Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Vindfelle

Solen skinner og det er vindstille, da jeg tager billede af nattens vindfelle

Træet har stadig rodforbindelse, men i naturen ville det hurtigt blive skygget ud af andre væksterKommentar.

Written by Donald

Monday, November 28, 2011 at 12:45 GMT+0000

Posted in Liv

18 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vindfall ja, er kanskje noen slike rundt forbi nedover hos dere?
  Her har det snødd litt, og var litt vind på lørdagsmorgen, men vi har liksom ikke merket noe til “Berit” her vi ligger i livd av Gråkallen. Er også et stykke ut til kysten herfra, med flere fjell som tar av for skadevær.

  Ha en fortsatt fin kveld 🙂

  Kamelryttersken

  Monday, November 28, 2011 at 19:04 GMT+0000

  • Takk i like måte, Kamelbetvinger.
   Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener med … “er kanskje noen slike rundt forbi nedover hos dere?”
   Google Translate English version er også lidt uklar, her: “Windfall yes, maybe some of those around passing down with you?”

   Men jeg gætter at du spørger, hvor meget det stormer her på egnen.

   Der er normalt 2-5 efterårsstorme, og 2-3 forårsstorme af vekslende styrke her i Danmark. Jeg bor ved
   Sjællands Nordkyst, og der er ca. 80 km. åbent hav i nordvestlig retning, og vestenvinden er derfor ofte meget stærk. Der er et eller andet ved terrænet sydvest for husene her, som gør at sydvestenvind bliver presset sammen og gør særlig meget skade; men heldigvis er det kun 10-20 dage om året, at det mærkes ubehageligt. De store træer, som er væltet, tog af for vinden så at jeg kunne sidde i ro og fred sidste vinter uden at stormen hev og sled i taget.

   Jeg fik ikke kontrolleret taget ordentligt i dag, men mit overfladiske blik fandt ikke nogen skader på taget efter stormen. Træerne ramte slet ikke huset. Det var ikke kun held, jeg vidste godt at det træ ville falde i storm og jeg kunne jo også se at det ikke ville ramme huset.

   Men det ville være bedre, hvis der var et fjell, som tog af for vinden! Det har du, og det skal du være meget glad for 🙂

   Tak for din kommentar.

   Donald

   Monday, November 28, 2011 at 22:50 GMT+0000

   • SV: Må bare beklage at nettforbindelse og datakraft ikke er i pari kurs for tiden. Denne baby-PC’n taklet ikke wordpress ser det ut for. Et eller annet skar seg iallfall. Slik at kommentarfeltet på det siste blogginnlegget forsvant.

    @Donald
    “Regner med at det har vært flere vindfall rundt om kring (rundt forbi) Vejby?”
    Er ikke enkelt når man blander inn sitt daglige, muntlige språk i en mer skriftlig eller formell sammenheng. Tenker ikke over at du er vant med dansk tale- og skriftspråk, siden jeg har lest dansk siden jeg var småjente. Og at jeg bruker mye min dagligtale i kommentarfelt hvor jeg føler at jeg blir godt mottatt og forstått.
    Et annet eksempel. Sto i en klasse på videregående og underviste i kommunikasjon og samspill med pasienter. Trakk fram det med å kjenne pasientens historie. Et tema jeg arbeider med i en oppgave jeg holder på med. Når jeg fortalte om det, begynte jeg setningen med “Noe jeg har rotet med i det siste…”. Helt naturlig for meg, siden det er en vanlig talemåte på min dialekt. Som betyr “Noe jeg har holdt på med i det siste”. Kom på det akkurat med det samme og lot det fare, men veilederen plukka det opp, og påpekte at som lærer må man tenke over og bruke språket på en mer formell måte enn man kan ellers

    Kamelryttersken

    Tuesday, November 29, 2011 at 10:31 GMT+0000

   • @Kamelrytterske, det er jo ikke så slemt at jeg ikke kunne få kommentarfelt på en af dine poster.

    Tak for din sproglige opklaring: jeg kan godt se meningen med “rundt forbi nedover” nu – lidt munter måde at sige tingene, det er skam OK.

    Angående det formelle sprogs betydning vil jeg gerne bekræfte det, som jeres vejledning siger. Det er utroligt vigtigt at gøre sig klart, i hvilken slags situation man er, når man taler.

    Mark Twain har skrevet en historie, “Præsten i Nevada”.

