Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Fyrstien i frost

Man skulle have taget et par billeder af fyret! Tænk, det glemte jeg.

Gilleleje havn er levende - selv om der er lidt stille på en frosset Januar-Lørdag!

Der er mange huse til salg - noget for enhver smag

Der hang chokoladekager i et træ. Mon det er lokkemad for turister?

Mon det er her, Rasmine bor?

På vejen hjem så jeg pludselig en chance for at fange glimt fra fyret på Kullen på en video, – for at se om kameraet kunne klare situationen, men det var rystende koldt og elendige resultater, – imidlertid inspirerede det mig til at skrive lidt modernistisk dybfrost-musik.

Den sidste del af videoen er bare “still-billede”, der var mere musik end der var billeder 🙂

Kommentar?

Written by Donald

Monday, January 30, 2012 at 2:16 GMT+0000

Posted in Carpe Diem

22 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dejlige billeder fra Fyrstien og meget smuk musik du har komponeret – man mærker dybfrosten! Jeg glæder mig til resten af turen mod vest.

  Madame

  Monday, January 30, 2012 at 5:50 GMT+0000

  • Tak – men nej musikken er ikke smuk, allerhøjst lidt morsom med en eller to passager, som kan bringe billeder på nethinden af skibe, som tøffer forbi fyrtårnene og vugger lidt, og hakker i det når der kommer en bølge på tværs 🙂

   Donald

   Monday, January 30, 2012 at 11:57 GMT+0000

 2. At huset er til salg, tror jeg på; om der findes en køber? Hhmm. Det ser jo ud, som ville det æde én!
  Kagerne må være en nytårs-forsættendes offergave til Kalorius, kaloriernes gud: du ved, kalorierne er små skabninger, der udnytter natten til at sy dit tøj ind. 😉
  Jeg tror derimod næppe, at huset beboes af Rasmine: i så fald burde hun være meget gammel, kandidat til “Verdens ældste kvinde”.

  AagePK

  Monday, January 30, 2012 at 7:36 GMT+0000

  • Husets stil får mig til at tænke på noget, der var moderne i 1930’erne, men om det er en illusion eller hvor jeg får den kobling til Jugendstil og Rationel-Stil, moderne stil, international stil (eller mangel på stil) det ved jeg ikke … Men det taler til husets fordel at taget har hældning. Det er da virkelig et fremskridt! Tænk at man måtte forbyde tag uden hældning for at få bygherrer og arkitekter til at tage hensyn til at vand løber nedad ifølge tyngdeloven!

   Jeg tænkte nok, at der var noget religion på spil her, tilbedelse og formildelse af Kalorius, som syer tøjet ind om natten 🙂

   Angående Rasmines hus med dato 1872: Der må være flere generationer af Rasmine 🙂

   Donald

   Monday, January 30, 2012 at 12:24 GMT+0000

   • På min skærm kan jeg se mit indlæg med links til starbas, og kbh1761, men at indlægget afventer moderation: det er så ikke lige om flytning, men nedlæggelsen af Jarmers Gade, med kort fra 1954. Ligger den i spamfilter?
    Nu skal jeg se efter Gemini-haus, også et roterende solcellehus, i Østrig.

    AagePK

    Tuesday, January 31, 2012 at 12:35 GMT+0000

   • Jeg kigger efter – hvis du lægger mere end to links, så bliver kommentaren sat i kø. Det er typisk reklamefolk (hvor er jeg dog rar), som lægger links 🙂

    Donald

    Tuesday, January 31, 2012 at 13:17 GMT+0000

 3. Ja, der er sandelig huse for enhver smag. Jeg kunne nu godt tænke mig at se misfosteret indvendigt, for ingen kan have bygget et hus, der ser sådan ud, medmindre det giver nogle praktiske fordele for beboerne.

  Om jeg bor i Rasmines hus? Absolut ikke! Der ser ud til at være så lavt til loftet, at selv om jeg måske ikke ville skulle bukke mig, ville jeg få en klaustrofobisk fornemmelse. Desuden er det ALT for langt fra Kongens Nytorv 😉

  Rasmine

  Monday, January 30, 2012 at 9:02 GMT+0000

  • Da huset var ubeboet, kunne man strengt taget godt lege interesseret og gå hen til vinduerne, kigge ind, tage billeder. Der var egentlig ikke så store stuer, som jeg ønsker mig hvis jeg skulle have en ønskebolig i den prisklasse. Det kunne måske være ment som en pensionistbolig for velhavende pensionister? Der var åbent mellem køkken og stue og det så ikke så vanvittigt moderne ud. Møblerne i det beboede nabohus var mere almindelige møbelforretningsmøbler. (Man kan vist høre jeg savner fornemmelse for stilarter!)

