Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

December-23

Julefobi – eller juleskræk? det er ikke comme-il-faut at indrømme at man ikke kan lide jul, men overfor mig selv, i enrum, er jeg nødt til at indrømme det, og så tænke konstruktivt, hvad jeg kan gøre for andre.

Morgen i parcelhuskvarteret

Morgenen er sort og våd. En kalender-gave opmuntring i form af “Mentos pastiller”, som tager dårlig smag, er yderst velkommen. Fred og ro til overvejelse af hvor i alverden dette intense ubehag ved julen stammer fra.

Jeg anstrenger mig for at huske: Dagen skal tilbringes med at ture for køb af sidste småting til Anden-Juledag samt oprydning.

Kommentarer:

Written by Donald

Friday, December 23, 2011 at 6:46 GMT+0000

Posted in Carpe Diem

27 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja….det er en tung tid ind imellem. Men du vender det da , når du tænker på, hvad du kan gøre for andre. flot billede – og NU vender lyset snart….snart tilbage:-)

  lavendels

  Friday, December 23, 2011 at 7:22 GMT+0000

  • Jeg prøver bare at gøre mit bedste, Lone 🙂 Lyset hjælper meget, men det er egentlig ikke så slemt med mørke-skader, når man ikke behøver at sidde på kontoret hele dagen 🙂

   Donald

   Friday, December 23, 2011 at 19:21 GMT+0000

 2. Ligefrem intenst ubehag? Hvordan det?

  Når du finder ud af, hvor det stammer fra, vil i det mindste jeg gerne høre om det. Jeg synes, det er på tide, at du og dine lidelsesfæller kommer ud af busken, for jeg tror nemlig, at I er ikke så få. Det kunne måske være en begyndelse til at bremse de overdrivelser, der gør, at jeg selv befinder mig på kanten af julefobi.

  “Folkebevægelsen mod julehysteriet”?

  Rasmine

  Friday, December 23, 2011 at 8:03 GMT+0000

  • Nu har jeg prøvet at tænke lidt “i sofahjørnet”, som Jørgen foreslår lidt længere nede. Svaret er at ubehaget skyldes mange ubehagelige minder, som består af skænderier, utilstrækkeligheder, indesluttethed, og måske noget forstillelse af en slags. Når de bliver bundet op på nogle positive minder, så har vi en binding af noget ubehageligt til noget godt – det er så godt, som jeg kan forklare det, Rasmine 🙂

   Donald

   Friday, December 23, 2011 at 19:24 GMT+0000

   • Det var vist et rigtig godt råd, du fik af Jørgen. Du har jo fundet flere gode grunde til din julefobi og dermed vel også et grundlag for at arbejde dig ud af den. Det lyder ganske vist som noget af en opgave, men det er ganske sikkert ikke umuligt. God arbejdslyst 🙂

    Rasmine

    Friday, December 23, 2011 at 21:40 GMT+0000

   • Tak Rasmine – jeg tror at vægten af de ubehagelige oplevelse mindskes, når man ser dem – mentalt – udspillet for sig igen. Eller også er der spørgsmål, som aldrig blev stillet, fordi man ikke turde, som man må tage op og give ord – og man må spørge sig selv, når der ikke er andre at spørge. Det er ikke verdens mest geniale måde, men det letter. Jeg tror ikke på at man skal eller kan feje det hele til side med glemselen som våben. Det virker som om erindringer somme tider kommer uden at vi har bedt om det, og hvis man fejer nogle af dem væk, bliver det sværere at forholde sig tænkende og kritisk til andre emner.

    Hav en god aften/morgen 🙂

    Donald

    Friday, December 23, 2011 at 23:26 GMT+0000

 3. Får håpe at Mentosen og tanken bak, tar noe av så mye av den dårlige smaken som du vil 🙂

  Kamelryttersken

  Friday, December 23, 2011 at 8:38 GMT+0000

 4. Det er et interessant, intenst ikke-julebillede du har taget her til morgen af parcelhuskvarterets mørke og lys. Det er svært at få øjnene fra, synes jeg.
  Jeg har da vist ikke en julefobi, og heldigvis for det, men som tiden er gået, er det der tidligere kunne mærkes som julestemning forsvundet. Måske er det et aldersfænomen, og det gør ikke noget at det er sådan. Jeg tager det som det kommer, det juleri, og lider ikke af den vildfarelse, at man skal gøre i år som man har gjort de sidste 42 år.
  Hvis du vil finde ud af hvad juleskrækken vil dig, anbefales det at sidde i sofahjørnet og vente på at svaret kommer. Måske er det for hårdt at gøre netop nu, men på et tidspunkt kunne det måske føre til “Nåe, er det bare sådan…”.
  Ellers ønskes du god lillejuleaftensdag med de forberedelser, der er tale om.

