Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Ideelle haveplanter

I 2009 var det vokset til, men passede nogenlunde sig selv endnu

I 2009 var det vokset til, men passede nogenlunde sig selv endnu

Da jeg flyttede ind her, var der ikke anlagt have, og jeg vidste jo ikke hvordan man gør. Jeg havde et barn og job at passe på og tænkte at det var bedst at betale sig fra at få anlagt græs, det kan man forholdsvis let slå; jeg havde egentlig håbet at anlægsgartneren ville komme med forslag om hvordan man kunne udnytte grunden bedst. Hans forslag om at plante træer mod sydøst var imidlertid helt i skoven, læhegn og træer skal være mod vest; måske burde jeg allerede dér have fundet en anden gartner og en anden løsning.

Vinterens storme bøjede antennen to gange. Minus 30°C og Øresund frøs til. Harerne søgte ly i snedriver dannet af græstuer ved grøften ved stien, og flygtede når bilens lygter om aftenen fejede henover sneen.

Et år efter var der (lidt) græs – der var én der mente jeg burde efterså, men gartneren havde sagt at man ikke sår så tæt, og ham troede jeg stadig på; og det var sol og sommer, camille blomstrede, solen skinnede.

Naboens børn kom med nogle planter: Det var gyldenris. Deres mor havde fået dem, men da hun opdagede, at de også gror i vilde grøftekanter, havde hun gravet dem op og bad børnene om at gå over til mig med dem. Billedet øverst er taget 23 år senere!

Nu er de ved at blomstre igen trods tørken.

Gyldenris - hænger formentlig pga tørke

Gyldenris – hænger formentlig pga tørke

Ser iøvrigt sund ud - svær at fotografere i blæsevejr

Ser iøvrigt sund ud – svær at fotografere i blæsevejr

Sig hvad du vil.

Advertisements

Written by Donald

Monday, July 14, 2014 at 9:21 UTC

Posted in Skov og have

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mht erfaringer udi havebrug kan man konstatere at du fik gyldne ris til egen bag! 🙂

  AagePK

  Monday, July 14, 2014 at 16:32 UTC

  • Jeg søgte efter gyldenris, og der findes havevarianter, de er som du sikkert ved også meget yndede i buketter på denne årstid, både i forretningsbuketter, bårebuketter og almindelige venindebuketter. Dansk Wikipedia har flg. kommentar: Canadisk Gyldenris (og den nærtstående Sildig Gyldenris) er under spontan spredning i Danmark. Arten regnes for at være invasiv og bør derfor ikke dyrkes i haverne. I stedet bør den bekæmpes, og det sker mest effektivt ved at slå den omkring sankthans. På Naturstyrelsens sortliste vurderes det at den “kan bekæmpes lokalt til acceptabelt niveau, men … ikke udryddes nationalt”.

   I DR-Tips vedrørende alt-muligt er der et opslag på Gyldenris:

   Gyldenris, Solidago, er en slægt under kurvblomstfamilien med omkring 100 forskellige arter. De fleste Gyldenris der dyrkes i haverne er krydsninger mellem forskellige arter og sorter. I Danmark har vi en vild art Almindelig Gyldenris, Solidago virgaurea. Et par af de dyrkede arter kan findes forvildet i naturen. Nogle steder trives gyldenris så godt at de fortrænger andre arter fra støre naturområder.

   Dyrkning
   Gyldenris er en taknemmelig staude der klarer sig på al slags jord og under alle lysforhold. Bedst klarer planten sig i sol og på en god havejord.
   Nogle arter af gyldenris er kendt for at brede sig lidt for voldsomt efter mange haveejeres smag. Planterne formeres let ved deling af rodklumpen. Arterne kan formeres ved frø.

   Brug
   Det kan være et prægtigt skue når Gyldenris blomstrer i sensommeren ikke mindst hvis planten står i en større gruppe. Gyldenris er mest kendt som høj staude, men der findes også mindre høje sorter til plantning mellem lave stauder og i stenbede. Gyldenris er meget brugt som afskæringsblomst. Honningbier, blomsterfluer og mange andre insekter tiltrækkes i stort tal af Gyldenris i blomst.

   Donald

   Monday, July 14, 2014 at 20:49 UTC

 2. Gyldenris er en smuk plante – men som med så meget andet skal den holdes i ave 🙂

  Madame

  Tuesday, July 15, 2014 at 5:55 UTC

  • Oui Madame! 🙂 De skal holdes i ave, den og alle de andre gro-villige planter! Men til gengæld så skal man ikke luge så meget under dem 🙂

   Donald

   Tuesday, July 15, 2014 at 9:01 UTC

 3. Er det det de heter.
  De gror som bare det og er litt fine synes jeg.
  ‘Men de må tuktes.
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Wednesday, July 16, 2014 at 20:40 UTC

  • De smukke gyldenris er ikke så slemme til at sprede sig, – det er buskene med “snebær” som er de værste, Mormor! 🙂
   Klem på dig! 🙂

   Donald

   Wednesday, July 16, 2014 at 22:17 UTC

 4. Godt det har en gyldenris, der ikke formerer sig så hidsigt. Jeg gør en indsats her for at fjerne resterne fra sortimentet, idet jeg synes gyldenris kommer her og der og allevegne. Og det skal de ikke.

  Jørgen

  Sunday, July 20, 2014 at 4:44 UTC

  • Jørgen: Måske holdes gyldenris tilbage af snebærbuskene. Der må være en kamp om lys og vand mellem snebærbuskene og gyldenrisene – det er den eneste forklaring jeg kan finde.

   Donald

   Sunday, July 20, 2014 at 9:42 UTC


Comments are closed.