Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Historiske kort

Det tidligere Øst Preussen og Masuria

Det tidligere Øst Preussen omfattede Masuria

Kortet viser, at ØstPreussen omfattede Masurien før WWII. Det var forklaringen på, hvordan Siegfried Lenz’ kunne skrive om sin tyske bedstefar i de masuriske sumpe.

I den anden ende af Polen er et tidligere tysk-erobret område ved Oder floden nu polsk, og det har medført mange stridigheder om hvem der ejer hvad. Tror jeg.

Et klip fra et polsk kort fra 1931 med tyske stednavne - Den Masuriske Kanal ses indtegnet skråt henover fra venstre mod nederst højre

Et klip fra et polsk kort fra 1931 med tyske stednavne – Den Masuriske Kanal ses indtegnet skråt henover fra venstre mod nederst højre

Det er jo utroligt, at man kan finde disse gamle kort indscannede. (En rigtig tidrøver, med mindre man har ét eller andet holdepunkt, fordi navne, vandløbskonturer m.v. har ændret sig.)

Direkte link til P31_S32_75_FRIEDLAND_(Frydlad), 9 MB.

Det er i artikelen om Masurische Kanal at man finder link til P31_S32* under overskriften historiske kort (nederst); og der er links til hele kortsamlingen her, english.mapywig.org

Quiz:

Hvor ligger byen Allenburg? Og hvad hedder den (i dag?)

Svar …

Written by Donald

Monday, December 8, 2014 at 13:49 GMT+0000

Posted in Vandbyggeri

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Historien kan ofte forstås bedre i samband med kart.
  Gøy 🙂
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Monday, December 8, 2014 at 13:58 GMT+0000

  • Tiltredes

   Kamelrytterske

   Monday, December 8, 2014 at 17:28 GMT+0000

   • Men kære! disse kort er så forskellige som noget – det ene er en forklaring på politisk styre per region, det andet er en slags GoogleEarth i papirform! 🙂

    Donald

    Tuesday, December 9, 2014 at 0:01 GMT+0000

 2. Hvor er det spændende, at disse gamle kort ligger på nettet – men også fx kirkebøgerne.

  Madame

  Monday, December 8, 2014 at 19:02 GMT+0000

  • @Madame: Ja, jeg har nu ikke fundet noget kirkebogshistorie via nettet, min kusine har været flittig og har fundet både kirkebøger og rigsarkiv ting. En her i kvarteret har fundet ting og sager om de gamle familiegravsteder på kirkegården.
   Min kusine har lavet et slægtstræ, men jeg kan ikke finde det – jeg ved dog, at jeg ikke har smidt det væk! 🙂

   Donald

   Tuesday, December 9, 2014 at 0:03 GMT+0000

 3. Allenburg ligger i Kaliningrad-området og hedder Druzhba.

  Jørgen

  Monday, December 8, 2014 at 19:39 GMT+0000

  • Jørgen! Du har vundet en præmie, jeg ved dog ikke rigtig hvilken! 🙂 Det er nemlig lige præcis det, der er sket, det gamle navn på byen er tysk, og de polske beboere har omdøbt den til Druzhba! Eller Druschba, som Wikipedia skriver i opslaget om den Masuriske Kanal.

   Donald

   Tuesday, December 9, 2014 at 0:06 GMT+0000

 4. Mellem Olecko og Pisz ser du byen Elk, hvor Siegfried Lenz kommer fra. På det tidspunkt hed byen Luck. Men det skiftede hurtigt der.

  AagePK

  Monday, December 8, 2014 at 20:39 GMT+0000

  • Åh ja, det er jo forklaringen på, at han kunne skrive om sin bedstefar og livet på kanten af De Masuriske Sumpe! 🙂

   Donald

   Tuesday, December 9, 2014 at 0:07 GMT+0000

 5. Landsbyen hvor jeg har part i et landbrug i Polen hed i Tyskertiden Karslau. Nu hedder den Karwice.
  Der tilbage i start-90’erne var det lidt af et problem med de gamle tyskere, som frit og frejdigt kørte ind på polske bønders gårdsplads og så sig omkring. Det var jo “deres families” gård.
  De fik selvfølgelig af ejer og naboer en “Polsk velkomst” på den negative måde.
  Mange ældre polakker kan jo tysk fra deres tid som tvangsarbejdende børn i tyskland. Min frelsende ånd gennem de første år i Polen, Jurek, var en af dem.

  Det tog jo også en del tid for Kohl at acceptere Oder-Neissegrænsen. Det huskes han for i Polen.

  Op gennem 1990-erne blev eleverne på vores skole i øvrigt stadig undervist ved et Europakort, hvor denne grænsedragning kun var en stiplet linje. Kortet var lavet af en tysker i 1960-erne.
  Denne grænsedragning opfattedes af nogle tyskere som et lille midlertidigt hop på vejen, som snart ville blive rettet til.

  Der findes i Tyskland stadig foreninger for hjemstavsfordrevne, som ikke alle har glemt Tysklands “ret” til at fylde europakortet godt og grundigt ud.
  Der er et par gode historiske kort over Polens landområder på denne side

  http://de.wikipedia.org/wiki/Ostgebiete_des_Deutschen_Reiches

  Mange danske historiebøger springer også let hen over Den Polsk-Litauiske Realunion, som bl.a. havde Moska besat i over to år.

  http://da.wikipedia.org/wiki/Den_polsk-litauiske_realunion

  Farmer

  Wednesday, December 10, 2014 at 5:31 GMT+0000

  • Jeg har læst på de to artikler, Farmer, og tak for dem! De spredte tyske småfyrstedømmer kendte jeg fra historien om Frederik d. 2 af Preussen, som “samlede” riget og – det er faktisk det mest interessante: – lykkedes at nedbringe antallet af væbnede konflikter, selv om han blev kendt som krigerkongen i nazi-tyskland. Frederik d.II gik ind for asyl og borgerrettigheder i modsætning til en vis Adolf.

   Det må være nogle ret så kraftige følelser, der bruser, når en tysker kører ind på gårdspladsen for at se hvad der engang var “hans families gård”.

   Det er det, jeg mener med at grænseegnen mellem Danmark og Tyskland i dag er mere fredelig end mange andre grænseegne (først og fremmest det danske mindretal i Sydslesvig). Men man kan ikke rigtig sige noget om hvordan grænsekonflikter opleves, når man ikke selv har oplevet det – har levet en beskyttet barndom i en storby hvor man var accepteret som dygtige velkomne mennesker.

   Donald

   Wednesday, December 10, 2014 at 10:47 GMT+0000

  • @Farmer: de to artikler viser tydeligt hvor kompliceret – og interessant – den tysl-polske og baltiske historie er!

   Til andre forbipasserende: Anbefales, evt. i forbindelse med en lænestolsrejse med billeder på Google/Google Maps, Google Earth.

   Donald

   Wednesday, December 10, 2014 at 10:50 GMT+0000


Comments are closed.