Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Kystbeskyttelse og skrænt-typer

En af de forbipasserende, som jeg har talt med, var enig med mig i at skrænternes erosion her på Nordkysten ikke kun skyldes havet. Regnen får også skrænterne til at skride.

Skrænterne indeholder en blanding af sand og ler.

Er der nogen der kender lidt til mo-ler skrænterne ved Lillebælt? Det er plastisk ler og det er noget andet. Her er det så vidt jeg kan se ikke mo-ler, men på den anden side er der i nedstyrtnings-materialerne store klumper af ler. Hvad mon det er for en ler-type?

Her kan man se 15-20000 år gamle morænelag; lersand falder af i flager på tværs af lagene

Her kan man se 15-20000 år gamle morænelag; lersand falder af i flager på tværs af lagene

Det eneste sted, hvor beplantningen ser ud til at holde på skrænterne, er ved Rågeleje.

Hmmm …

Advertisements

Written by Donald

Tuesday, March 10, 2015 at 10:49 UTC

9 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hva er kjennetegnene ved grunnen ved Rågelej?
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Tuesday, March 10, 2015 at 11:42 UTC

  • @Mormor: Ved Rågeleje går der en vej langs med stranden, der har været 100 meter strandenge for 120 år siden, har jeg fået fortalt (strandenge – enge hvor der vokser planter som kan tåle saltvand, også kaldet saltenge). Ved Rågeleje er skrænten bevokset med buske hele vejen, den er ikke stærkt skrå, selv om det er nødvendigt med trapper op.
   Du giver mig en ide. Hvis jeg kan finde gamle kort på kms.dk, så kan vi måske se strandengene.
   Billedet er længere mod vest, hvor der ikke har været strandenge – men alligevel må der have været mere strand, for der boede fiskere indtil for 100 år siden.

   Klem på dig 🙂

   Donald

   Tuesday, March 10, 2015 at 21:37 UTC

   • Det gleder jeg meg til.
    Klem på deg 🙂

    Mormor

    Tuesday, March 10, 2015 at 23:12 UTC

 2. I Nordsjælland har du jo som oftest moræneler i bunden, smeltevandssand, evt med klumper af moræneler og indlejrede sten og blokke, hvorover humuslag, og øverst flyvesand. Sidstnævnte kender du jo så udmærket, ikk’? Du skal jo forestilledig, at isen lå ovenpå gammel havbund, bestående af moræneler, og efterhånden smeltede isen, mens smeltevandet aflejrede sand og lerklumper, som gletsjerne havde skabet op fra havbunden; opsamlede sten og blokke ses flere steder i sådan en skrænt.
  Mange forskellige ting har indflydelse på erosionen: storme skaber sandblæsning, regn og indsivende vand øger vægten, så tyngdekraften alene skaber en konstant jordkrybning; denne forstærkes af leret, der smører sandkorn, hvorved skridningsvinklen øges.
  Havet får ofte skyld for erosionen, men den skyller i dette tilfælde som oftest bare det udskredne materiale bort. Vi ser det også midt inde i landet, hvor havet aldrig kommer: f.eks ved brunkulslejerne ved Søby, lige syd for Herning. Her er det dog mest rent sand, der ligger over brunkulslag. Det skrider nemmere, uden at blive smurt af ler; men vandtrykket fra regn skal tages alvorligt, det skal det også der, hvor man vil lave støttemure ved skrænter: der skal drænes!

  AagePK

  Tuesday, March 10, 2015 at 13:28 UTC

  • Joeh, AagePK – jeg kender selvfølgelig noget til både flyvesand og moræneler, – og også til huller med tørv, som synker sammen, når det bliver tørret, i form af byggegrunde her, hvor man er nødt til at pilotere eller bygge på cement-øer eller hvad det nu kaldes.

   Netop regn og indsivende vand har en stor betydning ved skrænterne mellem Rågeleje og Vejby Strand. Man har forsøgt at dræne skråningerne, men så vidt jeg ved er det nogle halvhjertede forsøg.

   Jeg kan genkende udtrykket at det “at blive smurt af ler” af de skrænter med plastisk ler ved Lillebælt, som vores geologi-lærer fortalte om – de skrider også når de ikke er våde, stille og roligt og faretruende for dem, som bor ovenpå.

   Gad vide om det vil være muligt at sikre grundejerne på toppen ved Vejby Strand ved at dræne skråningerne. Da man anlagde de første vandværker fik man glimrende vand (måske lidt for jernholdigt) ved at bore i de store morænebakker ved Rågeleje/Vejby Strand. Det skulle man måske gøre igen!

   Donald

   Tuesday, March 10, 2015 at 21:50 UTC

 3. Spændende at man kan se 15-20.000 år gamle morænelag! Vi gik tur ved Hundested skanse i går, hvorfra man også kan se skrænternes erosion.

  Madame

  Tuesday, March 10, 2015 at 14:28 UTC

  • Det her er jo strengt taget nyere tid alt sammen, Madame, men det er meget tankevækkende, at man kan læse jordens historie når der kommer en nu skrænt eller bjergside til syne. 🙂

   Donald

   Tuesday, March 10, 2015 at 21:51 UTC

 4. Nu til noget helt, helt andet, men dog: a propos Rågeleje: dette fik mit mundvand til at løbe:
  http://www.skoven-i-skolen.dk/content/rågebryster

  AagePK

  Wednesday, March 11, 2015 at 7:09 UTC

  • @AagePK: Ja! Det var lige ild på mit bål! Bålstegte råger med grydebagt brød og jægerhistorier 🙂 Lur mig om der ikke kommer et indlæg med opskrift og forskellige båltyper …

   Donald

   Wednesday, March 11, 2015 at 11:10 UTC


Comments are closed.