  Jørgen

  Friday, December 23, 2011 at 9:46 GMT+0000

  • Denne opfordring tog jeg til mig, og jeg kan godt se, hvordan julefobien er opstået, og hvilke dæmoner den trigger, så du skal have tak for en fornuftig opfordring.

   Det er da godt at du ikke lider af den vildfarelse, at jul skal være på den eller den måde, det er ret godt selv at kunne skabe traditioner! 🙂

   Det glæder mig at du kan se noget morgenstemning i “ikke-jule-billedet” – tak for kommentaren, Jørgen!

   Donald

   Friday, December 23, 2011 at 19:44 GMT+0000

 5. jeg har ikke nogen egentlig julefobi … jeg er bare, med årene, begyndt at ignorere den …

  klaus johansen

  Friday, December 23, 2011 at 14:25 GMT+0000

  • @Klaus, det lyder lidt lissom Jørgens holdning, det du her fortæller, Klaus. Men jeg kan ikke forstå hvorfor man pludselig får hukommelsestab (jeg havde købt blomster men den ene var ikke så god så jeg skulle finde og købe nogle andre, vidste at der var noget jeg skulle huske, men ikke hvad det var!)

   Donald

   Friday, December 23, 2011 at 19:46 GMT+0000

 6. Det er mange som ikke har det godt med julen. Ikke fordi de er ensomme eller noe. De får bare en intens angst og ulystfølelse for hele fadderuttan.
  Kan nok være slemt.
  Ha en fin kveld, likevel 🙂

  mormor

  Friday, December 23, 2011 at 19:33 GMT+0000

  • Ja tak Mormor, jeg sidder og nyder “Londons Historie” på DR/K – TV. Og drikker lidt rødvin 🙂

   Donald

   Friday, December 23, 2011 at 19:48 GMT+0000

 7. Julen kan også være andet og mere end angstprovokerende. Stille stunder hvor freden kommer over en og så musikken. Der meget god julemusik. Du kan nok bruge et ‘god jul’ alligevel ikke Donald: god jul

  Gowings

  Friday, December 23, 2011 at 21:22 GMT+0000

  • Jotak, og i lige måde, Gowings 🙂 selvfølgelig kan jeg bruge et ønske om god Jul.

   Hvad nu angår det med stille stunder og så musikken, så husker jeg en jule- eller lillejuleaftensdag hvor jeg præsenterede musik i Klassisk Morgenmusik, og af en eller anden grund havde jeg glemt at det var Jul (tænk på Klaus’ bemærkning ovenfor!)

   Jeg spillede af en eller anden grund jeg ikke kan huske “Printemps”, forår, af Debussy. Det var der 2 fantastisk positive lytterreaktioner på, den ene fra Oslo (man tror det næppe, men kom se det selv, jeg fik en poetisk bog med en tak for et godt program!)

   Donald

   Friday, December 23, 2011 at 23:06 GMT+0000

 8. Grip dagen og livet, nyt nået og la dagen bli god.
  Fin roen og hvil i musikken og se lyset bli værende lengre.
  Ha en deilig dag og la dagen være din.
  Juleklem 🙂

  mormor

  Saturday, December 24, 2011 at 6:58 GMT+0000

 9. 🙂
  “Glædelig og god jul til dig!”
  siger Rimkogeren, som er mig 🙂

  Rimkogeren

  Saturday, December 24, 2011 at 9:18 GMT+0000

 10. Jeg har nok haft det lidt lige som dig; men ved nærmere eftertanke er jeg kommet frem til, at det ikke er julen, jeg har så meget imod som det, man gør ud af den.
  For eksempel modtog jeg i går et meget rørende brev fra en taknemmelig elev. Jeg har ikke set til ham i mere end 20 år, og han havde ikke helt styr på adressen: alligevel nåede brevet frem, og jeg var nærmest solgt til stanglakrids. Så blev der alligevel også jul til mig, sagde den gamle lærer. 😉

  AagePK

  Saturday, December 24, 2011 at 9:42 GMT+0000

 11. Det har været svært for mig at komme i julestemning i år, men det er nok fordi vi lige har været ude at rejse.
  I aften skal vi være sammen med det første barnebarn, så det bliver stort.
  Du ønskes en glædelig Jul, jeg håber ikke at du skal være alene.

