Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tjære, sveller, jordforurening

For 30-50 år siden var der mange jernbaner, som blev nedlagt eller fik omlagt sporene fra træ-sveller til beton-stålsveller, som tillader højere hastigheder.

De gamle træsveller var af fyr eller bøg, og især bøgesveller er stærke og holder i lang tid. Men tjærede fyrresveller holder også længe. Disse her er mindst 50 år gamle. Når solen skinner som i forgårs, kan man stadig mærke tjæreduften.

Svellerne dufter af tjære - en rigtig sommerduft!

Svellerne dufter af tjære – en rigtig sommerduft!

Svellerne her må være af fyrretræ - sådan tyder jeg årer og knaster

Svellerne her må være af fyrretræ – sådan tyder jeg årer og knaster

Det er lidt ligesom de gamle Hanseater huse på bryggen i Bergen, de lugter af fisk og tjære, når solen står på selv om det er 100 år siden.

Nu glemte jeg at skrive om jordforurening, som jeg ikke ved noget om – andet end flg.: Tidligere var det forbudt at lave en støjvold om sin have selv om den lå ud til en amtsvej. Nu bliver der bygget kæmpestore støjvolde næsten alle steder. Hvordan kan det være?

Desuden undrer det mig at der gror så meget mellem svellerne – giftigheden må da være aftaget med årene, ellers ville der vel ikke gro små planter i revnerne i svellerne?

Advertisements

Written by Donald

Sunday, July 13, 2014 at 10:20 UTC

Posted in Blogosofi, Skov og have

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Svellerne var behandlet med kreosot. Siden fandt man så ud af, at kreosot er kræftfremkaldende. De er svære at destruere, man kan fx ikke “bare” brænde dem på et forbrændingsanlæg, der skal højere temperaturer til. Vi kørte engang et forsøg på en af Portlands cementovne, hvor temperaturerne jo er meget høje. Det gik fint, i den forstand at det giftige blev fuldstændig destrueret, og at intet fy-fy undslap gennem skorstenen, men det blev hurtigt droppet, fordi det var for stor en opgave at sikre et ordentligt og fuldstændig støvfrit arbejdsmiljø ved neddelingen (før indfyring).

  Eric

  Sunday, July 13, 2014 at 11:28 UTC

  • Jeg måtte slå op hvad kreosot er for noget. Man siger jo også at tjære er kræftfremkaldende, og det svenske opslag henviser til engelsk Wikipedia.

   Kresol eller metylfenol är samlingsnamnet på tre vanligt, naturligt förekommande liksom på konstgjord väg framställda organiska föreningar. De tre föreningarna tillhör ämnesklassen fenoler. Kresol kan förekomma i fast eller flytande form. I likhet med andra typer av fenoler oxideras kresol långsamt vid kontakt med luft och får då en gulaktig till brunaktig röd färg. I likhet med flera andra fenoler kan kresolens lukt ha en medicinartad karaktär. Kresol produceras ofta syntetiskt ur bensen och toluen.

   Jeg søgte videre og fandt at man har lavet kreosot af trætjære – og hvis jeg husker rigtigt var det den slags “tjære” man brugte til at imprægnere tovværket på skibene før 1800-tallet. De nye stoffer, kreosol og fenol, mellemled i produktion af bl.a. plastic.

   Jeg burde vide noget mere (og det generelle vidensniveau om den slags burde være større). Jeg tror at skrækken for kræft forværres af at man ikke kender nok til historien bag opdagelse og produktion af carcinogene stoffer.

   Donald

   Sunday, July 13, 2014 at 19:57 UTC

 2. Planter gror fint i nærheden af kreosol. Det er kræftrisikoen som har stoppet brugen.

  Farmer

  Sunday, July 13, 2014 at 12:44 UTC

  • Javel Farmer! – der er også advarsler mod produkter til træimprægnering (Gori m.v.) De må ikke bruges indendørs.

   Donald

   Sunday, July 13, 2014 at 19:59 UTC

 3. Sveller og el-master skal transporteres til Tyskland, der har nærmeste godkendte modtagestation til behandling: afbrænding ved høje temperaturer.

  AagePK

  Sunday, July 13, 2014 at 15:56 UTC

  • Kan du huske, AagePK, at man havde Kommunekemi i Nyborg, og at ideen skulle være at det var sikrere at aflevere giftigt affald dér? Men at det viste sig, at Kommunekemi ikke var gode til at destruere den slags: Man havde nogle proces-anlæg (rør, måske hakkemaskiner eller fin-delere, ovne og skorstene med filtre) og så mente man at det var det. Men der var jo forskel på de ting, som kom ind, og endte det ikke med at Nyborgerne mente at man måtte lukke Kommunekemi?

   Donald

   Sunday, July 13, 2014 at 20:02 UTC

   • Kommunekemi hedder Nordgroup idag; men i rigtigt mange år var det et privat as, med det gamle navn, og så troede alle jo, at den hellige gral var vel forvaret. Indtil Elle Uffemanns datter ville sælge os ideen med at modtage noget virkeligt grimt snavs fra Australien, kemisk mineaffald, i stedet for at lære australierne at tænke sig om selv. Folketinget stoppede handlen, men miljøministeriet havde dummet sig og underskrevet en kontrakt, der kostede os nogle millioner i erstatning til australierne.
    En af mine kilder påstår, at de jævnligt har problem med italiensk affald, det stopper kviksølvfiltrene alt for hurtigt.

    AagePK

    Sunday, July 13, 2014 at 22:32 UTC

    • Den sætning er et omdrejningspunkt for fejltagelser i administration og politik: ” … og så troede alle jo, at den hellige gral var vel forvaret. Indtil …”

     Jeg vidste ikke, at den oprindelige Kommunekemi blev “privatiseret”, men jeg husker godt Fr.Ellemanns ide om at Kommunekemi kunne modtage snavs udefra. Alene beliggenheden ved en af 3 flaskehalse til Østersøen eller som bund i Kattegat gør det jo til et uheldigt sted at forurene.

     Inden man sender sveller til Tyskland bør man nok lige undersøge om der er arbejdsmiljø-kontrol dér. Ikke fordi jeg tror at det moderne Tyskland har større problemer end andre steder, men alene det at forbrænding af enhver slags bruger medborgernes ilt gør det til en farlig proces. Måske skulle man lade svellerne ligge eller bruge dem til stier i skovene.

     Donald

     Monday, July 14, 2014 at 9:00 UTC

 4. Duften av kreosot husker man alltid.
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Wednesday, July 16, 2014 at 20:42 UTC

  • Jeg kalder det stadig tjære! Men nu ved jeg at det er en speciel tjære.

   Klem på dig! 🙂

   Donald

   Wednesday, July 16, 2014 at 22:18 UTC


Comments are closed.