Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Skrænten skrider

Hvis man vil bygge kystbeskyttelse her, skal der laves bølgeværn, moler eller dæmninger, eller også skal man lave en betonmur. Jeg tror det mest sikre er en digekonstruktion og sandfodring – en evighedsproces, kostbar.

Kommunen har vedtaget at lave kystsikring, men er ikke klar over, hvordan man skal gøre. Har man mon expertise?

Skrivefelt …

Advertisements

Written by Donald

Sunday, February 1, 2015 at 22:42 UTC

Posted in Vandbyggeri

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Håper de finner eksperter om virkelig vet hvordan det skal gjøres. Ellers blir det ikke mye hjelp i kystbeskyttelsen.
  Klem på deg 🙂

  Skrev jeg noe om fine bilder? Ikke det! Fine bilder 🙂

  Mormor

  Monday, February 2, 2015 at 7:01 UTC

  • Mange takk Mormor! Spørgsmålet er, om mennesker som ikke kender stedet, kan danne sig et 3D visuelt indre billede af hvordan der ser ud, det er ligesom med en roman-tekst, man skal nævne stederne, beskrive, men uden at gentage sig selv alt for meget

   Klem på dig 🙂

   Donald

   Monday, February 2, 2015 at 8:17 UTC

   • Men det må da gå an å samarbeide? Eksperter og lokalkjente folk kan få til mye bra, på den måten. Lokalkunnskap er nødvendig, tross alt.

    Klem på deg 🙂

    Mormor

    Monday, February 2, 2015 at 8:56 UTC

    • Uha – jamen ja, Mormor, jeg tænkte bare på kommentaren til at det var fine billeder. Min kommentar var måske for indforstået! Jeg synes der er nogle gentagelser blandt billederne, men det er for at man kan danne sig et indre 3D-billede af, hvordan kysten ser ud.

     Jeg synes også der er gode ting i billederne og har gjort mig umage, netop for at læseren kan danne sig et indtryk.

     Angående ny kystbeskyttelse er det nødvendigt med et samarbejde, naturligvis.

     Klem på dig! 🙂

     Donald

     Monday, February 2, 2015 at 9:36 UTC

 2. Har man ikke opgivet de fleste steder på Jyllands vestkyst? Det kan vel gøres, men er morderlig dyrt, og når man alligevel opkræver grundskyld for de huse, som ryger i havet, er det måske så som så med incitamentet …

  Eric

  Monday, February 2, 2015 at 15:29 UTC

  • Jo Eric – rigtig! man har opgivet mange steder, men eftersom hastigheden af nedfaldne grundejere ser ud til at stige fra 1 om året til 20 om året, fra 1 meter kyst erosion til 5-10 meter om året, så har man faktisk besluttet her på Nordkysten at man vil beskytte kysten. Nogle (velbeslåede?) grundejerforeninger har allerede været igang.

   Og hvis man vil gøre det, så det holder, så er det ikke nok med sten og membran-tæppe.

   Men jeg kan godt se (uha)logikken i at opkræve grundskyld af de nedstyrtede ejendomme, så sparer man ny opmåling af kysten. Mon de oversvømbare ejendomme ved Jyllinge, Roskilde Fjord, stadig hører til landets dyreste?

   Donald

   Monday, February 2, 2015 at 16:40 UTC

 3. Man kan desværre ikke altid være sikker på ekspertisen, når grundejerforeninger eller kommuner leger kystsikring. Det er jo ret komplicerede ting, nemlig naturen, vi har med at gøre.
  Her på øen har vi erfaring for, at havstrømmen går henholdsvis højre og venstre om efter årstiderne. I utroligt lang tid skete der ikke de store ulykker, lige indtil man fandt ud af at grave ral, der for enorme formuer blev solgt til Tyskland, fra engang i 1920’erne til op i 1960’erne. Det skete ude på Næbbet, nord for Søby. Herefter skete der pludselig større kystnedbrydninger på øens sydside, mod Østersøen. Det viste sig, at ralen hidtil var blevet skyllet frem og tilbage i takt med storme og strøm; da man nu havde fjernet den største bunke, var der ikke mere, havets kræfter kunne flytte med, og så gik det ud over kysten.
  Med de erfaringer gik man anderledes tilværks, da Drejet skulle have nye høfder: i et par år lå der en bøje ude i Marstal Bugt, der målte på vind, vejr og strøm, og udfra disse data gik et hollandsk specialist-firma igang med at ramme en væg af træstammer, med korte træhøfder hver med sit lille brohovede, ned i havbunden, hvorefter glaciset blev jævnet, belagt med 2 slags kunstfilt og afsluttende betonfliser. Det holder. Og kommunen høster hvert år x antal tons ral, der skyller over den lange kyst-paralelle høfde.