    Tænk hvis rollerne blev byttet om:

    […]
    “Men for at komme tilbage til Scottys besøg hos præsten ­ Scotty havde jo kun
    et bedrøveligt ærinde, og hans ansigt udtrykte den dybeste sorg.
    Da han blev indladt i præstens værelse, satte han sig ned, trak et rødt silkelom-
    metørklæde frem, tørrede sin pande med det og drog derpå et dybt, sorgbetyng-
    et suk. Tårerne styrtede ned ad kinderne på ham, men takket være en kraftan-
    strengelse blev han herre over sin bevægelse og sagde med dyb stemme:
    “Er De den knop, der driver prædikeknejpen her ved siden af?”
    “Om jeg er? Ja, undskyld, men jeg er bange for, at jeg ikke rigtig har forstået Dem!”
    Med et andet suk og en halvkvalt hulken begyndte Scotty igen:
    “Forstår De, vi er sådan komne i en lille suppedas, og kammeraterne mente,
    at De måske nok ville lange os en næve, dersom vi slog en klo i Dem … Det vil
    sige, dersom De virkelig er formand for salmefabrikken her ved siden af.”
    “Jeg er hyrden for den lille flok, der samles her i kirken.”
    “Hvad for en?”
    “Jeg er sjælesørger for det lille samfund af troende hvis helligdom støder op til
    denne bygning.”
    “Jeg giver mig, kammerat – jeg passer straks. Bland kortene og lad os få en ny
    omgang.”
    “Hvad behager? … Om forladelse … Jeg fatter ikke ganske Deres mening.”
    […]

    Donald

    Tuesday, November 29, 2011 at 11:15 GMT+0000

 2. Blir det til brenne?
  Ha en fin kveld 🙂

  mormor

  Monday, November 28, 2011 at 21:29 GMT+0000

  • Ja, det bliver til brænde til ham længere ned ad vejen, som hjælper mig med at lappe trillebørens hjul, når det punkterer 🙂

   Donald

   Monday, November 28, 2011 at 22:52 GMT+0000

 3. Det är enorma naturkrafter som varit rörelse. Jag har inte varit ute och kollat skadegörelsen idag, men jag vet att bl a en husfasad i glas, en kontaktledning till spårvagn och den stora julgranen mitt inne i Göteborg blåste ner. Skönt med lugnet efter stormen.

  Du har rätt i att anordningarna du såg på mina bilder är “parkeringsplatser” för båtar. Jag har inte varit där på sommaren, så jag får åka dit och fota igen när båtarna lagts i.

  Mona

  Monday, November 28, 2011 at 22:43 GMT+0000

  • En bekendt “Fru Fritzen” på FBook fortæller, at hun i en storm kravlede hen langs i orkan:

   Fru Fritzen mindes orkanen på Bornholm – det var nytår, og jeg var den sidste som skulle forlade huset hjemme, og jeg vidste ikke, at stormen var godt på vej til at blive til orkan!

   Jeg gik i bad, og pludselig – selvfølgelig mens jeg havde hele håret fyldt med shampoo – så gik strømmen. Jeg kartede rundt med stearinlys og forsøgte at skifte sikringer. Men det vidste sig, at lyset var gået i hele byen – e-ledningerne var revet ned flere steder i byen og lå på vejene. Men det vidste jeg ikke.

   Så jeg gjorde mig færdig til fest med stearinlys i hele hytten, og bandede over at jeg ikke kunne tørre hår.

   Færdig og klædt til nytår skulle jeg forlade huset. Jeg gik ud, satte nøglen i døren, lynede min vinterfrakke med besvær – og da jeg skulle låse, så var nøgle sgu frosset fast! Så det måtte jeg opgive.

   Men jeg skulle ned om havnen, for at komme derhen hvor jeg skulle fejre nytår – og det vidste sig, at være både det dummeste jeg nogensinde har gjort, for jeg burde have taget turen op over torvet i stedet for … Men ung og dum som jeg var, så “gik” jeg ned over havnen. For lige så snart jeg kom rundt om hjørnet, så blæste jeg ganske simpelt omkuld.

   Jeg vejede dengang ca. 45-48 kg. så der var ikke meget af mig at gøre godt med, og jeg fandt hurtigt ud af at vinden var så stærk – for nu var den oppe på orkanstyrke – at jeg ikke kunne gå, så jeg valgte ganske simpelt at kravle…

   Tosset – og først da jeg havde kravlet (bogstavelig talt) næsten halvvejs så jeg el-ledningerne ligge på jorden, som knistrede med hvide små lyn. Men jeg turde ikke vende om, og tage turen op om torvet, som måske ville have været lidt mere sikkert – så jeg kravlede uden om dem, og håbede, at de ikke ville flytte sig og ramme mig?!!

   Det tog mig ca. 1 time (tager normalt gående 5 min.) at komme fra den ene ende af havnen til den anden – og da jeg kom til dem jeg skulle holde nytårsaften med var de rystede over min handling – men hvad skulle jeg have gjort?

