Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Meningen med Julen VII

Julen er en hedensk religiøs festival blandt de gamle germanske folk, og den bliver senere absorberet i og sidestilles med den kristne jule-højtid. De tidligste referencer til Yule er i form af indfødte germanske måned navne Ærra Jéola (Før Yule) eller Jiuli og Æftera Jéola (Efter-Yule). Forskere har fundet forbindelse til Vild Jagt, guden Odin og den hedenske angelsaksiske Modranicht.

Yule or Yuletide (“Yule time”) is a pagan religious festival observed by the historical Germanic peoples, later being absorbed into and equated with the Christian festival of Christmas. The earliest references to Yule are by way of indigenous Germanic month names Ærra Jéola (Before Yule) or Jiuli and Æftera Jéola (After Yule). Scholars have connected the celebration to the Wild Hunt, the god Odin and the pagan Anglo-Saxon Modranicht.

Grisehoved bæres ind til Yule fest

Grisehoved bæres ind til Yule fest

Skikke som Yuletræ, juleged og julegris (orne) og julesange med videre stammer fra den hedenske tradition. I nyere tid er der indført flere ikke-religiøse skikke til julehøjtiden.

For et eksempel på en sød julegris, se hos Madame. For tidsrejser, se http://www.timetravel-britain.com/articles/christmas/medieval.shtml (Nej lad bare være med mindre du skal slå tiden ihjel.

Dette indlæg blev skrevet før AagePK skrev en kommentar til foregående jule-indlæg:

Julemaden er det overskud efter de slagtninger, som bonden må foretage, da han ikke har foder til hele flokken af forskellige dyr. Overskud skal forståes på den måde: det han ikke har kunne nå at sælge: gæs og ænder, og så det, han ikke har kunne gøre langtidsholdbart ved syltning eller saltning. Syltet gås, saltet gris. Eller bare sylte. Med et godt lag fedt på, så ilt og bakterier ikke kunne komme til.
AagePK

Advertisements

Written by Donald

Tuesday, December 16, 2014 at 5:05 UTC

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det og det har satt i gang hele fråtseriet man kan se? jaja. Vi er som vi er ikke som bør være .)
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Tuesday, December 16, 2014 at 8:11 UTC

  • Bare vent – det bliver endnu mere vildt i morgen! Disse Juletræer har symbolsk forbindelse til alting 🙂

   Donald

   Tuesday, December 16, 2014 at 13:07 UTC

   • Kan neste ikke vente 🙂
    Klem på deg 🙂

    Mormor

    Tuesday, December 16, 2014 at 13:38 UTC

    • Eller også bliver det i overmorgen … Men jeg kan afsløre nu at juletræet som symbol er i familie med livets træ og den slags 🙂
     Klem på dig! 🙂

     Donald

     Wednesday, December 17, 2014 at 0:52 UTC

 2. Der er jo meget logik i at man måtte slagte for at kunne holde liv de dyr man havde foder til – og det giver jo meget mening i forhold til, at julen er det tidspunkt på året hvor der skal være nok så at sige. Nu gælder det hele året, men vi spiser alligevel for meget ved juletid (fordi vi mangler selvdisciplin?). Det er meget interessant at få hele historien tilbage i tiden – og jeg kan godt lide jul stavet med y.

  Jørgen

  Tuesday, December 16, 2014 at 13:46 UTC

  • Det er englænderne, som skriver “yule” (og det er noget vi alle kan læse, hvorimod “jule” giver en anden udtale på de to næststørste sprog engelske og spansk).
   Ja, Jørgen, en logik, som vi ikke tænker på, fordi vi ikke har prøvet at køre hø i laden, ikke passer dyr som står og giver mælk om sommeren og efteråret, ikke har gravet kartoffelkuler (hedder det ikke sådan?) og ikke har set maden i fadeburet blive dårlig. Det var de færreste fattige husholdninger, som havde en kold kælder, som jo dog kan hjælpe på det. Jeg kan huske fra min barndom at sylteglas var en kostbarhed. Da min mor døde, forærede jeg dem til genbrugshuset.

   Donald

   Wednesday, December 17, 2014 at 0:56 UTC


Comments are closed.