Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

ABC::Æ for Æolsharpe

Musikalsk ABC med musikkens billeder og meget andet. Æ for æolsharpe – en resonanskasse (harpe) med tynde strenge, der kommer i svingninger, når det blæser.

Æolus var vindens gud.

Når vinden filer i højspændingsledningerne, kommer der susen og vibrationer - men ikke toner som der gør på en Æolsharpe

Går man i blæsevejr under en telfonledning, kan man høre hvordan luften synger omkring tråden. Nutildags er der ikke mange ledninger langs vejene i byerne, så man skal opsøge steder, hvor der er – i lystbådehavnen i stormvejr synger og hviner wirer og tovværk i den kolde vind. Eller man kan være heldig at høre vindens lyde, når man går i nærheden af en højspændingsledning. Ikke underligt, at disse lyde har givet inspiration til mange billeder og til megen musik.

Theodor Kittelsen: Æolsharpen 1888

Kittelsen skriver i teksten til bildet: «Ja, saa fint toner Harpens Musik, at den gaar vort Øre forbi, og kun Sjælen følger med, bævende, lyttende, medens Øiet stirrer ud over den blaa Linje, og alt svømmer sammen i en uendelig Tanke.»

Skriv en kommentar og gå videre til ABC-Scandinavia.

Advertisements

Written by Donald

Thursday, November 24, 2011 at 19:38 UTC

Posted in Music, Ord

16 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Så vackert det låter när vinden spelar på harpan. Det syns på videon att det blåser ganska friskt. Stycket av Chopin är också väldigt vackert. Många av Chopins pianostycker är ganska “tunga” tycker jag, men det här låter så lätt och luftigt.

  När jag ser din bild så tänker jag på vilken skillnad mot förra året. Ännu har det inte kommit så mycket som en snöflinga och vi har bara haft enstaka frostnätter.

  Mona

  Friday, November 25, 2011 at 0:40 UTC

  • Ja, Mona, det er en meget forunderlig lyd, der kommer af den harpe. En vind-harpe stemmes normalt til bare én tone, eller man stemmer 4-5 strenge i en akkord, men den keltiske harpe er en skala, d.v.s den har mange flere toner, og alligevel kan man skelne de enkelte toner i denne forunderlige lyd.

   Chopins musik har mange facetter, også det muntre, lyse, men man hører ofte de “tunge” stykker – hvorfor mon?

   Jeg har også fundet billeder fra sidste år, hvor der sidst i November lå 20 centimeter sne på mit havebord!

   Donald

   Saturday, November 26, 2011 at 5:09 UTC

 2. Musikken er grundlaget for livet på jorden. Jordens hjerteslag er en perfekt takt og lydene omkring os passer perfekt ind i selv de mest komplekse arrangementer og partiture.

  KH
  Grethe

  Grethe

  Friday, November 25, 2011 at 19:39 UTC

 3. Fantastisk! Men vinden kan vel normalt ikke sætte en almindelig harpes strenge i svingninger? Jeg blev selvfølgelig nysgerrig, fordi jeg svævede i den vildfarelse, at det der tingeltangel, som består at rør, der slår mod hinanden, når vinden blæser, er en æolsharpe, selvfølgelig fordi jeg har hørt det blive kaldt sådan, men det har jo ingen strenge – og er i øvrigt ret irriterende at høre på i længden.

  Rasmine

  Friday, November 25, 2011 at 23:43 UTC

  • Jo, Rasmine, der kommer lyd på alle strenge, der rammes af et pust eller af vind. Vinden sætter telefontråde og alle mulige andre ting i svingninger. Det “synger” i riggen på et skib, hvis forholdene er gunstige. Der skabes hvirvler, når luften passerer en genstand, og både hvirvlerne og genstandens svingninger kan give lyd. Æolsharper er normalt formet sådan at vinden ledes henover strengene i en tunnel og derved skal der ikke ret meget luftning til førend man kan høre toner fra strengene, eller rettere den resonanskasse, som drives af svingningerne fra strengene.

