Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Mindesten

Modstandsfolk rejste denne mindesten

Modstandsfolk rejste denne mindesten

Hvem ved hvad de militære O-I grupper i Helsingør er for nogen?

Er det almindelig viden?

Her er en del af forklaringen:

De militære ventegrupper i Helsingør
I Helsingør blev det orlogskaptajn Jens Westrup, der skulle påtage sig den vanskelige opgave at etablere samarbejde mellem de forskellige grupper. Disse kom i Helsingør bl.a. fra Kommunisterne, Socialdemokraterne, De konservative, Dansk Samling og Militæret. Der var tale om en nok så kompliceret opbygning, men i hovedtræk så det således ud: Alle M-Grupper i Helsingør var tilknyttet bestemte politiske grupperinger:
Civile grupper: DS-grupperne – Dansk Samling og Terrænsportsforeningen
A-grupperne: (DKP) Danmarks Kommunistiske Parti
O1-grupperne- Socialdemokratiet
O2-grupperne-Konservative og andre ”borgerlige” udenfor DS. […]

Written by Donald

Saturday, April 5, 2014 at 9:34 GMT+0000

Posted in Tidsmaskinen

17 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ikke jeg, men jeg kan jo undersøke, slik ta jeg blir litt klokere 🙂
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Saturday, April 5, 2014 at 9:39 GMT+0000

  • Det er ikke så let at undersøke, Mormor, men ved søgning på Google finder man meget spændende artikler om modstandsfolkene i Helsingør.

   Klem på dig! 🙂

   Donald

   Saturday, April 5, 2014 at 9:42 GMT+0000

 2. Prøv at se her, det sidste er rørende og underligt:

  https://da.wikipedia.org/wiki/Aflytningscentralen_i_Helsing%C3%B8r

  […]
  Det var tilsyneladende en bevidst strategi fra gestapos side, for den 17. januar 1945 slog de til mod aflytningscentralen og anholdt Bakowski, som blev taget på fersk gerning med hovedtelefonerne på ifærd med at aflytte linjen.

  Bakowski blev bragt til Wisborg hvor han blev afhørt. Hans mentale tilstand har dog været så nedslidt på grund af det lange og farefulde arbejde at selv gestapo behandlede ham nogenlunde fredeligt ved afhøret, af frygt for at han skulle miste forstanden. Desuden kunne Bakowski benytte sig af sin stammen og derved forsinke sine svar og få tid til at tænke sig om.

  Beviserne og sagens akter blev sendt til gestapo hovedkvarteret i København i Shellhuset. Men da dette blev bombet af englænderne 21. marts 1945 forsvandt alle beviser. I stedet blev Bakowski sendt til Frøslevlejren hvor han befandt sig til krigens afslutning. Han døde i 1970 uden officiel anerkendelse for sine fortjenester.

  Min fremhævelse.

  Donald

  Saturday, April 5, 2014 at 9:46 GMT+0000

 3. Men hvordan døde man i Danmark for frihedens sag i 1939 – m.m. man tog til Finland el.lign. Er stenen sat af borgerlige, eller både borgerlige og kommunister?

  Gowings

  Saturday, April 5, 2014 at 14:07 GMT+0000

  • Aner det ikke, Gowings, og dog, jeg har hørt om et fragtskib, som lå i en fremmed (tysker-fjendtlig) havn, da krigen brød ud og som blev beslaglagt, og besætningen sendt ud på en rejse som de ikke havde bedt om. Hvordan det forholder sig med Henning Jensen, der blev 26 år og døde 30. september 1939, det ved jeg jo ikke.

   Men i alle fald er det oplagt at skrive til Helsingør Tekniske Monument-forvaltning og spørge, hvad meningen er.
   🙂

   Donald

   Saturday, April 5, 2014 at 14:44 GMT+0000

 4. Tja, Tyskland angreb halvøen ved Gdansk d. 1. september 1939, så har man uheldigvis været i nærheden som sømand, har det let kunnet koste livet.
  Jeg har et par gange været på stedet, hvor krigen startede, og det har virkelig gået for sig dengang. Utvivlsomt har det helvede af krudt og kugler kostet civile søfolk livet.
  Der var også dengang både våben og tossehoveder nok.

  Farmer

  Saturday, April 5, 2014 at 16:15 GMT+0000

 5. Farmers bud lyder rigtigt – har man uheldigvis som sømand været i nærheden af Gdansk d. 1. september 1939 , har det let kunnet koste livet.

  Madame

  Saturday, April 5, 2014 at 16:29 GMT+0000

  • @Huskbloggen&Farmer: Ja, Farmer har fat i den grusomme sandhed om krigen – der gælder ingen civil beskyttelse. Det er det, der er så frygteligt ved krig, noget man glemmer, når den nærmeste krig er i på Balkan.

   Donald

   Saturday, April 5, 2014 at 22:14 GMT+0000

 6. Ut fra hva jeg kan finne ut var ikke Erik O. Hansen ombord i noe dansk skip da han døde 21. desember 1939. Da blir det spennende hvor han var, og hva som skjedde ham.

