Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Havearbejde, hvad kan bedst betale sig?

I en kommentar fik AagePK nævnt en bolius.dk vejledning i den let-vedligeholdte have.

Der står blandt andet:

Græsplæner tager tid

Det er en udbredt misforståelse, at en græsplæne er nem at passe. En græsplæne skal slås ca. 26 gange om året, og det tager måske en time hver gang. Dertil kommer den tid, det tager at stikke kanterne, fjerne mos og andet ukrudt, gøde og vande.

Du kan nå langt ved at bruge den samme tid på at passe andre typer bede.

Nå, så det tror I? Hvad så med detteher (klik evt. på billederne for at se hele teksten i “gallery modus”):


Der står også:

Vær dog opmærksom på, at der ligger en del arbejde i at omlægge haven, medmindre du overlader arbejdet til en anlægsgartner.

Det minder mig om en kollega som for nogle år siden (efter at min have var tilgroet) sagde at man skulle overlade anlæg af have til en havearkitekt, så ville man få en nem have hvor vedligehold bestod i at luge under buskene en gang imellem, og på bestemte årstider klipper lidt hist og her.

Nu kan jeg godt forstå, sådan nogenlunde, hvad hun mente. Og jeg kan også forstå, hvad der ligger i Bolius’ påstand om at en græsplæne tager mere tid – men de taler jo også om at stikke kanter, fjerne mos og mere. Og når der alligevel er græs kan man lige så godt have græs over det hele.

Den erfarne anlægsgartner, som lavede denne have for 30 år siden for 20,000 kr. (40-50kkr i dag) gav en dårlig start med for tyndt græs, for små fliser og skældsord til de ansatte som venligst havde bevaret nogle fliser, som lå der i forvejen og gav mudderfri adgang til huset! så min tillid til at en havearkitekt skulle kunne gøre noget, er stort set lig nul. Imidlertid må der være titusinder andre haveejere, som har samme problemer som jeg, så jeg læste fortrøstningsfuldt videre i de links, som AagePK havde lagt her.

Derfor har jeg tænkt mig at notere mine erfaringer, både om hvad jeg gør, hvor meget det slider på ryg og tålmodighed og hvordan det virker.

Som nævnt i tidligere indlæg er det vanskeligt at grave rødder op alene fordi jorden er leret et spadestik nede – med store flintesten. Jeg nøjedes derfor med trekvart spadestik, ca. 25 cm. og håber at jeg kan sulte citron-melisse og snerle ved at skære/hakke skuddene hver dag.


Jeg er et let offer for planteskoler. Jeg så en Deutzia Mont Rose på tilbud, samme som den smukke blomsterbusk, som jeg har mod nord. Den har ikke torne, det er ikke en rose. Den vil måske også trives på skråningen omkring vest-terrassen.

Gode råd behøver ikke at være dyre … skriv – spørg – giv råd

Advertisements

Written by Donald

Saturday, March 21, 2015 at 13:06 UTC

Posted in Skov og have

13 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Min græsplæne skal slåes hver uge fra nu af, det slutter vel omkring 1.Nov. Så 34 gange skal jeg ud. Og det tager nok 1 time hver gang.
  I urtehaven skal der luges, hakkes, kultiveres, i blomsterbedene ligeså. Det tager nok ikke helt så megen tid, når først man har ryddet op her i foråret.
  Men uanset: at villa have, eller ej villa have: det giver motion. Man får rørt sig. Man får indflydelse på sine omgivelser. Og man kan endda få lidt belønning i form af blomster og lidt føde ud af det.
  Ellers må man lægge fiberdug, plastik og asfalt ud over det hele. Og så male et landskab derpå! 🙂

  AagePK

  Saturday, March 21, 2015 at 16:22 UTC

  • PS: min grund er på 4ooo m2, så jeg har overladt de 2500 til datterens hest: den slår græsset på sin maner, og jeg får pærer til roserne! 🙂

