Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Fra have til bord

Ingrid Marie æbler næsten uden skurv

Ingrid Marie æbler næsten uden skurv

Det undrer mig meget at de smager så godt i år. Ingrid Marie æbler er altid gode, men i år er de meget søde og saftige, med lige akkurat den syrlge snert, som gør at æbler smager himmelsk – måske på grund af den lange lune efterårsperiode.

Written by Donald

Wednesday, November 12, 2014 at 15:19 GMT+0000

Posted in Skov og have

19 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det var fine epler og Inger Marie er gode matepler, synes jeg.
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Thursday, November 13, 2014 at 15:46 GMT+0000

  • Ja de kan være meget sure, Mormor! Men disseher er SØDE!!!
   Hvis man plukker dem tidligt, er de (altid) sure. Jeg kan huske et efterår jeg tog nogle stykker med til min mor, men de var så sure, at hun rynkede på næsen! 🙂
   Klem på dig! 🙂

   Donald

   Thursday, November 13, 2014 at 15:48 GMT+0000

   • De må jo bli ferdige. Litt lagring eller det at de henger lenge på treet hjelper kanskje?

    Mormor

    Thursday, November 13, 2014 at 15:51 GMT+0000

 2. Med den stærke røde farve er det sikkert sorten Karin Schneider.
  Men det er lige meget. Karin Schneider er blot en rød klon af Ingrid Marie, som dukkede op på en lollandsk planteskole i 1950.

  Sorten Ingrid Marie stammer fra Høed ved Flemløse på Sydvestfyn, og er en tilfældig krydsning mellem Cox Orange og Guldborgæble som spirede i skolehaven i 1910.

  Kan du høre skolemesteren: “Forbandede møjunger, som smider deres æbleskrog alle vegne.”

  Farmer

  Friday, November 14, 2014 at 5:17 GMT+0000

  • @Farmer! Det kan godt være at det er Karin Schneider – jeg kender ikke varianter/sorter, træet er købt som Ingrid Marie, og æblerne er bestemt ikke hvert år så røde. De bliver mere røde henad oktober – og i år er november jo en slags forlænget oktober 🙂

   Donald

   Friday, November 14, 2014 at 19:35 GMT+0000

 3. Hvor er det dejligt, at du har Ingrid Marie-æbler i haven! Her er alle æbler spist allerede godt hjulpet af rådyrene … 🙂

  Madame

  Friday, November 14, 2014 at 7:22 GMT+0000

  • @Madame: Min solsort er begyndt at spise af æblerne på træet, og det er usædvanligt! normalt foretrækker den de nedfaldne, som hurtigt bliver bløde og søde.

   Donald

   Friday, November 14, 2014 at 19:37 GMT+0000

 4. Det er lige netop den syrlige snert der gør dansk frugt enestående!

  Jørgen

  Friday, November 14, 2014 at 7:24 GMT+0000

  • @Jørgen – ja. Dansk frugt – det er virkelig en delikatesse!

   Donald

   Friday, November 14, 2014 at 19:40 GMT+0000

 5. Der er forskel på plukkemoden og spisemoden. Vil du have æblerne til at holde længe, plukkes de, såsnart man kan løsne dem ved at sætte neglen i kærven mellem stilk og kvist: så kan vore Belle d’Boskopp holde til April-Maj. Og så eftermodner de i kassen, og bliver søde efterhånden, hvorfor man jævnligt skal sortere de mest modne fra.
  Lader man æblerne sidde på træet til lige før de falder ned af sig selv, bliver de modne og søde, men holder til gengæld ikke så længe

  AagePK

  Friday, November 14, 2014 at 7:57 GMT+0000

  • @AagePK – det var interessant, jeg tænkte nok at der var en modnings”mekanik” her, som man burde være klar over. Det har været en af de største fornøjelser for mig i år at se æblerne vokse på dette IngridMarie træ, uden at jeg har behøvet at gå og snakke med det hver dag 🙂
   Charlotte, mit livs ledsager, vidste at man plukker æbler og lægger dem i en kasse, den første vinter på Skiftevej 16 i Gentofte (1982) havde vi de dejligste bitre skovfoged eller pigeon-æbler, som hun holdt vedlige i det lille kælderrum med hylder til sådan noget.

   Jeg har en anden erfaring med holdbarhed – måske har jeg allerede skrevet det? – de holder sig godt på træet, for indendørs her er det for varmt. Jeg har ikke en æblekælder. Jeg ville gerne have et “murermesterhus” med forrådskammer i kælderen – jeg har lige set en artikel i lokalavisen om at jeg ikke er den eneste, som hellere vil have et “murermesterhus” end de moderne huse. 🙂

   Donald

   Friday, November 14, 2014 at 20:00 GMT+0000

   • Nej, man skal ikke gemme æbler i et parcelhus eller lejlighed, det er for varmt og tørt. Naboen, der har flere æbler end vi, og som sælger af dem vinteren igennem, har kassevis stablet op udendørs, med en pressening over. De bliver først sat ind i loen, når den frosten sætter ind.
    Vi har et koldt hønsehus, hvor vi har en stålreol, der sætter vi æblerne, fordelt efter sort, i de store flade papkasser til frugt fra brugsen. Så kan vi holde øje med, hvilke æbler der først skal tages af, så ikke ethen-udviklingen fra de først modnende sætter for tidligt gang i modningen af de øvrige. Æbler, tomater og megen anden frugt udsender ethen, når de modner, det smitter, fordi naturen gerne vil koordinere modningen. Sættet du blomster tæt ved en frugtskål, blomstrer de også hurtigt af. Derfor står blomster langt fra frugtafdelingen, ellers hævner det sig på deres holdbarhed.