  Jeg fant info om ulykker på danske skip her: http://www.sbib.dk/documents/Dansk_soeulykkestatistik/1939_001-059.pdf

  Thorvald

  Saturday, April 5, 2014 at 19:19 GMT+0000

 7. Mer info om Erik Otto Hansen.

  Han var mønstret på som hovmester på det svenske dampskipet MARS, som hørte hjemme i Helsingborg. De ble senket av en ubåt (U21) tidlig om morgenen 21.12.39

  Her fant jeg hvilket skip han var ombord i : http://www.befrielsen1945.dk/temaer/modstandskamp/allierettjeneste/kilder/sejlere.pdf

  Her fant jeg historien om selve krigshandlingen.
  http://www.uboat.net/allies/merchants/ship.html?shipID=156

  mvh
  Thorvald

  Thorvald

  Saturday, April 5, 2014 at 19:29 GMT+0000

 8. Ud fra Thorvalds link til befrielsen1945.dk, sejlere.pdf, kan man se at Henning Jensen var maskinmester på et skib, som hed Vendia. Han er nr 734 af 2351 dræbte søfolk. Han var maskinmester og blev 26 år, kun:

  
  
  Efternavn Fornavn Stilling   Skib  Dato-Født Dato-Død Alder
  
  734 Jensen Henning Maskinmester VENDIA 13-09-06 1939-09-30 26
  

  Donald

  Saturday, April 5, 2014 at 22:19 GMT+0000

 9. Det er interessant læsning. Jeg googlede også lidt i går og fandt de samme informationer om modstandsorganiseringen i Helsingør. Jeg synes det ser ud til at O står for officerer og det der ligner I på mindestenen er et ettal, jvf. også din tilføjelse.

  Jørgen

  Sunday, April 6, 2014 at 8:58 GMT+0000

  • Det er også mit gæt, dog bemærker jeg, at eet-tallerne (1) i 1945 og andre steder ser anderledes ud end den glyph, som stenhuggeren har brugt til O-I. Det er nok en (mindre) fejl fra stenhuggerens hånd.

   Donald

   Sunday, April 6, 2014 at 9:39 GMT+0000

 10. Jeg skal ikke forklejne, men at opholde sig på et skib, der bliver torpederet i terrorøjemed og at have meldt sig til at sejle våben og krigsmateriel til Europa og Murmansk er vel ikke en og samme ting. At dø som 26-årig er uendelig tragisk, men at blive torpederet i konvojsejlads over Atlanten indebærer derudover et valg. Det er efter min mening nærmest en hån, at hentyde til at en sømand, der bliver meningsløst torpederet, skulle være død for nogen som helst sag.

  Jeg skal heller ikke yderligere forklejne, men bare påpege at militære ventegrupper i høj var lige det de blev kaldt. Ventegrupperne bandt en masse våben kastet ned fra England og de flere tusind svenske maskinpistoler (Husqvarna) indkøbt i Sverige og smuglet over sundet. Aktive modstandsfolk havde endog meget svært ved at få våben fra våbensendingerne. Den konservative hærledelse ønskede ikke at kommunisterne skulle bevæbnes, idet man regnede med et opgør efter krigen. En tvangstanke der levede videre helt til påsken 1948. Man gik så langt som til at bede London om ikke at opfordre til sabotage, hvilket London logisk nok nægtede at gå ind på.

  O-grupperne, har jeg læst mig til, betegnede grupper der stod direkte under hærledelsens kommando. Ventegrupperne etableredes efter hærens hjemsendelse i 1943, som enheder der skulle assistere ved en allieret landgang/invasion.

  – Men den 5. maj 1945 var der mange om buddet…

  Gowings

  Sunday, April 6, 2014 at 17:00 GMT+0000

  • Jeg var ikke klar over at der var interne stridigheder mellem Ventegrupper og aktive modstandsfolk og heller ikke klar over at det var vanskeligt for aktive modstandsfolk at få (og opbevare) våben og sprængstoffer fra nedkastningerne. Med den viden, jeg har i dag, overrasker det mig dog ikke.

   Ja, jeg kan godt se din pointe. Jeg ville have formuleret texten på mindestenen på en anden måde. Som du skriver er det en tragedie, at de 11 besætningsmedlemmer blev dræbt af en krigsforbryder, mens de på neutralt skib var på vej efter kul til Danmark (inden besættelsen). De var ofre for krigen. De af dem vi har fundet frem til, døde som ofre for en beskidt krigsforbryder, men ikke i kampen for en sag. Håber ikke du misforstår denne min kommentar.

   Donald

   Sunday, April 6, 2014 at 19:31 GMT+0000

   • Det var ikke et udtryk for at du eller jeg skulle have misforstået noget, tværtimod; det er et spændende og meget aktuelt emne du tager op. Som vi sikkert begge to ved, er der en livlig debat iblandt historikere og andre om Danmarks position og dispositioner under krigen. Dit indlæg ligger i lige forlængelse af denne debat: ordlyden på mindesten perspektiveres af hvem der har sat stenen; i dette tilfælde ventegruppe-medlemmer der overvejende aldrig kom i kamp og sat 50 år efter befrielsen i 1995. Således kan man måske i dette tilfælde sige, at man har defineret det at falde for Danmarks frihed lidt bredt trods at flere tusinde døde på atlanten (ca.1850). Næsten ligeså mange som døde på østfronten (ca. 2000).

    Dit indlæg sendte mig igen en tur på nettet, hvor jeg stødte på noget interessant, jeg aldrig har hørt om; nemlig en mindelund nær Silkeborg for faldne danskere på østfronten:

    http://da.wikipedia.org/wiki/F%C3%A6llesskabets_Mindelund_af_1969

    Når Cummings og jeg engang kommer i den retning, så skal vi ud og lede efter den.

    Gowings

    Monday, April 7, 2014 at 5:48 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: