Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Sommerdrik

Når jeg spurgte min mor, om der var en speciel armensk ret, svarede hun som regel at det var det samme, man spiste over hele mellemøsten. Hendes omhu var som i berømte persiske kogebøger, der beskriver lige så raffinerede, smukke og velsmagende retter som Escoffier’s berømte kogebog; men i en dagligdag med sult og krig er det nok de hurtige løsninger, der dominerer.

Dette er en hurtig opskrift:

1 liter yogurt,
knap 1 liter vand (eller lidt mindre),
salt,
dild,
eventuelt hvidløg eller andre (hvide/grønne) krydderier
en halv revet agurk.

Yogurt og vand blandes sammen og salt og krydderier røres i,
agurk rives ned i, blandes,
serveres som koldskål (men uden kammerjunkere!)

Jeg foretrækker somme tider at skære agurk i små terninger.

1 del yogurt til 1 del vand + salt, agurk og helst også dild

1 del yogurt til 1 del vand + salt, agurk og helst også dild

Dugh (“dawghe” in Neo-Aramaic), ayran or dhallë is a yogurt-based, salty drink popular in Iran, Albania, Bulgaria, Turkey, Azerbaijan, Afghanistan, Pakistan, Bangladesh, the Republic of Macedonia, Kazakhstan and Kyrgyzstan. It is made by mixing yogurt with water and (sometimes) salt.

Kender du det?

Written by Donald

Saturday, June 14, 2014 at 11:40 UTC

Posted in Liv

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Snappes og prøves🙂 Men MÅ jeg ha i dill?
    Klem på deg🙂

    Mormor

    Sunday, June 15, 2014 at 13:02 UTC

    • Nej det behøver man jo ikke, men det er nu en dejlig duft. Man kan strengt taget bruge alle slags urter til at krydre smagen, men agurk er nummer ét, og dild giver som bekendt en dejlig duft!

      Klem på dig!🙂

      Donald

      Sunday, June 15, 2014 at 13:46 UTC

  2. Jeg har aldrig hørt om det før, men det lyder spændende. Jeg tænker mig, at det mest er beregnet til varme dage, hvor man sveder og derfor har brug for saltet til at binde væsken i kroppen.

    Stegemüller

    Sunday, June 15, 2014 at 14:03 UTC

    • Ja, netop, saltet skal gøre godt for saltbalancen, det er ideen, Stegemüller. Lige nu har jeg problemer med saltbalancen!🙂

      Donald

      Sunday, June 15, 2014 at 14:20 UTC

  3. Det lyder godt til sommervarmen, Donald.

    Gowings

    Sunday, June 15, 2014 at 18:15 UTC

    • Det er nemlig rigtig godt, Gowings!

      Donald

      Sunday, June 15, 2014 at 20:51 UTC

  4. Det har jeg aldrig hørt om før, men jeg er heller ikke verdensmester i armenske retter … lyder dog som om det er værd at prøve🙂

    Ellen

    Sunday, June 15, 2014 at 20:11 UTC

    • Jeg troede det var armensk, Ellen, men det er udbredt fra Tyrkiet over Libanon til Iran – hele mellemøsten. Sikkert også i Israel og Ægypten. Det er da altid noget at vide at både kristne og muslimer kan spise de samme ting🙂

      Donald

      Sunday, June 15, 2014 at 20:53 UTC

      • Hehe – mon ikke de kan det, så længe der ikke er svinekød i? Men jeg kan godt se din pointe,

        Ellen

        Monday, June 16, 2014 at 5:01 UTC

        • Der var en del kristne i Iran før i tiden, og man kunne købe svinekød. Jeg tror at der var et mægtigt klasseskel mellem den oplyste klasse og muslimerne. Men det er meget overfladisk betragtning ud fra hvad min far og mor har fortalt om deres tid i Iran. Grisebasserne er kun en enkelt ingrediens blandt mange, hvoraf kyllinge- og fårekød var fremherskende og let kan erstatte svinekød i mange retter. Og omvendt, svinekød kan erstatte fårekød givet en opfindsom marinade.

          Irans sociale historie og de forsøg på revolution og oprør, som har været der, er sikkert meget spændende historie, men jeg har ikke været igennem stoffet. Som man kan se udaf WWII dokumenter var Iran rigt på olie og et stridspunkt mellem russere og amerikanere. Iran fik en industri i løbet af 60’erne, og er i dag vistnok på trods af ayatollah’erne et fremadskridende samfund (med masser af olie og masser af biler og formentlig små grisebasser i enkelte områder).

          Donald

          Monday, June 16, 2014 at 9:11 UTC

  5. Jeg kender heller ikke retten, men jeg snupper også ideen, yogurt er en supersund og velsmagende måde at indtage mælkeprodukter🙂

    – jeg kunne iøvrigt også forestille mig, at et drys mynte kunne forfriske i sommervarmen🙂

    Henriette

    Monday, June 16, 2014 at 12:42 UTC

    • Ja prøv det, Henriette, det er meget forfriskende. Jeg har lige købt en liter yoghurt naturel – tænk at man er nødt til at skrive på emballagen, at man ikke har tilsat smagsstoffer!🙂

      Donald

      Monday, June 16, 2014 at 20:48 UTC


Comments are closed.