    AagePK

    Saturday, November 15, 2014 at 9:55 GMT+0000

    • Jeg tror faktisk at jeg kunne lave en rimelig opbevaring i redskabsskuret, men jeg har aldrig fået det organiseret. Min ex syntes jeg skulle sætte hylderop, men det er altså kun et sølle utæt skur, som er godt til at beskytte cykel og motorplæneklipper mod vind og regn. Hmmm – og ikke engang det – de ruster alligevel.
     😦

     Ikke frugt og blomster sammen? Aha! derfor har brugsen (en kæmpebrugs, Danmarks største, med restaurant og flere afdelinger undtagen herresko) blomsterne overfor bageriet og peberfrugterne og grøntafdelingen ved køle- og fryseafdelingen? Men hvad så med grøntsager som forårsløg og salathoveder, bliver de ikke påvirket af de modne æbler?

     Nå det er nok derfor de går og flytter rundt og sorterer i grøntafdelingen et par gange om dagen 🙂

     Donald

     Saturday, November 15, 2014 at 12:42 GMT+0000

 6. Vi har også stadig æbler fra egen have, men en helt anden sort.
  Jo jeg spiser græskar, men ikke syltede, for dem har jeg aldrig brudt mig om, men som suppe, bagte og som gratin er de meget lækre. Granatæbler ryger også ned, dog ikke så tit, fordi jeg ikke selv dyrker dem i haven. Men sydpå, når man kan få lov at plukke i en privat have, så er de virkelig lækre. Faktisk har jeg i dag købt et enkelt granatæble.

  Pia

  Friday, November 14, 2014 at 16:35 GMT+0000

  • Ja, Pia, jeg har netop for nylig læst om græskarsuppe i en “madgruppe” (på Facebook) som jeg er ofte kigger i. De har så mange gode idéer! Derfor hedder gruppen “Inspirationsgruppe: Hvad fik du at spise til middag?” 🙂
   Granatæbler tror jeg kun man kan få syd for Alperne – alt hvad der kommer af den slags bliver jo kørt hertil. Det er svært at forstå for sådan nogle som mig, der har kendt en verden, hvor transport var meget kostbart! 🙂

   Donald

   Friday, November 14, 2014 at 20:03 GMT+0000

   • Med en iransk mor bør du da sætte dig ind i granatæblernes velsignelser! De er jo højt værdsatte på de kanter, i Armenien ligeså, og en del forskere mener, at Evas æbler var granatæbler. Både saft og kerner indeholder meget godt.
    Skær en skive af ved stilken, så kan du se, hvordan frugten er opdelt i både lige som en appelsin. Så kan du bedre se at skære langs de hvide skillevægge, hvorefter det er ret let at få de små rubiner løs, uden at saften forsvinder. Det gøres bedst i vasken, da saften er ret fast, hvor den først har farvet træ eller stof. Og rubinerne holder sig godt: bruger du et par skefulde på din yoghurt, har du til nogle dage. Ellers går de også fint i en salat.

    AagePK

    Saturday, November 15, 2014 at 10:02 GMT+0000

    • Jamen du rammer helt rigtigt, AagePK, jeg kender skam godt granatæbler. Som barn fik min mor et eller to tilsendt (og iøvrigt også andre mellemøstlige delikatesser) fra min armenske bedstefar i Tehran.

     Det undrer mig hvad hendes tanker om familien var, når jeg tænker på de små spor af familie fra dengang. Min mor var opsat på at leve i en vestlig, grundlæggende neutral og civiliseret storby, men må have savnet sin familie frygtelig meget.

     Det var tilbage i 50’erne. Min mors fantastiske evne til at få noget ud af en ussel løn + lån fra en rig veninde var uovertruffen, og selv om hun ikke købte exotiske frugter, som man jo ikke kunne få dengang, så fik vi smagt på alt muligt.

     Min mor lavede bl.a. en risret med “sovs” af granatæbler og jeg ved ikke hvad der ellers var i. Opskrifter havde hun bl.a. fra en berømt “Persian Cooking” kogebog, udgivet i USA af en udvandrer eller indvandrer. En bog, som i øvrigt stadig kommer i nye oplag. Retter, som ingen moderne husfar kunne finde på at bruge tid til at lave, der skal jo både ses TV og skrives på sociale medier og arbejdes i hus og have og så videre … 🙂

     Donald

     Saturday, November 15, 2014 at 12:51 GMT+0000

     • Jeg lader mig ofte inspirere af fatima1989.wordpress.com . Fatima er en sød iransk kvinde, hvis blog jeg har fulgt i en årrække. Her på det sidste har min manglende appetit dog afholdt mig fra at kommentere, da jeg jo ikke tester opskrifterne alligevel. Men de lyder stadigt lige så lækkert, som det ser ud. Hun er oprindelig fra København, men er gift og flyttet til Sverige. Hendes jordbærtærte var vist det sidste, jeg har kommenteret. Men der kan du måske inspireres? Eller få råd om mad? Eller “snakke Iran” i det hele taget?

      AagePK

      Saturday, November 15, 2014 at 16:38 GMT+0000

      • @AagePK – ja det er lækre sager, og man skulle ærligt talt prøve dem. Jeg tror at man kan få alt, hvad der behøves til de dejlige mellemøstlige risretter i København nutildags. Sumac, som vi importerede fra Tehran, kan man købe i en velassorteret grønthandel på Nørrebro!
       Jeg håber det går med både appetitten og behandlingerne.

       Donald

       Saturday, November 15, 2014 at 21:08 GMT+0000


Comments are closed.