   Det fremgår ikke af billedet, at det er nordsiden, der vender ud imod Kattegat; med andre ord er det ikke særligt varmt at sidde på udsigts-siden en forårsdag og se ud over de flittige mennesker på havet. Men på sydsiden var der mulighed for at indrette en varm terrasse med læ og forårssol!

   Donald

   Monday, January 30, 2012 at 12:29 GMT+0000

   • Det var en skam. Jeg får lyst til at finde arkitekten, tage ham i kraven og afkræve ham en fornuftig forklaring. Det er jeg helt sikker på, at jeg ikke er alene om.

    Rasmine

    Monday, January 30, 2012 at 16:00 GMT+0000

   • Sikke nogle terroristiske tendenser, du afslører Rasmine! Men når man langt ude er i familie med Knold og Tot og Kaptajn Vom, så er det måske ikke så mærkeligt at du får lyst til krave-tagning og til at give rusketur!

    Jeg tror den fornuftige forklaring er, at man får aftensol fra 18 til solnedgang indtil ca. september, når man sidder på nordterrassen, – og at man jo “bare” kan rykke havemøblerne om på vestsiden om eftermiddagen, hvor der er halvanden meter brolagt terrasse, og sol fra ca. 12.

    Eller måske vil han sige: Det er da rart med skygge!

    Donald

    Monday, January 30, 2012 at 18:03 GMT+0000

   • Man kan vel sætte huset på kuglelejer og vende det efter solen?
    Ellers kig på http://www.shs-gmbh.com/startseite_1_0_11 . Hvis du klicker på Solar Häuser, kommer du til en side, hvor der øverst er en større knap: Drehscheibe Deutschland, ved at klicke her kan du se et uddrag af en fjernsynsudsendelse fra ZDF om et hus, hvor taget med solceller vender sig efter solen, helt automatisk.

    AagePK

    Monday, January 30, 2012 at 18:36 GMT+0000

   • AagePK? Javel, jo det skulle vel være en smal sag at løfte huset og sætte det på drejescene. Hvad det end koster, så er det jo et hus, som ser ud som om det er skabt til det! Det ligner noget, der kan sættes på en drejeskive.

    Men det får tankerne til at gå i en helt anden retning. I min barndom var der ikke noget, der hed H.C.Andersens Boulevard i København, det hed Vester Boulevard eller noget i den boldgade, og ideen med H.C.Andersens Boulevard var selvfølgelig at hylde vores digter og samtidig snige en seks-sporet motorvej ind gennem centrum uden at nogen rigtig tænkte på det. Ved den lejlighed blev der skåret nogle meter af Tivoli, Rådhushaven og sikkert mange andre steder, men det som undrer mig er at jeg har en svag erindring om at man var nødt til at flytte en større bygning, som ligger mellem Farimagsgade og jernbanelinien (der er gravet ned mellem Hovedbanegården og Østerport).

    Det er et stort hus, 4 etager og bredt. Det er jo ellers ikke noget, man dyrker i København, dette med at flytte huse. Kan det være en fejl-erindring? Det er så længe siden, så jeg tror ikke man kan Google sig til resultatet. Jeg har siden læst en Amerikansk husflytter fortælle at alle huse kan flyttes, hvis man har donkrafte nok, underforstået, man skal grave sig ind under bid for bid og erstatte jorden med stålbjælker og donkrafte – det lyder vanvittigt (ligesom historien med drejeskiven, det må være det, der var forbindelsen … )

    Donald

    Monday, January 30, 2012 at 22:49 GMT+0000

   • Der har været flere udsendelser i DR-HD om MEGA-flytninger, hvor man har flyttet kirker og andet sjovt, der var kommet i vejen for “Fremskridtet”. Og i Frederikshavn flyttede man jo også Tordenskjolds krudttårn for Sverigesbådenes skyld.
    Vi havde Danmarks højeste sommerhus, Marstal Mølle, på 18 meters højde; hatten var sat på en tandkrans magen til den, man ser i mit link; derfor vidste jeg, at det kunne lade sig gøre at placere solceller, photovoltaik-enheder, på et stativ/tagflade, der kunne følge solen.

