Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Nordkysten før i tiden

For 25 år siden hørte jeg formanden for vandværket tale om at der indtil for 100 år siden var enge (saltenge) langs med kysten hvor man kunne se køer græsse. (På Saltholm og i Roskilde Fjord er der salt-enge, d.v.s. enge, hvor der (kun) vokser planter, som kan tåle saltvand.)

Jeg har søgt og fundet matrikelkort fra 1786 og frem, og det ser det ud som om at Raugeleije fra tidligere tider har ligget helt ud til vandet uden tanke på beskyttelse mod stormene. I 1902 blev bådene ødelagt af en orkan. Se kort-scan nederst.

Men jeg fandt en charmerende historisk beskrivelse af Rågeleje fra ca. 1900-tallet til 1965 skrevet og med billeder samlet af Jakob Wandall, Frederiksberg (og om sommeren: Vejby). Fra den har jeg lånt nogle billeder (klik for at se dem som “galleri” i lidt større format:)

Måske har der andre steder (jeg gætter: Smidstrup) været mere strand og grunde derude, hvor man ikke ønskede at bygge noget før senere tiders landliggere fandt på at bygge helt ud til vandkanten.

Skip resten og skriv selv …

Matrikelkort:

Kolofon (Identifikation) af kort fra 1787

Kolofon (Identifikation) af kort fra 1787

Raugeleiye som opmålt 1786

Raugeleiye som opmålt 1786 med en lap sat over det vanskelige sted på kortet, fiskerlejet, hvor det har været nødvendigt at rette

Fra 1874, der er mange bittesmå jordlodder (er det egentlig ikke uretfærdigt?)

Fra 1874, der er mange bittesmå jordlodder (er det egentlig ikke uretfærdigt?) og intet tegn på strandenge

 Zoom på den rettede del af Rågeleie

Zoom på den rettede del af Rågeleie

Også her 1933 giver Rågeleje matriklerne problemer - der er ikke rigtig plads på kortet

Også her 1933 giver Rågeleje matriklerne problemer – der er ikke rigtig plads på kortet

Et enkelt sted på 1933 kortet er matriklerne tegnet ud i vandet. På et tidspunkt hvor man byggede Trekroner og Middelgrundfortet hentede man sand og sten fra Hundested, som jo hedder Hundested fordi der var sandbanker med sælhunde.

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, March 11, 2015 at 18:25 UTC

Posted in Vandbyggeri

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ganske store endringer etter at moloen ikke lenger ble vedlikeholdt.
  Morsom lesning.
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Wednesday, March 11, 2015 at 18:35 UTC

  • Overalt i Europa er der store ændringer, Mormor, også I Drammen, Notodden, Oslo, Stavanger – you name it. Men man kunne måske forestille sig en lille tidslomme et sted – og det er jo derfor vi somme tider ser efter de gamle bygninger og forestiller os at vi er “tilbage i fortiden – men dog med vores nuværende viden om hvordan det bliver engang i fremtiden”! 🙂

   Her på egnen har vi ikke mange tidslommer. 🙂
   Klem på dig 🙂

   Donald

   Wednesday, March 11, 2015 at 20:48 UTC

 2. Enig med Mormor, spændende læsning. Mon man tog stormene som de nu var da man havde fiskebåde på stranden?

  Jørgen

  Wednesday, March 11, 2015 at 20:42 UTC

  • Når bådene var halet op på stranden, var de beskyttet – det skulle man ikke tro, vel? Men det var meningen med at hive dem op. Selv efter at Rågeleje fik en mole var man nødt til at hive både op, når der var et kraftigt stormvejr. Stormen i 1902 fik fiskere og bønder til at gå sammen om at bygge en mole – den ser man på nogle af billederne 🙂 – og så var bådene godt beskyttet, når de lå på den smalle stribe land, som der var dengang.

   Donald

   Wednesday, March 11, 2015 at 20:48 UTC

 3. Sikke en masse skønne gamle billeder, du har fundet frem. Er du i øvrigt klar over, at 1787 – som et af kortene er fra – holdt man den første egentlige folketælling i Danmark? Der var faktisk en tælling før – Oeders Efterretninger – i 1771, men den var ikke videre anvendelig, da den kun medtog mænd:

  “Oeders efterretninger indeholder oplysninger om ægtepar, enkemænd og enker i Sjællands Stift i 1771. Det skal bemærkes, at Oeders efterretninger ikke bør forveksles med en folketælling, da de alene indeholder en registrering af ægtepar, enkemænd og enker, hvor kun mandens navn er nedskrevet og hvor børn, tjenestefolk og ugifte ikke er opført.”

