Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Vejby Kirke og Kirkegaard

Det er lidt som respons på billeder fra Melby Kirke, som jeg så på Huskebloggen for nogle dage siden. Vi kommer fra nordsiden, hvor man har bygget et hus til graveren, til bedemandens behov og til værktøj og lign.

Nord om Kirken går Kirkestien som kan være glat i frostvejr selv om den bliver saltet

Man kan tydeligt se de forskellige typer mur, som kirken er sammensat af. Men vigtigst af alt, den ligger på det højeste sted og der har været udkig til alle sider – godt sted at bygge en udkigspost i ufredstider.

Det meste af kirkegården ligger på skråningen syd for kirken

Vejby Kirkes ældste del (selve skibet) er fra 1100 tallet

Man kan se, at Niels var gårdejer - men nyere gravsteder har ikke stilling eller historie om personerne

I gamle dage var familiens gård også vigtig at nævne

Der er god plads - mange gravsteder er sløjfet

Man kan se langt mod syd - over til højdedraget som skiller Magleåen fra Holløse Bredning

Men det er udsigten fra Kirkegården, som er den egentlige attraktion her – udsigt over Den Lykkelige Dal, tænker jeg somme tider, med reference til en historie om Mickey (Mouse) og Bønnestagen, som vokser op i himlen til den borg, hvor der bor en kæmpe, som har stjålet Den Gyldne Harpe. Alt ender godt – i den historie.

Byen har ligget nedenfor kirken gennem 900 år

Kommentar?

Written by Donald

Thursday, January 26, 2012 at 18:50 GMT+0000

Posted in Carpe Diem

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Smukke bileder og spændende at læse – tak fordi du tog tråden op fra Melby kirke og kirkegård! Ja, i gamle dage var familiens gård også vigtig at nævne. Vi må snart ud på en vandring sammen igen, ikke?

  Madame

  Thursday, January 26, 2012 at 19:50 GMT+0000

  • @Madame: Jo tak, det vil jeg gerne – jeg kommer i tanke om den flotte oplevelse sidste år ved slusen i Frederiksværk m.v., det ville være en god ide at komme ud at se lidt på vinternaturen – det første, der falder mig ind, er Ramløse og Arresø eller et andet sted, som vi ikke har travet tyndt endnu, Hundested/Lynæs, eller Gilleleje 🙂

   Men af de muligheder er det kun “Fyrstien i Gilleleje” som jeg ved et en god spadseretur som er nem og smuk.

   Donald

   Friday, January 27, 2012 at 9:15 GMT+0000

   • Tak for i går, Donald! Det var en spændende tur, du havde udtænkt af Fyrsstien til Nakkehoved Fyr. Jeg glæder mig til vi går vi via Gilbjergstien til Tinkerup og ser lidt mere af vores smukke nordkyst.

    Madame

    Sunday, January 29, 2012 at 9:06 GMT+0000

   • Selv tak – det var en kold omgang, men heldigvis var der varmt i caféen bagefter 🙂

    Har du kigget med Google Earth på stier, der er i området (her og på Halsnæs)? Jeg kan huske at jeg er meget fascineret af NødeboHuse – egentlig mest på grund af kysten og Kikhavn, men også fordi der er mange smukke haver (om sommeren!)

    Den lille skov ved Hundested, som jeg nævnte, har ikke rigtig stier, men er et kønt sted om foråret, og hedder Ullerup Skov. Vejen igennem hedder Ullerup Skovvej.

    Men der er mere spadseretur ved at gå fra Hundested til Lynæs eller til Sølager – GoogleEarth viser en strand, som man kan gå ad (om sommeren).

    Donald

    Monday, January 30, 2012 at 2:54 GMT+0000

 2. Vejby kirkegård gemmer mange historier, har du fx. bemærket gravstenen for manden med de mange koner og en enkelt svigermor.

  Hvor har du stået henne, da du tog det andet sidste billede. Jeg synes ikke, at jeg kan genkende hegnet

  Margit

  Friday, January 27, 2012 at 6:56 GMT+0000

  • @Margit: Det sidste billede med solen er taget, da jeg gik ned fra Kirkegården, fra Kirkebakken over Præstegårdshaven – men zoom er så lang så man ikke kan genkende husene. Lysstanderen i baggrunden lige til venstre for solskivens øverste rand er jo helt ude ved Idrætsforeningen, så på mit indre landkort snyder vinklerne lidt på det billede.

   Man kan tydeligt se at det er en sportsplads-lyskaster ved at klikke og hente stort billede.

   Jeg skal se at få kigget lidt mere på http://vejbynyt.dk/ – jeg er ikke altid i hopla og må holde mange pauser, desværre.

   Donald

   Friday, January 27, 2012 at 9:20 GMT+0000


Comments are closed.