Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tidstypiske billeder fra bygning af Zuiderzee dæmningen

Som supplement til foregående indlæg: billeder, som viser at man byggede Zuiderzee dæmningen med en blanding af damp, diesel og håndkraft.

Desværre kan jeg ikke helt forstå byggeteknikken og måske er rækkefølgen forkert, måske skal nr. 5 – mænd som lægger træstykker på skrå på lervolden – komme lige efter nr.1

Google er en fantastisk ressource. Den automatiske billedsortering er nu i dag i stand til at kategorisere, så man får en billedside med billeder, der er relevante i forhold til det emne, man har søgt på.

Men alligevel er det meget svært at samle billeder, for man kan jo ikke være sikker på at Google har ramt rigtigt, eller at den oprindelige kilde har et billede, som ikke er fra en anden situation. Så et billede af et dige med en gruppe mænd med trillebører af træ kan man ikke med sikkerhed sige er fra bygningen af Zuiderzee dæmningen, med mindre man får det fra en autoriseret og troværdig kilde.

Desuden opstår der alt for ofte det problem, at den oprindelige kilde til Google’s billede er væk, eller siden er ændret, opdateret, – whatever – så billedet ikke findes, når man bruger link til “view page”.

Skriv selv … Næste emne er “Economy in flood prevention”.

Advertisements

Written by Donald

Saturday, February 21, 2015 at 15:27 UTC

Posted in Vandbyggeri

11 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Takk for et interessant innlegg.
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Saturday, February 21, 2015 at 15:38 UTC

  • Selv takk, Mormor!
   Klem på dig 🙂

   Donald

   Saturday, February 21, 2015 at 16:45 UTC

 2. Kan du, Donald, huske fra din skoletid, at vi i sløjdtimerne skulle samle træ til skabe ved at sinke eller zinke træet sammen? Der var svalehalesinker, og så de almindelige, enten skjulte eller gennemgående. Besværlige, men flotte (eller også er det omvendt! 🙂 ) Man skar altså tappe i hvert stykke træ, der passede ind i hinanden, og “flettede” på den måde træet sammen.
  Det er altså derfra, at de der zink-stuk har deres navn, flettestykker eller -måtter. De er zinket, altså flettet sammen. Nutidens gabioner med stålbure bliver tilskrevet begrænset holdbarhed, da stålet jo lige så stille korroderer; ved pileflet under ler sker der jo ikke noget, da der ikke kommer ilt til: i Storebælt fandt man jo sildegårde af hasselkæppe fra stenalderen, da man byggede Storebæltsbroen. Og jeg kan huske, at da jeg sammen med min far besøgte arkæologerne ved en vikingebebyggelse på vestkysten, var der masser af træværk i det fede ler.

  AagePK

  Saturday, February 21, 2015 at 18:49 UTC

  • Aha! Det må være forklaringen, AagePK! Silde eller silt-gårde? Det er nok til fiskene, stenalderfolk har lavet “gårde” – så var middagsmaden lige ved hånden 🙂
   Jeg har desværre ikke lavet tap-sammenføjninger, men nu du siger det kender jeg godt ordet fra den sammenhæng. Her i nærheden var der før i tiden en virksomhed, som lavede “honing”, og det troede jeg betød tap-not hjørner – måske er der flere udtryk, jeg ser i ordbogen senere. Lige nu er der istidsmonstre i DR2!!! 😉

   Donald

   Saturday, February 21, 2015 at 19:48 UTC

   • Hvis du kigger nærmere på Slien ved Kappel, f.eks via Google Earth eller maps-sattelite, vil du lige øst for broen se en sildegård, som man har brugt dem siden stenalderen, og altså fortfarende i Kappel.
    På tysk betyder Zinken også tænderne på en kam, f.eks.

    AagePK

    Saturday, February 21, 2015 at 22:43 UTC

    • OK – jeg kigger … googleEarth, søgefunktionen virker ikke, øh, Kappel på Google … Showing results for Alien, Kappel, Germany, maps-satellite … ak! Men jeg tror på sildegårde 🙂

     Bedre gik det med etymologien for zink:
     zink, gezonken på Nederlands, alternativ stavning sink, er samme som sænke, synke, sink på engelsk osv.
     http://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/NL/FR/zinken
     zinken
     werkw.
     Uitspraak: [ˈzɪŋkə(n)]
     Verbuigingen: zonk (verl.tijd ) is gezonken (volt.deelw.)

     in water naar beneden gaan – couler , sombrer
     Het schip is gezonken. – Le navire a coulé/sombré.
     uitdrukking diep gezonken zijn

     Donald

     Sunday, February 22, 2015 at 10:26 UTC

    • Jeg prøvede at zoome ind på Slien, Kappeln, og broen og – mirakel! Der var de store sildegårde. Det er som at rejse på ferie 🙂 Jeg samlede et par af de bedste billeder op – se bare!

     Donald

     Sunday, February 22, 2015 at 10:41 UTC

 3. Det er meget spændende at se de gamle billeder, og jeg givder dig ret: Google er en fantastisk ressource!

  Madame

  Sunday, February 22, 2015 at 6:24 UTC

  • @Madame! 🙂 Det er blevet så fremragende, Google har skabt ny forståelse for hvorfor man ikke kan lave fejlfri “Artificial Intelligence” men alligevel kan få stor glæde af “smarte” søgemaskiner.

   Donald

   Monday, February 23, 2015 at 10:36 UTC

 4. Spændende indlæg – utroligt hvad man kan, men det lykkes jo. Har du en ide om antal arbejdsulykker ved bygningen af dæmningen? Man kan forestille sig det har været ikke så få.
  Jeg kender udmærket sildegården ved broen ved Kappeln. Er glad for at få forklaringen – så tak for det.

  Jørgen

  Sunday, February 22, 2015 at 20:32 UTC

  • Det var et interessants spørgsmål, Jørgen! … nej jeg kan ikke finde tal for det, hverken i Wikipedia eller med Google i andre artikler. Af en eller anden grund tænker jeg at de har været forsigtige med de store gravemaskiner og at de dødsfald, der må være over sådan en længere periode, ikke er arbejdsrelaterede. Artikler om bygningen koncentrerer sig om de anvendte teknikker og inddæmning og udvikling af landområder bag diget (polders).

   Donald

   Monday, February 23, 2015 at 10:53 UTC


Comments are closed.