  brittsol

  Saturday, December 24, 2011 at 9:54 GMT+0000

 12. Tak alle sammen!

  Donald

  Saturday, December 24, 2011 at 10:31 GMT+0000

 13. 🙂 Donald
  Over til noe helt annet

  AagePK var ute med en drillenisse her om dagen. Og jeg har spurt et par ganger om du vet hva en drillepind er?
  Spør fordi jeg første gang fikk se en drillepind, var på Nord-Sjælland for ca 40 år siden. Først måtte jeg lide meg gjennom en dansk frokost som begynte klokken 12 og varte til langt på kveld. Tror ikke vi var tilbake hos min mors slektning før hen i mot kl 19. Og i løpet av den frokosten fikk jeg da en drillepind, som ikke gjorde så mye med humøret, selv om alle lo godt av alle som ikke skjønte trikset. Måtte jo være noe jeg ikke skjønte som gjorde at “alle” lo. Fikk jo taket på det etterhvert, men det var ikke den dagen. Min kjenskap til det danske språk var noe begrenset, en ti-åring oppvokst i Nordnorsk som eneste språk sliter litt med å oversette det danske to leddede ordet drille – pind til et forståelig begrep.
  Siden har jeg hatt et litt avventede forhold til danske frokoster. Èn ting er at man spiser ikke frokost kl 11 – 12, da er det lunsj. Noe helt annet er at slike frokoster kan trekke noe i langdrag og det blir ikke bare litt kjedelig for aktive pigebørn. Det kan bli veeldig kjedelig, og da blir man gjerne litt furten og et dårlig selskap.
  Men det var den drillepinden, kjenner du til slike?

  Kamelryttersken

  Saturday, December 24, 2011 at 10:57 GMT+0000

  • @Kamelrytterske: Jeg kender udtrykket “drillepind” som betegnelse på børn, som driller lidt for meget, og lidt ondskabsfuldt, — litt lurt, ville man kanskje sige på norsk.

   Men jeg kan ikke gennemskue, hvad de voksne i Søborg gjorde ved den 10-årige fra Nordnorge – jeg håber du kan fortælle mere om det.

   Jeg håber du har haft en god juleaften og ønsker dig en godt juledag 🙂

   Donald

   Sunday, December 25, 2011 at 0:21 GMT+0000

   • Om vor Kamelrytterske går på google.dk og dér søger Drillepind, findes der under emu.dk en opskrift på at lave en drillepind: det var en af faste opgaver i sløjdtimerne, og bruges stadig, vel 100 år gammel. Det er udtryk for et lille, svært gennemskuelig behændighedsspil. Det er det nærmeste, jeg kan bidrage med.

    AagePK

    Sunday, December 25, 2011 at 11:07 GMT+0000

   • Ja, vi har hatt en utemerket julekveld, etter vår egen familietradisjon fri for moderne fjas og religiøse ikoner. God mat, godt humør, gode dype diskusjoner med de to eldste og også minstemann var fornøyd med oppmerksomheten.

    Den drillepinn jeg fikk var en pinne. Eller rettere sagt, to treklosser som gikk inn i hverandre. Den største klossen var ca 10 cm lang og 1,5 cm i firkant. I denne var det boret et langsgående hull, og i bunnen av hullet var det festet en løkke laget av gummistrikk. Man kunne se hvordan strikken var festet i enden av klossen.
    Den minste var kjegleformet, av samme diameter, men kortere. I den var det festet en pinne som passet i hullet på den første klossen. I enden av denne pinnen var det en krok, som en heklekrok. Med den kroken skulle man huke tak i strikken nede i den andre klassen og dra. Når man dro i strikken og slapp fikk man en smell som kunne brukes til så mangt…
    Var bare det at det var plent umulig å få tak i den strikken med kroken, så jeg fikk ikke til noe smell. Mens da “alle” de andre fikk det til med en gang, “Kom nu, så skal jeg vise deg”. Var det rart jeg ble frustrert?

    Kamelryttersken

    Sunday, December 25, 2011 at 11:33 GMT+0000

   • @AagePK
    Fant den siden på EMU.DK og kjenner til den typen ferdighetsspill. Akkurat den som vises der, har jeg sett i en gammel utgave for salg i papp, og man finner andre med samme type utfordring rundt forbi flere steder. Men det var ikke en slik drillepinne jeg slet med den gangen. Har prøvd å beskrive den ovenfor her.

    Kamelryttersken

    Sunday, December 25, 2011 at 11:38 GMT+0000


Comments are closed.