Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Københavns Grønne Lunge

Gad vide, hvorfor der er spærret af på Tisvildeleje Strandparkerings forlængede område.

Den forlængede parkeringsplads er fuld af biler i varme sommerweekender, toilethuset har stået der i 40-50 år

Den forlængede parkeringsplads er fuld af biler i varme sommerweekender, toilethuset har stået der i 40-50 år

Nordkysten er Københavnernes fritidsområde, selv om der naturligvis både er landbrug, fiskeri og industri, men fx. antallet af industrigrunde i Helsinge er begrænset. I 60’erne og især 70’erne fik københavnerne flere og flere biler, og når det var week-end, kørte man tur, ofte i Nordsjælland, fordi der er meget smukt de fleste steder, ren Morten Korch.

På de varme sommersøndage var der kilometer lange køer til parkeringspladserne ved Nordkysten, og i trafikradioen kunne man høre når der var fyldt op med biler. Ved Melby var der vagter, som stoppede bilister, når parkeringspladserne var fyldt.

Jeg begyndte at lede efter oplysning om overordnede planer for området, men fandt ikke noget afgørende, – ikke andet end at alle kan se det rimelige i at bevare Nordsjælland som Københavnernes rekreative område. Morsomt, synes jeg, at tænke på at Nordsjælland var fattigt og ufrugtbart de fleste steder for 200 år siden, sumpet og ufremkommeligt.

Skrivefelt …

Region Nordsjælland med Gribskov, Tisvilde Hegn, Arresø, Valby Hegn, Søborg Slotsruin, Gurre Slotsruin, Fredensborg, Esrum Sø, Frederiksborg og Store Dyrehave mv. prøver at danne en slags nationalpark, som man vil kalde “Kongernes Nordsjælland”, men ikke alle landbrug og grundejere er glade for ideen, fordi man frygter værdifald i grundværdierne. Modargumentet er, at grunde i et smukt område er mere værd – og det bøjer de fleste sig for.

I et friluftsoplæg fra Friluftsrådet, som årligt uddeler 60 millioner fra Lotto og lignende, står følgende:

Det er vigtigt, at kommunerne samarbejder med de statslige skovdistrikter og private skovejere samt med de stedlige landbrugsorganisationer og friluftsorganisationerne i de grønne råd i kommunerne. I det regi ønsker vi at debattere og koordinere de fælles ønsker til friluftsaktiviteter, som det også bør ske i forbindelse med den 4. grønne ring.

Samarbejde – ja hvis det giver økonomisk mening!

(Den 4. grønne ring består af Hjortespring – Værløse og videre, gætter jeg til Ledøje eller Harrestrup og Vestskov, Vallensbæk. Der mangler forbindelse mellem områderne. Skovdistrikterne udenfor denne 4. grønne ring indgår naturligvis også i planlægningen.)

Det fascinerer mig at man kan finde gamle kort, hvori der er tegnet veje fra København til Rågeleje (udenom byerne) og til Gilleleje – jeg har hørt at nogle af de store planer omkring København blev lavet af tyske planlæggere under besættelsen.

Af skovdistrikter er det bemærkelsesværdigt, synes jeg, at der er så mange skove i Nordsjælland; i størrelse er Gribskov er Danmarks nr. 4 efter Silkeborg, Klosterhede, Rold, og selv om Tisvilde Hegn er mindre, er det en rigtig skov med dyreliv og 8 km. på den ene led. Desuden er der en del mindre hegn (småskove) ialt 15-20 stykker.

Written by Donald

Monday, January 26, 2015 at 23:33 GMT+0000

Posted in Skov og have

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg husker stadig vores blogger-tur til den udgravede gård i det tilsandede område. Det har været et rædselsfuldt område at dyrke, så derfor meget skov.
  Der var dog det positive, at sandflugten i Nordsjælland fik kongen og embedsmændene til at reagere.
  Hvad der skete vest for Storebælt var også dengang ret ligegyldigt så længe skatterne flød østover i en jævn strøm, og sandflugten i Vestjylland havde været i gang i årtier -ja, i århundreder- uden nogen havde gidet tage notits deraf.

  Vi led -og lider stadig- under fejlbeslutningen om ikke at flytte hovedstaden til Viborg dengang vi mistede de østlige provinser i 1657-60.

  Farmer

  Tuesday, January 27, 2015 at 6:12 GMT+0000

  • Ja, det et af husene i den tilsandede landsby, Torup, som er udgravet, og jeg husker, hvordan du forklarede stalden og køernes størrelse. Det var småt og har været hårdt, især vinter og forår.
   Jylland! du er hovedlandet, skrev H.C. Andersen, så der har længe været delte meninger om København som hovedstad! 🙂 Men til Københavnernes forsvar må det nævnes, at stedet (indtil engang i 1900-tallet) var så rigt på sild og handelsmuligheder, at det tiltrak tusindvis af jyder og andre danskere 🙂

   Donald

   Tuesday, January 27, 2015 at 12:09 GMT+0000

   • “De’ æ høut te æ himmel, å låjn’t te Tjippenhaun!”, som vendelboerne lærte mig, og det skulle vi da nødigt have lavet om på. Vi risikere jo at skulle indføre moms og den slags en gang med tiden så! Eller bare Dankort: hvad skal vi så gøre af de sorte penge? 🙂

    AagePK

    Tuesday, January 27, 2015 at 16:50 GMT+0000

    • Ja AagePK! det var måske alligevel meget godt at København, Tjippenhaun, blev liggende på Sjælland! 🙂

     Donald

     Tuesday, January 27, 2015 at 19:44 GMT+0000


Comments are closed.