  AagePK

  Monday, February 2, 2015 at 21:12 UTC

  • @AagePK: Jeg kan følge og forstå beskrivelsen indtil bøjen der måler vind og strøm. Her på Nordkysten har der været sandbanker, og det meste af det materiale blev brugt til at bygge Københavns Forter (der har rødder tilbage til Svenskekrige og Engelske bombardementer, men som ikke rigtig har været i brug) Trekroner, Middelgrundsfortet, Flakfortet, Kastrup, Dragør m.flere. Især Trekroner og Middelgrundsfortet havde brug for store mængder opfyldning og byggemateriale.

   Navnet Hundested henviser til de sandbanker, hvor der var sæl(hunde). Nu må de svømme helt til Hesselø for at få grund under finnerne, fordi man gravede væk.

   Men som du har nævnt, så findes der stenrev hist og her. Er det mon sten så store at strøm og storm ikke flytter dem, så de danner en slags naturlige høfder? Det må det være.

   Men så skriver du at man lavede træhøfder, kystparallelle, ved “Drejet”, det må jeg finde … Oh jo, sydvest for Marstal, hvor kysten er konkav, en bugt, en lang vejstrækning hedder Drejet, og dér, minsandten er korte træhøfder med et lille hoved yderst. Men jeg kan ikke se noget glacis (og der er desværre ikke nærbilleder), jeg gætter det er de store tunge sten. Og jo, der er et billede, men kun af de store sten, men jeg kan godt se noget, der kunne være de to slags kunstfilt med betonfliser foroven. Jeg tror den konstruktion ligner de store diger i Holland, og det fungerer udmærket. Det samme kunne man lave ved Nordkysten, blot skulle det være noget højere. Og ved Vestkysten, specielt Jammerbugten, vil jeg tro at man skal op i 10 meter på skråningerne for at kunne modstå en vestenstorm, hvor bølgerne jo kan blive meget høje.

   Men der bliver tilkaldt professionel hjælp. Efter de skandaler, der har været i Gribskov kommune om ansatte i kommunen som giver deres ægtefæller eller gamle arbejdsgivere milliard-kontrakter på ældreforsorg mv. så er jeg ikke så sikker på at kommunen er gearet til at løse nye opgaver. Jeg må – helt alvorligt – se om der er noget, jeg kan gøre.

   Donald

   Monday, February 2, 2015 at 22:46 UTC

   • Tager du googleMaps, og konverterer til satelitbillede, vil du kunne se den asfalterede landevej, med autoværn mod søsiden, dernæst en stribe græs; herefter glacisets betonfliser, der dog for det meste er dækket af den nævnte ral, som kommunens vejvæsen jævnligt kan høste af.
    Ja, de har det ikke nemt i Gribskov kommune, det er jo der, Kong Bukseløs af Græsted holder til. Skulle han komme til at danne en ny regering, vil de konservasive stille med Lars Barfod, og Venstre med Lars Barrøv! Medmindre de ekviperer ham standsmæssigt igen-igen! 🙂

    AagePK

    Tuesday, February 3, 2015 at 11:24 UTC

    • Ja, AagePK – det var nogenlunde sådan, jeg så det på GoogleMaps/Earth. Jeg tager en skærmkopi og viser nogle forskellige former for kystbeskyttelse snarligt. Tak for super-kommentar!

     Donald

     Tuesday, February 3, 2015 at 11:32 UTC

 4. Det er sandelig nogle dramatiske billeder. Kunne man ikke have lavet den skrænt af et solidere materiale?

  Jørgen

  Tuesday, February 3, 2015 at 11:18 UTC

  • He he – jo den skulle være lavet af cement. Måske kunne man drysse cement på og se hvad der sker, næste gang det regner? 🙂

   Donald

   Tuesday, February 3, 2015 at 11:23 UTC


Comments are closed.