   AagePK

   Saturday, March 21, 2015 at 16:24 UTC

   • Ja AagePK, godt at roserne spiser pærer!
    Men mere alvorligt: jeg tror jeg vender tilbage til hakning, kultivering og lugning med billeder og anvisninger hist og herfra. Det er sikkert rigtigt, at det ikke tager så lang tid, men for mig har der været to tidrøvere, dels ser det ud som om mekanisk bearbejdelse her er vanskeligere pga. jorden er så leret (overfladen bliver hård som en krukke om sommeren) dels er der noget rodukrudt, snerle, som i vækstsæsonen er næsten umuligt at holde trit med – eller, som sagt på en anden måde, let kommer til at tage langt mere tid end græsslåning.

    Men jeg bruger gerne en time i haven, og gerne hver dag – jeg synes bare ikke det nytter, hvis jeg bruger tiden forkert. Jeg ser planteavleren klare 10 ha med en traktor mens jeg hiver snerle op af 5m². Mit problem med motionen for tiden, en betændt tå og en løbende næse, går forhåbentlig snart over. Folk går ofte ud fra som en selvfølge, at bymennesket ved hvordan man bruger et lugejern, hakke, og trefork (som har det misvisende navn “kultivator” – man kunne da i det mindste være ærlig og kalde det en håndharve.

    Angående dug og asfalt: Der er også en mode-trend som hedder “sten-have”!!! http://www.stenoghave.dk/
    Men det er heller ikke let vedligehold, hvis ikke det bliver anlagt af en anlægsgartner, som overholder reglen om at der skal være rigeligt med grus under fliser og sten – og eventuelt også fiberdug, som du nævner. Men prisen for at anlægge sådan noget kunstigt noget er jo enorm.

    Donald

    Saturday, March 21, 2015 at 22:38 UTC

    • Intet kommer af intet, og det gør muld heller ikke. Selv herude på landet ser jeg, at folk kører deres haveaffald, og køkkenaffald, til containerplads og genbrug. Hvis de så senere hentede det deraf producerede kompost hjem til haven, ville det jo være fint: så kunne de lave en vintertopping af græsplænen, så regnormene kunne trække det ned under jordsmonnet, og på den måde lette lidt på lerjorden. Og i blomsterbedene kunne man jorddække, så ukrudtsplanter blev kvalt, samtidigt med at jorden blev gødet og løsnet. Og så er det som regel gratis: man låner en bil med anhængertræk plus en passende trailer, og får denne fyldt op, når stationen har en annonce i ugeavisen: gratis kompost kan afhentes.
     Hvis man gør sig gode venner med pladsmanden, vil han sikkert gerne fortælle, hvornår han regner med den næste udlevering.
     Men jeg har i den øverste del af haven en kæmpe kvasbunke, hvor pindsvinene overvintrer, og hvor jeg så hen på sommeren kan kvase og harpe noget dejligt kompost af blade, kviste, knuste grene, græs og kartoffelskræller mmm; sammen med hestepærer og fine spåner fra hestens strøelse dækker vi jorden mellem buske, roser og blomster. Så må orme, bænkebidere og andet gnave det i stykker; som tak bliver de så spist af havens fugle, der via klatter så gøder haven.
     Og katten skal da heller ikke sulte, vel? 🙂

     AagePK

     Sunday, March 22, 2015 at 10:15 UTC

     • Jeg kan godt bruge den hjælp, jeg skal vende tilbage til min kvasbunke (som man ikke mere må kalde havebål?) og til et bed hvor jeg mod al sædvane lod grenene fra det fældede enorme grantræ blive liggende, – der vil sikkert være et kirsebær – skud, når jeg får fjernet det snart.

      Jeg fik at vide til syn at anhængertrækket fungerer. Jeg overvejer at leje en trailer, vi kan også hente komposteret jord her på en genbrugsplads – skønt lige nu er den lukket. Charlotte henter det i poser, tror jeg.

      Donald

      Sunday, March 22, 2015 at 11:07 UTC

 2. Aages kommentar er fin 🙂 Jeg glæder mig over, at at havearbejde giver masser af motion, og så tror jeg, det er nemmere at holde en græsplæne end fine blomsterbede eller køkkenhave.

