Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Gåse-eskadrille

Afsted afsted, vi må ud at se

Afsted afsted, vi må ud at se

Ja ja, det er lidt uskarpt, men det er svært at indfange det faktum, at der stadig er gæs her på egnen. Der har ikke været mange på markerne her de sidste måneder.

Skrivefelt …

Advertisements

Written by Donald

Friday, February 13, 2015 at 14:08 UTC

Posted in Skyer

15 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Trekker de nå??
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Friday, February 13, 2015 at 14:11 UTC

  • De kommer fra Nordsverige, og de trækker ikke længere sydpå, så vidt jeg kan forstå på Farmers historie om jagt i Januar. Jeg tror de flyver fra en mark til en mose. Der er ikke så mange, som der var for 2-3 år siden, Mormor.
   Klem på dig! 🙂

   Donald

   Friday, February 13, 2015 at 17:33 UTC

 2. Lige pt er de hos os: vi så en flok i forgårs 200 gange større, mindst, der legede Grå Sol, som det kaldes, når de skal finde ly for natten. Og jeg er sikker på, at der er lige så mange på Helnæs, det har der været de gange, vi besøgte min mor, mens hun boede der.
  De trækker jo så langt som nødvendigt, og ikke længere: er der sne her, fortsætter de til områder ved den engelske kanal, og går der rigtigt vinter i den dér, kan de fortsætte til Spanien. Men som de gode opportunister, de er, kommer de tilbage med søndenvinden.

  AagePK

  Friday, February 13, 2015 at 19:23 UTC

  • @AagePK, det var godt at få sat det på plads – gæssene kan økonomisere med kræfterne. Hver gang jeg ser gæs, tænker jeg på at der er en gruppe gæs, som flyver fra Norge over Bjørneøen til Nordøstgrønland! Sikken en tur, og sikken en navigationsevne – selv om jeg har checket at hvis de kan komme op i 1 km. højde, så kan de se landkending lang tid i forvejen hvis det klare vejr holder. De tager kun afsted i klart vejr. 🙂

   Så hvorfor siger man “dum som en gås”? Det er da uretfærdigt! 🙂

   Donald

   Friday, February 13, 2015 at 20:53 UTC

   • Gæs er jo ikke så dumme endda: de opdager hurtigt, at noget i deres omgivelser forandrer sig, og tilpasser sig: i Helsinki har kanadagæs fra Zoo bredt sig over den nærliggende skærgård, og da fuglen har fredningsstatus, beslaglægger den nu strandene, mellem badegæsterne, uden at vise frygt, med unger og det hele. De holder så vinterferie hos os, hvor de også er fredede.
    Her på øen har vi dertil rugende nilgæs, der er undsluppet/frigivet fra hollandske zoos, hvorfra de bfeder sig. De har dog ingen fredningstid, sjovt nok. Men det skal jo nok komme.
    Når nogen, herunder gæs, ikke opfører sig som man ønsker, er det jo vedkommende, der er dum. Det kan jo ikke være den anden vej, vel? 🙂

    AagePK

    Saturday, February 14, 2015 at 10:30 UTC

    • Jamen ja! det var den bedste forklaring man kan få på udtrykket “dum som en gås”!
     Jeg synes jeg har set canadagæs her også, men jeg er ikke stiv i artskendetegn.

     Det var da interessant at der er undsluppet gæs fra Zoo både her og hisset.

     Når der ikke er nogen fredningstid, betyder det så, at man må skyde hele året (forudsat at man iøvrigt overholder bestemmelser om sted og mennesker i nærheden)?

     Donald

     Saturday, February 14, 2015 at 11:31 UTC

 3. Jeg tror alle gæssene er nede hos os – der er i hvert fald masser, masser af dem overalt, både i fjorden og inde på markerne.

  Ellen

  Friday, February 13, 2015 at 20:31 UTC

  • Det lyder som om I har fået morgenvækning, hvis jeg ellers husker rigtigt. Jeg synes det er interessant hvad Farmer skriver om fuglenes trækvaner, der – formentlig – har ændret sig. Første gang jeg hørte om det, var da min far fortalte at solsorten tidligere (for 100+ år siden) var en sky skovfugl, som trak til sydengland om vinteren (det stod der også i barneskolens bog om “naturhistorie”.)

   Donald

   Saturday, February 14, 2015 at 11:33 UTC

 4. Grågæssene har ændret trækvaner i min levetid.
  Da jeg var ung jæger var det slut med gåsejagt sidst i november. Gæssene var ganske enkelt trukket væk. Nu overvintrer grågæssene her i landet i tusindvis.
  Vi har dertil, her på Nordfyn, en vinterbestand af blisgæs som tiltager år efter år. Blisgæs trækker ellers mod kanal-egnene om vinteren.
  Jeg fandt denne vinter en ringmærket død blisgås, som viste sig at være ringmærket i Holland i 2007. Den var dengang allerede over 3 år gammel.

  Farmer

  Saturday, February 14, 2015 at 4:56 UTC

  • Jeg tænkte det nok, Farmer: Gæssene finder de steder, hvor de har bedst chance for at tanke op og være i sikkerhed for ræven – det er nok derfor de overnatter nede i de våde område, hvor ræven formentlig har svært ved at nedlægge dem.

   Nu må jeg lige læse på lektion igen, jeg finder nok nogle artsbilleder. En blisgås som var blevet 11 år gammel – måske var den død af alderdom?

   Donald

   Saturday, February 14, 2015 at 11:36 UTC

 5. Her syd for Roskilde har gæssene været hele vinteren. I øjeblikket larmer de noget på en mark, enkelte par flyver en runde og formationsflyvning er også set.

  Jørgen

  Saturday, February 14, 2015 at 6:26 UTC

  • De larmer meget, når de hygger sig, man kunne somme tider tro, at de snakker sammen. Måske siger de noget for at lære hinandens stemmer at kende. Jeg ved ikke hvorfor ellers. Tidligere klagede min nabo over “larmen” fra gæssene, men det har nu ikke generet mig, jeg savner det egentlig.

   Donald

   Saturday, February 14, 2015 at 11:38 UTC


Comments are closed.