   Donald

   Saturday, November 26, 2011 at 5:13 UTC

 4. Eller sitte stille ved en flaggstang og høre vinden synge i flagglina.. Det r sjelebalsam 🙂
  Vakker lørdag. 🙂

  mormor

  Saturday, November 26, 2011 at 4:10 UTC

  • Hmmm … ja, Mormor! Det lyder som en god dag 🙂

   Donald

   Saturday, November 26, 2011 at 5:13 UTC

 5. H.C. Andersen fortæller at engang da han besøgte B.S. Ingemann i Sorø, sejlede de ud på søen og nød de smukke omgivelser. Samtidig lyttede de til musik fra æolsharpen, som Ingemann havde fastgjort i masten.
  God weekend og venlig hilsen

  Anna Maries Skriveblok

  Saturday, November 26, 2011 at 10:43 UTC

  • Det må have været en dejlig sejltur, og Ingemann må have været en rar vært med sans for oplevelse og sans for litteratur, en mand, som forstod den “underlige” Hans Christian 🙂

   Donald

   Saturday, November 26, 2011 at 11:40 UTC

 6. Hvis du slår Æolsharpe op i wiki, så tryk på Deutsch i venstre side, og få en langt bredere og dybere forklaring: Europas største, feks, står i Baden-Badens Alte Schloß, i Riddersalen, bygget så sent som i 1999.

  AagePK

  Saturday, November 26, 2011 at 15:54 UTC

  • Det lyder spændende, AagePK! Jeg ville ikke give flere links, men jeg skylder dig næsten at sige, at den Keltiske harpe ikke er en æolsharpe, fordi strengene er stemt i en skala; en æolsharpes strenge bør være stemt i samme tone alle sammen. – Men det lyder nu sjovt alligevel 🙂

   Donald

   Saturday, November 26, 2011 at 18:07 UTC

   • Nejda, Æolsharpen har intet med hverken den keltiske eller Davids harpe at gøre, altså i faconen: derfor er Kittelsens fantasibillede jo også misvisende. Æolsharpen er firkantet, evt med klapper, der styrerer vinden ind over de ret ens stemte strenge.
    Det er jo også interessant, at den kendteste franske pianobygger, Pleyel, interesserede sig for, og byggede, Æolsharper. Hvilken klaverelev er ikke blevet præsenteret for etuder udgivet af Pleyels forlag?

    AagePK

    Sunday, November 27, 2011 at 10:07 UTC

   • Nemlig! Æolsharpen er som regel firkantet (eller rettere bygget så simpelt som muligt) og så med 4-8 unisone strenge.

    Ja, hvem har ikke tærsket “plejel” 🙂 og heldige violin-elever har spillet Pleyel duo’er med deres kammerater 8)

    Donald

    Sunday, November 27, 2011 at 10:53 UTC

 7. Atter lærte jeg noget nyt om musik – jeg må så indrømme at jeg bedst kunne lide musikken gemt under “meget”. Lige nu hyler vinden noget mindre end den har gjort udendøre, men det er jo en anden slags lyd end den den laver i æolsharpen.

  Jørgen

  Sunday, November 27, 2011 at 20:34 UTC

  • Ja, Jørgen, under “meget” linket lå der en video, som er indspillet af Valentina Lisitsa, en Ukrainsk pianist, som spiller meget smukt og som har et teknisk eller motorisk overskud; det var også den indspilning, som jeg holder mest af, men lydkvaliteten var ikke den flotteste, derfor lagde jeg et andet link til samme stykke (med Maurice Pollini).

   Jeg synes man skal værdsætte det arbejde, en kunstner som Lisitsa gør for at give andre mennesker en oplevelse. Jeg bliver så ked af det, når det bliver rubriceret under overskriften “Hun laver jo heller ikke andet”. I Lisitsa’s spil hører jeg en indsigt i menneskets psyke som den spejles i musikkens drama.

   Her er det også stormvejr, men det er heldigvis allerede aftaget en smule og træerne står endnu – og tager af for vinden.

   Donald

   Sunday, November 27, 2011 at 21:57 UTC


Comments are closed.