTC

 2. Lad os håbe majsen når et modenhedspunkt så landmanden kan høste den. Den er sent på den i år – som alt andet, inkl. æbler, der er grundigt syrlige.
  Det er dejligt at se det har groet.

  Jørgen

  Saturday, October 3, 2015 at 16:43 UTC

  • Den kan altid høstes, Jørgen, det er så vidt jeg har forstået udbyttets vægt, der er lidt mindre i år på grund af den kølige sommer 🙂

   Donald

   Saturday, October 3, 2015 at 19:13 UTC

 3. Det fantastiske vejr gør det spændende at tage billeder. Der er mere liv i dem, når himlen er blå, end når den er grå.

  Stegemüller

  Saturday, October 3, 2015 at 17:02 UTC

  • Ja, blå himmel med skyer er nummer ét, Stegemüller, – men jeg kigger nu også efter hvordan lyset falder på blade og andre ting. 🙂

   Donald

   Saturday, October 3, 2015 at 19:13 UTC

 4. Majs er en forunderlig afgrøde. Først står den og ligner noget, der er lige ved at gå ud, og så tager pokker ved den.

  Langt det meste majs bruges til kvægfoder, hvor man udnytter både stængel og kolbe til ensilage.
  Der avles nu til dags også en del til svinefoder, hvor kun kolbens kerner anvendes. Kernemajsen, som disse sorter til svinefoder kaldes, skal naturligvis være mere modne ved høst end de sorter til ensilering.

  Da kernemajs ikke kan forventes høstet med en opbevaringsegnet vandprocent, syrner man i stedet majskernerne. Det er en billig måde at konservere på, og det giver samtidig den samlede foderration til grisene et passende lavt pH, som giver lavere dødelighed og færre fordøjelsesproblemer. (Sådan lidt i stil med syrnede mælkeprodukter til svage menneskemaver.)

  Majssorter som tåler vort klima kom frem omkring 1970. Der ligger et stort avlsarbejde bag; men vor nordlige placering betyder, at mange af de sygdomme og skadedyr, som man slås med sydpå, ikke har kunnet følge med avlsarbejdet, og derfor -indtil videre- ikke er tilstede i dansk majsproduktion.

  Majs er en C4-plante, og udnytter derfor sollyset særdeles effektivt.
  https://da.wikipedia.org/wiki/C4-plante

  Farmer

  Sunday, October 4, 2015 at 5:35 UTC

  • Det fik jeg læst nu, meget interessant artikel som giver smag på mere af forskningens resultater. Wikipedia har i den forbindelse også noget om de præriegræsser, som bare blev kaldt “prærie” i bøgerne om nybyggere, og som klarer sig i lange tørkeperioder.

   Tak for kommentar, Farmer.

   Donald

   Monday, October 5, 2015 at 19:17 UTC


Comments are closed.