    AagePK

    Monday, January 30, 2012 at 23:16 GMT+0000

   • Jamen AagePK, med et historisk krudttårn, der ikke er røget i luften af sig selv så at sige, da kan der være en vis rimelighed i at flytte det. Men en kontorbygning, som allerede dengang ikke var ny! da må det have kostet næsten det samme som at tage ned (rive ned på en pæn måde) og bygge op igen? Man kunne måske have revet noget af bygningen ned? Hmmm – det værste er at jeg ikke er klar over om min erindring har noget på sig 🙂

    Jeg har nydt den serie dokumentar-udsendelser om “Mega” byggerier, skibe, broer, og en udsendelse om Airbus A380 og andre store ting. Jeg tænker at børn i dag må få forbindelse til samfundet ved at se og helst røre og opleve den slags teknik fra sidelinien – ellers vil verden være alt for abstrakt.

    Donald

    Monday, January 30, 2012 at 23:27 GMT+0000

   • Donald, du ville have nydt en tur på egen hånd i Science Museum, Childrens Corner, lige som jeg gjorde i 1964. Jeg skulle finde det på egen hånd, helt ude fra Shepherd’s Bush, og det ligger tæt på Royal Albert Hall. Det var Experimentarium på ’64-niveau, og lige noget for en 15-årig pilfinger.
    Jeg kom hjem for sent til aftensmad 2 gange!
    Har du været på biblioteket og slået op i Vejviseren, om du husker rigtigt?

    AagePK

    Tuesday, January 31, 2012 at 7:16 GMT+0000

   • Nu har jeg set i Vejviseren: Matrikelkortet fra hhv 1954 og 1969: i trekanten mellem Jarmers plads, Jarmers Gade på sydsiden og Gyldenløves Gade på nordsiden lå et par bygninger iflg delkort 32 fra ’54. De er, ligesom Jarmers Plads, barberet kraftigt på kortet fra ’69, samtidigt med, at både Jarmers Gade Og Gyldenløves Gade er forsvundet på dette sted, som herefter hedder H C Andersens Boulevard. Til gengæld blev Østifternes Kreditforening, siden Kreditforeningen Danmark, bygget her ved H C Ørsteds Parken. Prøv lige at se efter, om jeg skulle have set forkert: http://www.starbas.dk/kort/delkort/32.jpg
    Der ligger andre spændende kort på nettet: Geddes eleverede kort fra 1761 på http://www.kbh1761.dk , f.eks, og http://www.kobenhavnshistorie.dk

    AagePK

    Tuesday, January 31, 2012 at 9:47 GMT+0000

   • Jeg husker at have været på Science Museum nær Albert Hall, ja det var festligt, men som lærer var jeg ansvarlig for at en gruppe unge mennesker (10.klasse ungdomsskole) også morede sig, og det var måske svært. Lidt svært.

    Jeg har alligevel forsøgt at Google, og jeg kan selvfølgelig også prøve at gå på biblioteket, men her i Helsinge finder jeg ikke sådan noget – hvad mener du med at søge i Vejviseren?

    Men at der er flyttet store bygninger i København er jeg efterhånden ikke i tvivl om, det er bare ikke noget, man gør normalt og åbenbart kun ganske få ingeniørvirksomheder skilter med at de er gode til sådan noget.

    Der er forskellige metoder. Lufthavnsterminal fra 1939 blev flyttet på blokvogne i 1999:

    http://www.cph.dk/CPH/DK/PRESSE/Hvem+Hvad+Hvor/Fakta+ark/VL+terminalens+flytning.htm

    Bygninger blev kørt afsted eller flyttet med kran:

    http://www.brandis.dk/33-flyt%20et%20hus.htm

    Nå jeg husker da i det mindste rigtigt at Vester Boulevard blev til H.C.Andersens Boulevard i 50’erne. Wikipedia har en artikel, og der står 1955. Der står imidlertid ikke at det var i forbindelse med indvielse af den nye Langebro; at der var foretaget udvidelser bl.a. sløjfning af Rådhusparken så det blev en lille stribe anlæg, eller at man måtte udvide der hvor den forbinder sig til Gyldenløvesgade (som derefter bliver til Åboulevarden, Hareskovvej, Farummotorvej).

    Quote:
    Vejen er, med en døgntrafik på 57.700 (opgjort i 2000), Danmarks mest trafikbelastede almindelige vej. Dette er kun overgået af de store motorveje omkring København.

    Det tror pokker, vi lavede en lille undersøgelse af hvad der er hurtigste vej hjem fra Amager Hospital i nærheden af Sjællandsbroen (SydAmager->KalvebodsBrygge), og det viste sig at være H.C.Andersens Boulevard – midt gennem byens centrum!

