Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Billed ABC::Æ for Ækvator

Æ for Ækvator, Equator, equador

Ækvator afbildes i midten af almindelige globe-projektioner, og polernes landområder ser derfor uforholdsmæssigt store ud. På nedenstående verdenskort ser Grønlands areal inclusive indlands-is større ud end fx. Argentina, skønt det er mindre end Argentina (og meget mindre end Amazonasjunglen.)

Verdenskortet her viser hvor der er problemer med vand:

Kortlægning af rigeligheden af ferskvand

Billedet (med tak til BBC) viser grønt og blåt, hvor der er rigeligt med rent vand, og gult,rødt og gråt hvor mennesket har problemer med at skaffe rent drikkevand for ikke at tale om vandings-vand. BBC har flere artikler med kortlægning af water-stress.

Written by Donald

Friday, October 15, 2010 at 13:07 GMT+0000

Posted in Liv, Ord

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Problemet med at skaffe vand er jo, a propos forige indlæg, temmeligt ofte menneskeskab: overgræsning, især gedehold, har jo været med til at ødelæggestore landområder, skove er gået til, og disse har jo en stor indflydelse på regndannelse, såvel som vandtilbageholdelse. Det kan aflæses langt tilbage i tiden, hvor Sahara var dækket af plantevækst, hvor giraffer, antiloper og kvæg græssede, næsten helt op til hvor tid, hvor romerne stadig kunne bygge byer, der nu står i ørkenområder.
  Vi moderne mennesker er jo ikke blevet klogere: vi fælder stadig mere skov, end vi planter, med med jordskred og ørkendannelse til følge; vi forurener drikkevand med fækalier og urin for at transportere det til rensningsanlæg, der kun delvist kan rense det.
  Der er ellers plads nok til at plante træer på, og foruden at medvirke til en bedre fordeling og tilbageholdelse af regnvand ville det også hjælpe med at oplagre CO2 på en naturlig måde, samtidigt med, at der vil være billige byggematerialer også til den mere fattige del af befolkning. Og så er der arbejdspladser i det. Prøv at se hos http://www.preciouswoods.com , nu håber jeg, jeg husker rigtigt.

  AagePK

  Friday, October 15, 2010 at 14:26 GMT+0000

  • Sandt!
   Geder har ødelagt ufatteligt store arealer. Har ved selvsyn oplevet ødelæggelserne.
   Jeg tillod mig for et par år siden at kritisere Folkekirkens Nødhjælp’s “Giv en ged”-projekt og foreslog, at man i stedet skulle give de samme mennesker tilskud til at slagte gederne, så Afrika igen kunne grønnes.

   Farmer

   Saturday, October 16, 2010 at 5:14 GMT+0000

 2. Rigtig spændende løsning på Æ. God weekend til dig 🙂

  Anette

  Friday, October 15, 2010 at 15:08 GMT+0000

  • Vann blir bare viktigere og viktigere etterhvert som vi utnytter større arealer og forbruker vannreservene

   Kamelryttersken

   Friday, October 15, 2010 at 22:32 GMT+0000

 3. Mangel på rent vand må være et pseudo-problem, sålænge drikkevand af bedste kvalitet bruges til toilet og bilvask.

  Man har de fleste steder 2-strengede kloakanlæg til hhv. bortskaffelse af overfladevand og reelt spildevand.

  Hvis vand var et reelt problem og ikke blot et skatteobjekt, ville man relativt let kunne lave 2-strengede vandtilførselssystemer, hvor ikke-drikkevand var kalkfrit alm. regnvand eller lignende.

  Samtidig kunne mængder af vaskemiddel spares, da kalkfrit vand kun kræver en brøkdel af hårdt vands vaskemiddelbehov.
  Afkalkningsmiddel ville naturligvis samtidig være helt overflødigt.

  Farmer

  Saturday, October 16, 2010 at 5:05 GMT+0000

  • Fuldstændigt korrekt!
   Her på øen er vi belemret med et kommunalt ÆrøVand A/S, der både leverer vand og bortskaffer det. Her bliver man så tegnet ind i kloaksystemet, selv om man ligger flere kilometre væk fra hovedledninger, så der skal etableres trykledninger med 2, skriver TO pumpestationer imellem. Ved et årligt forbrug på 50 m3 vand, inklusive 1 stk hest, der drikker, men ikke går på wc. Alligevel får man ikke lov til at lave sit eget mult-toa, som de har udviklet det i Sverige, og som bruges i New York Zoo, der har i tusindvis af besøgende om året. Ligeså i Frank Lloydd Wrights hus, der nu er museum. Og på massevis af rastepladser i Sverige. På Viborg-Herning- kanten bruges det på primi-campingpladserne.
   Det værste er, at man, trods gentagne rykkere, ikke kan få hverken kommunen eller ÆrøVand til at rykke ud med, hvilke paragraffer de henholder sig til.
   Men aflønninger af borgmestre, kommunaldirektører og formænd går jo efter hoveder, så det gælder om at slæbe folk ind i butikken, uanset omkostningerne. Ihh, hvor er det liberalt!

   AagePK

   Saturday, October 16, 2010 at 6:42 GMT+0000

 4. Spændende bud på ord med Æ, Donald! Ja, det er ikke nemt at folde en globus ud, så den bliver flad.

  Madame

  Saturday, October 16, 2010 at 7:23 GMT+0000

 5. Intressant karta, men jag blir förvånad över att se att nästan hela Europa inklusive Danmark och södra Sverige lider av vatten-stress. Men det är klart utan reningsverk skulle vi ju vara illa ute.

  Mona

  Wednesday, October 20, 2010 at 21:18 GMT+0000

  • Ja Mona, du har ret i at fx. København har rigeligt med vand sammenlignet med byer som Rom og Los Angeles, så de røde farver for det sydlige Skandinavien er förvånande … forkert anbragt.

   Jeg tror ikke man skal tage kortets zoner og farver helt bogstaveligt – det er altid en tilnærmelse, når man tegner kort. Det er nok blevet røde områder p.g.a. den almindelige belastning af miljøet.

   Donald

   Thursday, October 21, 2010 at 9:03 GMT+0000

 6. What a surprise -what more to say about AE?

  TorAa

  Friday, October 22, 2010 at 23:21 GMT+0000


Comments are closed.