  Madame

  Saturday, March 21, 2015 at 18:50 UTC

  • @Madame: Ja det er god motion, især hvis man kan skifte lidt mellem de forskellige arbejdsstillinger – jeg synes bare ikke altid det nytter ret meget. Jeg kan se jeg ikke er alene om at synes det er mere effektivt at pleje en græsplæne! 🙂

   Donald

   Saturday, March 21, 2015 at 22:38 UTC

 3. Indhegn hele herligheden og start et gåsehold. Gæs evner, i lighed med drøvtyggere, at omsætte græs i mængder. Der skal blot lidt korn i slutfedningsfasen, så er der prima gåssteg.
  Der bliver nok lidt bøvl med naboerne,for gæs larmer; men der er jo ingen roser uden torne 🙂

  Jeg tror på græsplænen som den nemme haveform, for her kan der mekaniseres og automatiseres. Der fås vist GPS-styrede selvkørende plæneklippere, som selv rykker ud og ordner det hele for derefter at køre tilbage til opladestationen.

  Farmer

  Sunday, March 22, 2015 at 3:42 UTC

  • Jeg ville sove blidt mens gæssene skræppede – men naboerne ville nok ikke være så glade for dem. På den anden side sender naboen katte ind som sætter fodspor på bilen i min carport!
   Det er er godt argument med den GPS styrede plæneklipper – hvis jeg skulle gå hen og blive meget forældet, så kan sådan én klare det arbejde meget godt – jeg har set en hjemme hos frisøren i Helsinge, som har en pæn plæne (han er ca.78 år nu).

   Donald

   Sunday, March 22, 2015 at 9:40 UTC

   • Kan naboerne klare gæs, kan de også klare gris:
    Efter gæssene kan du sætte et par torvegrise ud sammesteds: de tryner jorden for rødderne, og roder godt op i jorden. Smid grus derind, det bliver nydeligt fræset ned. Køkkenaffald gives som præmie for veludført arbejde, og den første gris er klar til helstegning omkring St Hans. Den næste ryger i fryseren næste vinter. Så kan du holde dig selv med blodpølse.

    AagePK

    Sunday, March 22, 2015 at 10:20 UTC

    • @AagePK- glimrende idé!!! Tænk hvis jeg boede i landzone og kunne lave grise selv! Jeg ville være ked af at slagte dem, men når de havde nået en vis størrelse ville jeg ikke kunne se på dem uden samtidig at lugte flæskesteg og blodpølse med løg, æblemos og sirup. 🙂

     Donald

     Sunday, March 22, 2015 at 11:09 UTC

 4. Jeg har da vist aldrig slået græsplæne 26 gange i løbet af et år. Langt mindre kan gøre det. Desværre har jeg ikke en særlig systematisk tilgang til havearbejde, men jeg har nu lært mig at køre grene på genbrugsstationen, og det holder jeg nogenlunde fint trit med. Mere usystematisk er lugning osv., men jeg glæder mig over at grave en spand kartofler op, spise en håndfuld stikkelsbær og plukke en squash til aftensmaden. Og temmelig vigtigt er det, at jeg har lært mig at flytte ting der ikke er i brug. Hos mig ville urtepotten ikke stå hvor den stod sidste sommer.
  Ser frem til at følge projektet med en time i haven om dagen. God arbejdslyst.

  Jørgen

  Sunday, March 22, 2015 at 6:14 UTC

  • Tak Jørgen! Det vanskelige kommer, når jeg skal til at finde de oplysninger frem, som Søre Ryge har givet eksempler på i nogle af sine udsendelser: Der er stor forskel på, hvor meget der skal luges omkring de forskellige planter – og de vilde arter, som jeg ellers har holdt meget af, er alt for hurtigtvoksende for en pensionist.

   Donald

   Sunday, March 22, 2015 at 9:42 UTC


Comments are closed.