   Huset lå på toppen af bakken ned til havnen, og der var ikke meget nytårsstemning i vores lille kom-sammen, for vi kunne se ned på postbåden ‘Peter’ som lå i havnen, og hvor der var 4 mænd ombord, som hele aftenen og natten med kæmpede med at redde båden ved at hugge de kæmpe isklumper som der hele tiden byggede sig op på siderne af både og truede med at få den til at gå under … med dem ombord. Uhyggeligt syn – og vi kunne intet gøre, andet end at se dem kæmpe.

   Yderligere, så kunne vi se molen blive raseret. Tons store firkantede sten fløj ind mod land, som om de var terninger. En af dem endte midt på kørebanen på havnen. Og de var ligeledes en trussel med postbåde ‘Peter’ og de mænd som var ombord.

   Vinduerne i huset opførte sig som om de var ved at knuses. De bølgede nærmest, så faren i huset ville ikke have at vi stod for tæt på, hvis det nu skulle ske – og han forberedte os på at det kunne ske. Men heldigvis, så holdt alle vinduerne.

   Men sikke en nytårsnat – der blev ikke fyret noget fyrværkeri af på Bornholm det år!

   SVANEKE: http://da.wikipedia.org/wiki/Svaneke
   Svaneke – Wikipedia, den frie encyklopædi
   da.wikipedia.org
   Svaneke er en havneby på det nordøstlige Bornholm, beliggende i Svaneke Sogn. Den lille by har 1.100 indbyggere (2011) [1].
   Yesterday at 12:36pm · UnlikeLike · 2

   Donald

   Monday, November 28, 2011 at 22:57 GMT+0000

   • Vilken äventyrlig nyårsnatt! Men det är sånt man aldrig glömmer. Min främsta minne av blåsväder är från hösten 1969. Då var det orkan över Göteborg. Det var stor ödeläggelse. Skorstenen på en panncentral nära oss blåste ner. Vi fick se plankor och annat virvla omkring utanför huset. Det blåste i flera dagar och undervisningen i skolan ställdes in. Det var helt enkelt för farligt att gå ut. Jag vill minnas att jag inte var speciellt ledsen över att få en fridag!

    Mona

    Tuesday, November 29, 2011 at 0:44 GMT+0000

 4. Taenk sig, her har det stort set ikke blaest (ehmmm… hvordan i alverden skriver man “at blaese” i datid?) og hos jer ligger traeerne hen ad jorden!

  Tina - omme i London

  Monday, November 28, 2011 at 23:58 GMT+0000

  • @Tina – jeg tror man siger “det har blæææst”. Det er lissom trykket og længden af æææ’et, det gør forskellen 😀

   Er der ikke meget læ i London? Er der nogensinde tage, som blæser ned? Måske er der flere huse og træer og hele bakkede landskaber, som tager af for den værste blæst.

   Men det har nok været værre på Fuur end her på Nordsjæælland 🙂

   Donald

   Tuesday, November 29, 2011 at 9:48 GMT+0000

   • Det kommer an på, Donald, nogle personer er jo blæst. 😉
    At blæse, det blæser, det blæste, blæsende, det har blæst, (politikeren) er blæst. Bilen er blæst i grøften. Stormen har blæst bilen i grøften.

    AagePK

    Tuesday, November 29, 2011 at 10:26 GMT+0000

   • Jaaeåh AagePK, det var lissom for at antyde længden. Der er grammatisk forskel på blæææst og blæst. Blæææst (med stød/støj og laaang vokal) er udsagnsordet at blæse bøjet til ukendelighed eller perfektum participium, mens blæst, en blæst, rimer på en vest, bliv ved din læst, blæsten kan man ikke få at se, er et navneord af en slags, eller substantiv, selv om der ikke er nogen substans man lissom kan se. 😉

    Donald

    Tuesday, November 29, 2011 at 10:59 GMT+0000

 5. God morgen.

  mormor

  Tuesday, November 29, 2011 at 5:53 GMT+0000

 6. Det nederste billede illustrerer hvorfor graner falder i storm – rødderne er små. Jeg må se at få et stort grantræ nedlagt inden det samme sker her.
  Det er dog en dramatisk historie du fortæller om nytåret på Bornholm hin gang.

  Jørgen

  Tuesday, November 29, 2011 at 8:25 GMT+0000

 7. Det var godt, der ikke skete større skader hos dig! Her faldt et af naboens træer ned og lå på tværs af vejen – heldigvis ikke ned i huset 🙂

  Madame

  Tuesday, November 29, 2011 at 8:57 GMT+0000

  • Ja, det var heldigt @Madame. Man undrer sig over hvordan det ville have set ud, hvis det andet fyrretræ var væltet!

   Donald

   Tuesday, November 29, 2011 at 9:49 GMT+0000


Comments are closed.