Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Naturus, Naturum

I en kommentar blev spørgsmålet stillet, om Naturrum – ordet skal ses som en parallel til byrum og byudstyr – ja, det skal det jo nok.

Man bliver lidt forbavset over udtrykket, og det er måske en medvirkende faktor til at friluftsrådet har valgt det ord – opmærksomheden skærpes, man siger “hov?”

Jeg fandt så en folder, som bruger betegnelsen om flere forskellige tiltag som allesammen skal hjælpe byboere med at komme ud af byen. Her er nogle nøglesætninger:

Et Naturrum skal være en tryg og inspirerende platform, hvor også den uvante bruger af naturen kan blive motiveret og inspireret til mere friluftsliv.

Naturen danner grundlag for en lang række af vores basale behov. Fra fødevareproduktion over råstofindvinding til mere rekreative […]
Hvordan får man publikum til at bevæge sig ud i en skov, der ligger helt derude, hvor man ikke forventer at finde noget […]

Blandt kommentarerne var også et link fra vor korrespondent på Ærø om at Svenskerne bruger Naturum. Vi opfordrer til granskning af ordet!

Fra det Svenske Naturum ved Kulleberga har vi lånt følgende billeder:

Written by Donald

Friday, January 30, 2015 at 13:22 GMT+0000

Posted in Skov og have

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Oppklarende.
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Friday, January 30, 2015 at 13:29 GMT+0000

  • OK Mormor – håber du har det godt,
   klem på dig 🙂

   Donald

   Friday, January 30, 2015 at 14:01 GMT+0000

 2. Jeg er stødt på det svenske Naturum, som er at opfatte som en port til naturen. Og det er måske meget godt med sådanne porte. I alle tilfælde hvis indretningerne kan få folk ud i naturen og opleve dens mangfoldighed.
  Det svenske ord er et varemærke, der også bruges – som jeg forstår det – et enkelt sted på Bornholm.
  Der skal flere og flere indretninger til for at man kan opleve naturen – og gerne med café. Men det er vel udviklingen.
  Se i øvrigt http://sproget.dk/raad-og-regler/artikler-mv/svarbase/SV00015739

  Jørgen

  Friday, January 30, 2015 at 13:57 GMT+0000

  • @Jørgen! Det er lige mine ord og tanker, det er lidt mærkeligt, at der skal være en café. Men jeg kan forstå på de brochurer og websider, at det især er den unge generation af byboer, der somme tider ikke er blevet orienteret eller har oplevet naturen på en mere naturlig måde.

   Donald

   Friday, January 30, 2015 at 14:18 GMT+0000

 3. Egentlig lidt mærkeligt, at der pludselig er behov for et særskilt rum til naturen – er den ikke god nok i sig selv? Nej nu skal den brandes og markedsføres for at trække gæster til.

  Da jeg i 1980 flyttede fra Bornholm til København nærmere bestemt Nørrebro – hvilket der var mindst 1 mio. fordele ved – var noget af det jeg savnede faktisk naturen. Fra køkkenvinduet derovre var der direkte udsigt til klipperne ved Melsted; at skifte det vue ud med en baggård på Nørrebro var lidt af en øvelse. Resten derovre savnede jeg ikke.

  Stegemüller

  Friday, January 30, 2015 at 18:42 GMT+0000

  • @Stegemüller: Den oplevelse er af samme slags som de gamle københavnere havde, titusinder af jyder og fynboer flyttede til København for at få arbejde i de nye industrier og boede i et-værelseslejligheder. Jeg har engang prøvet at fotografere et sådant kondemneret hus, hvor man kunne se at der havde levet mennesker, og dengang de blev bygget i slutningen af 1800tallet og begyndelsen af 1900 var det unge familier, “jordløse indvandrere” som fandt en mulighed for et lidt bedre liv. Men de savnede landet og mange af dem er skyld i at vi fik kolonihave-områder. Jeg havde ikke teknik og udstyr nok til at fotografere det godt og levende – men det er en anden historie.

   Jeg kan godt forstå at det var en befrielse at flytte til Nørrebro. Det fortæller du så levende om på din blog.
   I dag er Nørrebro meget anderledes – heldigvis.

   Donald

   Saturday, January 31, 2015 at 1:10 GMT+0000


Comments are closed.