Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Katteøjne

Hedder refleksen bagpå en cykel stadig et katteøje?

(Kommentarer)

Da jeg kørte hjem i dag, kom jeg til at køre efter en bil med baglygter som djævleøjne, meget uhyggelige røde skrå ovale lysende øjne med en sort pupil i midten (det var et rundt blinklygtefelt, fandt jeg ud af da vi nåede til en rundkørsel!)

Paul Landacre fantasi over Beethoven 1935 (Tak lvbeethoven.com)

Paul Landacre fantasi over Beethoven 1935 (Tak lvbeethoven.com)

Det fik mig til at tænke på en lærebog i tegning og maling, som jeg ikke har set mage til siden dengang for 40 år siden; af en tysk forfatter (Jan? Jansen? Janhuizen? Jahnson?) oversat til dansk, og med en systematik, som begyndte med grafikkens grundelementer.

For exempel beskrev han hvordan vores synsmekanik prøver at danne et ansigt ud af to prikker og en streg. Og selvfølgelig læser mere udtryk ind i tegningen, hvis der kommer næse, øjenbryn osv. Det er lidt det samme, som fik kirurgen Michael Mosley til at gå ind i ansigtskirurgi for alvorligt tilskadekomne: Vi bliver frygteligt påvirket af at se et vansiret ansigt (og det registreres tydeligt af en hjernescanner).

Written by Donald

Wednesday, January 7, 2015 at 21:22 GMT+0000

Posted in Blogosofi

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er fascinerende hvad hjernen kan, for det må være den, der styrer øjnene.

  Stegemüller

  Thursday, January 8, 2015 at 10:50 GMT+0000

  • Hjernen eller mig. 🙂 Jeg tror der er en form for psykologi, “gestalt-psykologi”, som har fundet mange eksempler på hvordan vi genkender mønstre i det, vi ser. Hvis man er bil-trafik-forsker og auto-pilot-bil-opfinder (programmerer synsgenkendelse og afstandsmåling mv. til biler med automat-pilot) så har man sikkert styr på hvor mange tiendedele sekunder man har til at registrere trafikbilledet og reagere på farlige situationer.

   Men prøv engang at tænke over hvordan vi ser, når vi går over en stærkt trafikeret gade. Vi ser en masse biler og cykler, finder den nærmeste, bedømmer afstand, hastighed og hvornår den vil ramme os hvis vi går langsomt … det er næsten som fodbold med livet som indsats!

   Donald

   Thursday, January 8, 2015 at 12:02 GMT+0000

 2. Det ser nu ud til at reflekser er langt mere brugt hos cykelhandlere end katteøje.
  Det er gestaltlovene du har fat i, når snakken går på at vi søger at danne helheder og få en eller anden mening i “informationer” der i sig selv ikke giver mening.

  Jørgen

  Friday, January 9, 2015 at 7:29 GMT+0000

  • @Jørgen ja – gestaltning blev først beskrevet i forbindelse med hvordan vi lytter til musik (forstår melodier mv.) og senere blev det også brugt i bl.a. terapeutisk sammenhæng, jeg har skimmet en artikel i Wikipedia, som er en forunderlig rig kilde – anvendt med lidt forsigtighed! 🙂 https://en.wikipedia.org/wiki/Gestalt_psychology

   Donald

   Friday, January 9, 2015 at 10:03 GMT+0000

 3. Ja!

  livetleker

  Monday, January 19, 2015 at 16:10 GMT+0000


Comments are closed.