Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tofarvet bygmark – den hvide side

Den anden side af marken med den rødlige byg – håber billederne er selv-forklarende!
På forhånd tak for kommentar, Farmer.

Advertisements

Written by Donald

Monday, June 23, 2014 at 16:56 UTC

Posted in Mark

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Der er ikke alene tale om to bygsorter, der er også tale om to bygTYPER. Den lyse er en seksradet byg, medens den rødlige er en toradet bygsort.
  Dette med rader henviser til hvordan enkeltkernerne sidder i akset. Der er tydeligvis forskel på disse to sorters indhold af rødt farvestof.
  Seksradet byg giver normalt mindre kerner end toradet. Tidligere var seksradede bygsorter tidligere modne end toradede; men det gælder ikke længere.
  Seksradede bygsorter er måske på fremmarch, da de nye hybrid-vinterbygsorter er seksradede; men det er en hel anden historie, som vi end ikke kender slutningen på endnu.

  Farmer

  Monday, June 23, 2014 at 21:09 UTC

  • @Farner: Åh ja – det burde jeg have set. Den rødlige er toradet, men aksene er en smule længere.

   Mon kernerne er større eller om udbyttet ender med at blive det samme?

   Jeg gad vide om landmanden har tænkt det som et forsøg. Jeg tror den seksradede blev sået senere end den anden, men kan ikke huske det tydeligt.

   Men under alle omstændigheder er der nogle spændende historier om byggen og typer eller arter, som man godt kunne unde skolebørnene at høre.

   Tak for opklaringen!

   Donald

   Monday, June 23, 2014 at 21:51 UTC

 2. Det er lidt tilfældigt, om det er den to- eller seksradede, som vinder. Det er ikke et forsøg, for et sådant kræver jo gentagelser.
  Der er nok mere tale om, at vedkommende ikke har fået fat på den fornødne mængde såsæd i første omgang, og derfor har måttet vente på ekstra levering, hvor man ofte må tage sig til takke med den sort, som firmaet tilfældigvis har for meget af.

  Farmer

  Tuesday, June 24, 2014 at 4:11 UTC


Comments are closed.