Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Uddannelse som svar på globale klimaproblemer

I går aftes var det igen – for fjerde eller femte dag i træk – en smuk, stille aften, hvor man kunne lægge en avis på et havebord uden at den fløj væk. Før det var der også en række dage med smukt stille vejr, i dagene 3-7 August. Lørdag d. 8 var lidt skyet – ellers ikke meget andet end sol-dage.

Det var så oplagt at forsøge at indfange aftenstemningen. Men om det ville lykkes? Nej:

Men så kunne jeg i det mindste prøve igen at få et vel-detailleret billede af månen. Og så slog det mig, at når jeg nu med et forholdsvis billigt kamera og lidt tålmodighed kunne tage et billede af månen, der svarer til de første teleskopers verdensbillede-omstyrtende billeder, vil det så betyde, at viden om universet bliver hver mands eje i løbet af en generation? – (hvis det lykkes at få spredt teknikken så vidt omkring til alle folkeslag, at børn over hele kloden kan få syn for sagn).

Månens lys er så kraftigt, så man kan bruge samme (manuel) indstilling som ved dagslys, og med hænderne støttet på et træ kan man få et billede, der viser kraterskygger

Månens lys er så kraftigt, så man kan bruge samme (manuel) indstilling som ved dagslys, og med hænderne støttet på et træ kan man få et billede, der viser kraterskygger

[Skriveri i kladdeform:]

Men er den viden nok til en udvidet forståelse af universet og planeten jordens geofysiske forhold? Nej selvfølgelig ikke. Den kan, i bedste fald, anspore til videre studier.

Survivors walk past a ship that lies on top of damaged homes after it was washed ashore in Tacloban city, Leyte province central Philippines on Sunday, Nov. 10, 2013. The city remains littered with debris from damaged homes as many complain of shortage of food, water and no electricity since the Typhoon Haiyan slammed into their province. Haiyan, one of the most powerful typhoons ever recorded, slammed into central Philippine provinces Friday leaving a wide swath of destruction and scores of people dead. (AP Photo/Aaron Favila)

Survivors walk past a ship that lies on top of damaged homes after it was washed ashore in Tacloban city, Leyte province central Philippines on Sunday, Nov. 10, 2013. The city remains littered with debris from damaged homes as many complain of shortage of food, water and no electricity since the Typhoon Haiyan slammed into their province. Haiyan, one of the most powerful typhoons ever recorded, slammed into central Philippine provinces Friday leaving a wide swath of destruction and scores of people dead. (AP Photo/Aaron Favila)


Måske er folk i Tacloban, Philippinerne, klar over at storme kan være ødelæggende – men hvor stor er Tacloban i forhold til resten af Philippinerne?

Hvis hele Danmark forsvandt på grund af en ulykke af en slags, hvor mange mennesker rundt om i Verden ville så blive berørt af det? Hvor mange ville bekymre sig?

Viden om “Verden” skal, for at vi kan reagere på den, også omfatte klimasystemer og landendes politiske opbygning. Måske nogle ulykker kan anspore en lille del af befolkningerne – men vil det være nok til igangsættelse af effektive foranstaltninger til regulering af menneskeskabte udslip?

Her i Danmark har vi af en eller anden grund være forskånet for de store skybrud, oversvømmelser, orkan-ødelæggelser, tørkeperioder, som har ramt andre steder i verden. Jeg tror ikke vi har en fyldestgørende statistik over hvor store områder, der er hårdt ramt; vi vil snart kunne se det i høststatistikker for den nordlige halvkugle. Men når vi i DK ikke ser de alvorlige virkninger, vil vi så være interesseret i at gøre noget?

Skrivefelt …

Advertisements

Written by Donald

Saturday, August 22, 2015 at 9:34 UTC

Posted in Astronomi

Tagged with ,

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mon ikke man begynder at bygge diger, når vandstanden stiger. Og hvis Bjørn Lomborg stadig lever til den tid, vil han sikkert stadig mene, at pengene kan bruges bedre på andre ting.

  Eric

  Saturday, August 22, 2015 at 16:38 UTC

  • Fik jeg fortalt at Danmark stadig hæver sig efter istiden – så måske behøver vi ikke så mange diger. Nej det er en spøg, landhævningen i DK sker kun i den nordøstlige del, og den går langsommere end vandstandshævningen. Als og Sønderjylland synker vistnok. Jo, artikel “Landhævning” i dansk Wikipedia:

   Vippebevægelsen sker over en kam af grundfjeldet, der strækker sig fra Ringkøbing over Fyn til Køge, således at det nordlige Danmark hæver sig og det sydlige sænker sig. Men ganske langsomt – op til nogle millimeter om året ved Skagen. Et sted i Nordsverige har landet hævet sig 120 meter og hæver sig stadig ca. 1 cm om året.

