Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Den længste dag

Overskriften fik mig til at tænke på D-day, 6. Juni 1944. Men nu gælder det dagen i dag, solens op- og nedgang, de lyse timer.

Midsommer, Solhverv – de tidspunkter, man bruger til at bestemme årets gang, når man skal lave en kalender med en pind (tænk lige engang: Hvordan gør man det?)

I dag stod solen op kl. 4:24 og går ned 22:02. Det ses på en almanak, som gymnasielærer Hermansen fra Nakskov har lavet og drevet gennem mange år.

I morgen står den også op 4:24 og går ned 22:02 her (ca. – sekunder er ikke medregnet! og stedet er 56°6′ N 12°9′ Ø – i Skagen er det tidligere og senere, og Gedser er senere og tidligere op/ned).

Det mest fascinerende er at stå ved kysten og se himlen nede ved horisonten: Den er lys og man kan næsten se farverne på stenene på stranden, – hvis det vel at mærke ikke er overskyet.

Skrivefelt …

Advertisements

Written by Donald

Saturday, June 20, 2015 at 10:47 UTC

Posted in Astronomi

Tagged with ,

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Solsnu kaller man det her Solsnu om sommeren og solsnu om vinteren.
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Saturday, June 20, 2015 at 12:10 UTC

  • Solsnu – den snur sig, den vender, og begynder at gå den anden vej. Det afspejles i navnet “vendekreds” på den 23° fordi der står solen lodret over jorden (zenith) i dag.
   Men det lyder sjovt – solen er snu betyder på dansk at den er klog, smart, dygtig som en ræv til at få sin vilje! 🙂
   Klem på dig 🙂

   Donald

   Saturday, June 20, 2015 at 12:56 UTC

   • Så lærte jeg noe nytt i dag også. NÅ, piske krem til kake 🙂
    Klem på deg 🙂

    Mormor

    Saturday, June 20, 2015 at 15:40 UTC

 2. Ja, om tre dage går det mod vinter igen … og vi har endda sommeren til gode!
  Om man tager en tilpas lang stok, kan man både lave ur og kalender. Et solurs princip kender vi jo alle, og når vi så ud ad y-aksen laver et lille hak hver dag kl 12 præcis, der, hvortil skyggen når, vil afstandene mellem hakkene give datoen. Det bliver måske lidt gnidret; men hvis man nu på venstre side af skyggen markerer dagene fra 23.6 til 23.12, og tilbage på højre side, går det nok. Alternativt kan man også måle afstand fra centrum til skyggens spids kl hhv 9 om morgenen, og kl 18: så har man 3 linjer at fordele hakkene på.
  Man har jo også den berømte gyldne solhat, en troldmands-hat af det pureste guld, ca 3000 år gammel, med en sol- og måne-kalender på: https://dk.wikipedia.org/wiki/Bronzealderguldhat
  Husk også at læse den tyske udgave, den siger noget mere.
  Man må sno sig, sagde ålen. 🙂

  AagePK

  Saturday, June 20, 2015 at 14:30 UTC

  • Ja, det er sno, snor, snoede, snoet, som svarer til det norske “snu”, det var jeg godt klar over AagePK 🙂
   Men hvad kommer det danske “snu” egentlig af?

   Jeg har aldrig rigtigt troet på, at “Stonehenge” er en sol-kalender, men den er nu alligevel imponerende og tankevækkende. Fidusen ved en kalender på en pind, gren, kæp, – fidusen er som du siger at man kan lave det med en lommekniv eller, hvis man ikke har sådan en fin lommekniv, så kan man lave den med en skarp flintesten. Men tænk over det, hvis man kun har én pind, så skal man også have en flad grund, som ikke bliver bevokset og ikke bliver ødelagt af dyr eller mennesker, et fredshelligt sted, hvor pinden kan være i fred.

   Det får mig til at tænke på noget, som jeg just hørte: Der er hjerne- og DNA forskere, som mener at der sker en ændring med mennesket så sent om for ca. 10000 år siden, hvor vi begynder at danne byer. Det har jeg selv tænkt over engang jeg hørte at både Mohenjo Daro og andre oldtidsbyer stammer fra den samme periode for ca. 10000 år siden.

   Jeg har iøvrigt rettet den pensionerede skolelærers stavefejl (tilpads -> tilpas) og jeg håber virkelig ikke at vi skal til at diskutere stavning når andre skriver kommentarer her. Nyskabelse i sproget sker ved at danne nye ord eller variationer af de gamle. Nogle er ikke levedygtige, såsom fx. højtaler som de fleste staver højttaler nutildags. Næhø, lad os nyde raps-odierne og den megen viden, der ofte kommer frem ved gode kommentarer.

   Donald

   Saturday, June 20, 2015 at 16:31 UTC

   • Desværre viser det sig, at sno og snu ikke har ret meget med hinanden at gøre: altså: det danske snu for klog skulle have sammenhæng med at snuse noget op. Ifølge Ordbog over det danske sprog, ODS.

    AagePK

    Saturday, June 20, 2015 at 19:49 UTC

    • Jeg ser Michael Mosley fortælle om intelligens: Vi ved ikke rigtig hvad det er! Så det er klart, at man har forskellige ord som afspejler forskellige “slags” intelligens eller hvad jeg ville kalde “åndelige evner” 🙂

     Det er en DR-udsendelse og kan måske ses igen senere eller on-demand på internettet (nej, desværre, det ser det ikke ud til, den er på skrap copyright og derfor ikke til download).

     “Sno sig” i overført betydning og snu som en, der snuser sig til et overraskende resultat – det er vel OK? 🙂

     Donald

     Saturday, June 20, 2015 at 19:59 UTC


Comments are closed.