    Men flytning af den bygning, jeg husker, ved Staunings Plads / H.C. Andersens Boulevard / Jarmers Plads. Jeg kan se på kortet, at der er flere bygninger og de er som sagt meget store, så det er mere sandsynligt at der var flere operationer. Imidlertid begynder en anden erindring at dukke op, nemlig at man senere var nødt til at flytte den samme bygning igen. Måske er det en drøm. Som barn drømte jeg ofte at en vej i udkanten af København (Vanløse, Slotsherrensvej) blev rettet ud og lavet til en slags motorvej. Det skete 20 år efter jeg drømte det og ikke fordi jeg drømte det, men fordi det var oplagt og jeg drømte bare hvad der var den nødvendige løsning, hvis man ville have motortrafik til at glide ind i København.

    Det nærmeste vi kan komme “MEGA”flytninger i Danmark er en webside fra Mongaard og Thorsen, nu også Højgaard, http://mth.dk/Om-Os/Aktuelt/Nyhedsbrev/Arkiv/Naadada-For-MTHojgaard.aspx med historierne om Lillebæltsbroen, flytning af Jernbanebro og gravning af fjernvarmetunnel i København. 🙂

    Donald

    Tuesday, January 31, 2012 at 11:09 GMT+0000

   • Det var vel nok nogle gode links, AagePK! Jeg vidste godt at Østifternes Kreditforening (ØK!) senere KDanmark. var bygget i forbindelse med H.C. Andersens Boulevard.

    Den store bygning, som hedder Teknologisk institut på kortet http://www.starbas.dk/kort/delkort/32.jpg – er ikke flyttet, og det er mærkeligt at jeg husker det sådan. Dengang hed gaderne omkring denne bygning Jarmersgade og Hagemannsgade, og så blev det til H.C.Andersens Boulevard og Staunings Plads.

    Den store bygning flugter stadig med bygningen på den anden side af banegraven. Jeg må have misforstået noget eller hørt noget andet, og bygningen har uden tvivl været renoveret en eller flere gange.

    Jeg burde ikke gå så meget op i det – det er al kødets (nej murstenens) gang og det er helt OK. Jeg har en svag erindring af de bygninger, som blev revet ned. Det optog mig – og gør det jo stadig i nogen grad, – fordi det var iagttagelse af bybilledet og andre ting, som igangsatte min analytisk-tænkende karriere 🙂

    Det er tydeligt at plads til den 6-sporede motorvej er kommet ved at nedrive bygningerne op imod Gyldenløvesgade og Ørstedsparken.

    Donald

    Tuesday, January 31, 2012 at 13:30 GMT+0000

 4. Takk for turen.
  Jeg likte det snodige huset 🙂
  Kanskje du tar bilde av fyret neste gang du er på de kanter 🙂
  Ha en flott mandag 🙂

  mormor

  Monday, January 30, 2012 at 11:08 GMT+0000

  • Ja, Mormor, vi skal da have billeder af fyret næsten gang – Der er to fyr, et som fungerer og et gammelt fyr, som er åbent for museumsgæster. De er begge et billede værd 🙂

   Donald

   Monday, January 30, 2012 at 12:31 GMT+0000

 5. Huset som er til salgs er så avgjort etter min smak. Akkurat nå er jeg inne i en fase hvor jeg synes mitt eldgamle innelukkede hus med smårutete vinduer minner mest av alt om en hobbithule. Jeg vil ha store flater, digre vinduer, masse lys. Tror du de vil bytte?

  livetleker

  Monday, January 30, 2012 at 18:17 GMT+0000

  • Det tror jeg gerne de vil, @Livetleker! Bare send et brev med billede af hobithuset og sig det egner sig til “Lord of the Rings, the Sequel” – så kommer der nok et tilbud 🙂

   Jeg kan godt lide moderne huse og har ikke så meget imod nye experimenterende bygninger, som exempelvis denne i Gilleleje, men jeg var bekymret over placeringen, fordi jeg tror det er svært at sælge et dyrt hus, hvis ikke have og afskærmning til naboerne er nogenlunde i orden.

   Der var to andre meget moderne huse til salg, jeg burde tage nogle flere billeder, men det var jo en konversations-tur, så derfor nøjedes jeg med de sjoveste 🙂

   Donald

   Monday, January 30, 2012 at 22:52 GMT+0000


Comments are closed.