  Stegemüller

  Wednesday, March 11, 2015 at 20:55 UTC

  • Sikken en tanke kun at tælle mænd! Det er utroligt! Tak for informationen.

   Jeg havde stort besvær med at finde og extrahere de passende bidder af kortene, men det var faktisk mest Wandall’s samling postkort-billeder, som jeg synes gav et indtryk af kystens tilstand – den har i de sidste hundrede år ikke forandret sig meget, og det er først med Bodil-stormen at det virkelig gik galt.

   Donald

   Wednesday, March 11, 2015 at 22:12 UTC

 4. “Først kom Wandall, siden wandallismen…” eller hur? 🙂
  Folketællinger er jo, ret beset, en resource-opgørelse, hvor centraladministrationen kunne skønne en evt til rådighedsstående mængde kanonføde og arbejdsstyrke, i tilfælde af krig, direkte som krigsdeltagere og indirekte som leverandører af tjenesteydelser, og til reparationer efterfølgende. Man havde jo hele tiden for øje, at der skulle fødes nye soldater, og anden arbejdskraft. Det var det nye med den første tælling. Før dette, men også siden, havde man lægdsrullerne, der direkte angav de krigsduelige.

  AagePK

  Wednesday, March 11, 2015 at 22:45 UTC

  • Stakkels Jakob Wandall, jeg har også bemærket ordets mere eller mindre heldige associationer. Det kunne jo være vandets dal, eller Wandern in Thal und Berg. Jeg har ikke mødt ham og håber at han er glad for at jeg linker til hans webside. Det er så fint et arbejde han har gjort for at samle viden om Raugeleiÿe, Rågeleje, og man må da

   U-ret beset, ville jeg foretrække at man siger, om kanonføde og arbejdsstyrke. I en dokumentar om foreningslivet på Samsøe, blev det omtalt at da først herremanden havde fået besked på at landsbyerne skulle udflyttes og folk skulle have lov at eje deres jord, og stavnsbåndet skulle ophæves (tænk engang, at det blev ophævet, det skjønner vi ikke nok på!) så kom der først en landboforening, men de ville ikke kendes ved de fattigere husmænd – som dannede deres egen forening, og sidst kom en landbo/landarbejderforening for de, der kun havde lidt kålgård omkring deres hus. Jorden var knap på Samsø.

   For nylig læste Karsten Pharao op af Henrik Pontoppidan, det var rørende, eller næsten befriende, at høre den sociale indignation udtrykt på en menneskekærlig måde.

   Donald

   Thursday, March 12, 2015 at 12:01 UTC

   • Søren Nancke-Krogh har skrevet om Peder Madsen, husmand under grev Danneskjold-Samsøe; denne havde kuppet Samsø Landboforening, og da Peder tog initiativet til husmandsforeningen, blev han også kuppet og endda skrevet ud af historien. Og fik frataget sin jordlod, så han måtte ernære sig som daglejer og vejmand, dvs han sad bag skærmen og slog skærver til hullerne. Jeg er indehaver af sådan et jern og hammer, hvis nogen skulle have lyst til at forsøge sig.

    AagePK

    Thursday, March 12, 2015 at 12:20 UTC

    • Du milde,, så er der altså mere end én dokumentarist som har skrevet om hvordan folk røg i totterne på hinanden. Måske er det den gamle simple forklaring: Når fadet er tomt strides musene. (Det var vist ikke lige sådan, men jeg husker ikke så godt!)

     Donald

     Thursday, March 12, 2015 at 12:26 UTC

     • Sørens bog hedder:” Af jord er du kommet”, og står på min hylde.
      Jeg havde en disput med min broder for nyligt, om baggrunden for “You never walk alone”. Jeg måtte indrømme, at jeg havde husket forkert, og formulerede dermed det senere så berømte bon mot:” Vel husker jeg forkert, men bemærk: jeg huskede, trods alt!”
      Jeg tager samtidigt patent på derivater heraf, såsom: Vel huskede jeg forkert, dog: jeg huskede!

      AagePK

      Thursday, March 12, 2015 at 12:33 UTC

      • Ah! Det var en god formulering! Nu er jeg glad igen! :mrgreen:
       Hellere ramme ved siden af end slet ikke at ramme!

       Donald

       Thursday, March 12, 2015 at 12:40 UTC

 5. Når krybben er tom, bides hestene 😀

  Ellen

  Friday, March 13, 2015 at 18:30 UTC

  • Ja det var den slags visdomsord, som jeg ledte efter, Ellen! Mange tak!

   Donald

   Friday, March 13, 2015 at 21:38 UTC


Comments are closed.