   Lomborg har været uhæderlig mht. facts om klima, men hans “redningsforsøg” er jo rigtigt (gad vide om ikke også andre har tænkt den tanke) Man kan ikke stoppe CO2 forurening i industrilande & Kina uden økonomiske problemer, som kan føre til krig – men man kan selvfølgelig arbejde på det. Der er energi nok i sol, vind og bølger (og alger til flybrændstof!)

   Vi burde tænke på at organisere folkevandringer, begynd med de nuværende tal, de er til at overskue, 50 mio. flygtninge kan omplaceres og uddannes til at skrive og læse Engelsk og producere mad tøj og mursten til sig selv.

   Når flygtningetallet når op over 1 mia. så er der kaos.

   Donald

   Sunday, August 23, 2015 at 0:50 UTC

 2. Du skal ikke se i høststatistikken, men i flygtningeditto: den stigende flygtningestrøm skyldes godt nok krig, men den er jo i bund og grund en krig om resurser: vand, og dermed afgrøder, mad. Og det vil stige, eftersom den massive, og forkert udførte vanding i store dele af Verden, også Tyrkiet, vil fremme forsaltning og ørkendannelse.
  Lomborg er dømt IKKE uhæderlig: han er jo politilog, altså studeret spindoktor med den store avislæser-eksamen, med et kursus i statistik. Han er derfor ikke videnskabsmand på det område, han har kastet sig over, og derfor KAN det ikke være videnskab, og derfor ikke uhæderligt, hvad end han kommer op med. Han er end ikke doktor, en titel han ellers besmykker sig med i udlandet.
  Lidt ligesom Birthe Rønn-Hornbech: selv om hun er uddannet jurist, vicepolitimester endda, kan man ikke forvente, at hun som minister kan forstå lovene, og derfor kan hun ikke klandres, vel?

  AagePK

  Sunday, August 23, 2015 at 7:53 UTC

  • Jeg mærker noget drivende her. Drivende ironi? Skærende sarkasme? Og/eller ærlig forargelse over både dette og hint! hvor jeg bekymret især ser den sidste linie, justits-ministeren med en juridisk uddannelse, som skulle kende lovenes mening (man lærer trods alt mere end love i jura-studiet) men som du siger med en hentydning til nyligt fremkommet rapport om hvad der skete i Justitsministeriet på det tidspunkt, da BRH var minister: man har ikke forventet at hun kunne forstå lovene, og derfor kan hun ikke klandres, men aben er givet til daværende departementschefer, som med øjeblikkelig virkning blev bortvist fra jobbet fordi de ikke gav ministeren klar besked.

   Det krævede et opslag, udtrykket “drivende ironi”, og korpus-DK ( http://ordnet.dk/korpusdk) kunne desværre ikke bekræfte existensen af dette udtryk (talemåde), som jeg ikke har brugt i maaange år. Men Google kunne finde en anmeldelse af en film (Brüno). “Med drivende ironi spidder han den narcissistiske stjerne for en aften med liderlighed, men tilføjer ikke megen ny underholdningsværdi i forhold til Borat-universet.”

   Iskærner fra Antarktis er et af de vigtigste udtryk for klimatiske forhold, som forskningen er nået frem til. Med Antarktis iskerner og underis-søvand kan man nå tilbage 600,000 år. Nogle af de klima-ændringer, som derudaf kan deduceres, er sket i løbet af et livsspan, siger de (skal span ikke staves med d? Men når det nu ikke er en bucket…) – 10 – 40 år så vidt jeg husker, så faldt temperaturerne hurtigt. Men for at forstå jordens klima i dag er der selvfølgelig også andre ting: Atmosfærelagene, solindstråling, havenes evne til at absorbere CO2, (som er ved at være brugt op)

   Alt det burde formidles bedre,

   Men jeg vil stadig mene at Lomborg – og andre – har en pointe, når de taler om at hjælpe de lande og befolkninger, som har problemer. Man kunne frygte, at Lomborg har brugt denne tanke for at dække over sine første umulige udmeldinger.

   Donald

   Sunday, August 23, 2015 at 10:18 UTC

 3. Jeg syntes selv at det er noget som røre mig meget og noget jeg tænker over i min hverdag. Især hvad jeg selv personlig kan gøre for at forminske mine fodspor på jorden, selvom det ikke altid er let.

  ilhja

  Monday, August 24, 2015 at 11:29 UTC

  • Det er ikke nemt! Og den enkeltes bidrag forslår som en skrædder i helvede. Men bliv endelig ved, hvis vi er mange nok, så hjælper det måske! 🙂

   Donald

   Monday, August 24, 2015 at 11:36 UTC

   • det hjælper altid lidt, og jo mere det bliver talt om jo flere vil tænke over det. Og på den måde kan vi forhåbenlig gøre en forskel.

    ilhja

    Tuesday, August 25, 2015 at 18:32 UTC


Comments are closed.