Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Billed ABC::X for Xylophagous


Det er jo en alvorlig leg! Denne gang er det bogstavet “X” som skal illustreres, og vi holder os som sædvanligt her på dax2 til et sted, hvor der er levende væsener, en biotop. Men med dette vanskelige begyndelsesbogstav må vi søge længe og affinde os med lidt snyd.

Ordet er Xylophagous.

Der er allerede små fyre igang under barken på de fleste af de flotte stykker tømmer her

Det bruges til at beskrive vaner hos dyr og insekter, som spiser træ. Termitter er xylofagous eller på Dansk kunne man omdanne det til navneord, de er xylofager. Xylo er træ, og fag eller phag er en -æder. De kendteste xylofage insekter er termitter som lever i xeric (ørkenagtige) tørre habitater.

Men der er også biller og larver i massevis i vore skove, som lever af døde træer. En brændestabel som denneher kunne på 10-20 år blive forvandlet til en våd, svampe masse, med mindre den er stablet på en særlig måde, der sørger for at vandet løber af.

Træer, der får lov at ligge, kan man efterhånden se flere steder i vore skove, fordi Naturstyrelsen lader urentable områder ligge hen til glæde for svampe, insekter og fugle.

Snyd, jeg ved det godt. Men så kalder vi denne brændestabel for en Xylofon, og så må det være nok.
Engang som ung far var jeg sammen med børn og niecer i skoven ved Asserbo og der stod en stor brændestabel. Der var også nogle passende pænt store grenstykker, der egnede sig glimrende til at slå på enden af tømmerstokkene. Nogle af dem gav tydelige toner, og ved at lytte og huske kunne jeg pludselig spille en lille melodi. Der var desværre ikke nogen, der begejstret deltog i sang-øvelserne.

Skriv en kommentar her og gå videre med andre ABC-forskere på ABC-tema.

Written by Donald

Friday, September 24, 2010 at 22:36 GMT+0000

Posted in Liv, Ord

28 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Denne her løsning fant jeg meget vidunderlig.
  kanhende fordi jeg har vandret i danske skove flere ganger. Og blitt virkelig sjarmert, fordi de er ulike norske skoger. Ja, faktisk svært ulike.

  Takk for en herlig kommentar.

  Du fikk 2 poeng + 1/2 for det siste kreative svar;-)
  Dommeren har talt!

  Ha en herlig weekend

  TorAa

  Friday, September 24, 2010 at 23:17 GMT+0000

  • Tak TorAa! Det var en fin konkurrence hos dig 🙂

   Danske bøgeskove er specielle, ja, fordi træerne bruges til tømmer med videre. Bøgetømmer var vistnok tidligere meget vanskeligt at håndtere fordi det er hårdt og slider værktøjet – Bøgetræet blev tidligere mest brugt til brænde og spateler og ispinde, fordi det ikke splintrer sådan som fyrretræ.

   Men der er også bøgeskove i Halland og Skåne, som AagePK fortæller, og længere mod syd i Tyskland indtil nordsiden af Alperne.

   Donald

   Saturday, September 25, 2010 at 9:52 GMT+0000

   • Hei igjen,
    vi har faktisk en bøkeskog i Norge, nærmere bestemt i Larvik. Det er den siste gjenværende i Norge. Den er fredet, og da det skulle bygges motorvei rett nord for byen, ble veien lagt i tunnel under skogen.

    I tidligere tider var det mye bøkeskog langs kysten i Sør-Norge, men de ble hugget og eksportert,særlig til Holland, sammen med det meste av den norske eikeskogen også. Kjernen i eldre hollandske diker består ofte av norsk eik, som også ble anvendt i skipsbyggingen i dat samme land.

    TorAa

    Saturday, September 25, 2010 at 16:05 GMT+0000

 2. Vilken bra lösning på X du hittade! Jag blev förvånad när jag hittade mitt ord xerofyt i Svenska Akademiens Ordlista. Du har ju dessutom hela tre ord på x i ditt bidrag. Min mamma (som är danska) brukar alltid tala längtande om danska bokskogar (bøgeskov).

  Mona

  Friday, September 24, 2010 at 23:33 GMT+0000

  • Du er skaptsynet, Mona 🙂 Xeric er et ord, som biologerne fandt frem omkring 1930 for at betegne områder med underskud i vandbalancen!

   Din mor har ret – de fleste svenske skove er oftest tætte, mørke gran- og fyrreskov, hvor træerne vokser sig høje, men der er nu også nogle specielle gamle i den Botniske Bugt med fyrretræer, som er 1000 år gamle. Sverige er jo _s_t_o_r_t_ og der er mange forskellige typer landskab. De smukke danske lyse bøgeskove opstår, når der bliver tyndet ud. Den smukke Dyrehave ved København er faktisk næsten en park, ikke en skov 🙂

   Tak for din rare kommentar.

   Donald

   Saturday, September 25, 2010 at 2:54 GMT+0000

  • Mona, Halland har fina bokskogar också, nära Ullared finns Åkulla Bokskogar med fantastiska strövstigar, Bocksteens mosse, Björkakullens Naturreservat och STF’s vandrarhem Bråtadal, som Ewa driver så härligt på ekologisk sätt.
   Och man har inte bortglömt sina danska aner där heller.

   AagePK

   Saturday, September 25, 2010 at 7:05 GMT+0000

 3. Donald, i næste runde må du have bænkebideren i erindring, den er vel også xylofag. Og med hensyn til xylofon, kom nu i gang med træningen, se, hvad Carl Nielsen bragte det til, han begyndte ifølge min Dansk i 4 klasse også med en brændestabel.
  Han er kommet i fint selskab. 😉

  AagePK

  Saturday, September 25, 2010 at 7:09 GMT+0000

  • Ja – hvis jeg skal klare en runde mere, så må jeg til at arbejde på sagen, så vi får nye billeder, nyt syn på sagerne 🙂 Bænkebidere på en gammel stamme kunne være et godt bud på et billede til dette afsnit 🙂

   Jeg har læst “Min Fynske Barndom” et par gange og bliver hver gang lige forbavset over den kærlige fortælling, samtidig med at man mærker at det er noget der bliver lagt væk, så snart den unge mand begynder at gøre karriere i København. Experter siger, at CN vidste nøjagtigt hvor provokerende det ville være at fortælle, at han kunne huske en trøstetår fra sin mors bryst.

   Donald

   Saturday, September 25, 2010 at 10:08 GMT+0000

   • Prøv engang at gå på engelsk wiki og slå Xylofagou op: dét er morsomt!

    AagePK

    Saturday, September 25, 2010 at 10:18 GMT+0000

 4. Det er dog et x-ellent kreativt bidrag.. Godt gået Donald, og god weekend 🙂

  Inge

  Saturday, September 25, 2010 at 7:37 GMT+0000

 5. Du har løst opgaven og tak for din kommentar 🙂
  For længe siden i skoletiden læste vi om Carl Nielsen. Hans musikalske karriere startede netop med den slags xylofon. Han spillede nemlig på en brændestak, da den lokale godsejer kom forbi osv.

  Rimkogeren - Danmark

  Saturday, September 25, 2010 at 7:46 GMT+0000

  • Det var vel nok en god besked at vågne til!

   Ja her mangler vi en godsejer, og jeg beskriver ofte mig selv som en komponist med en lovende fremtid bag mig – men jeg hygger mig med kreative opgaver, og har også skrevet musik 🙂

   Donald

   Saturday, September 25, 2010 at 10:11 GMT+0000

 6. Med Xylofonen er der jo ingen snyd, overhovedet 🙂
  Og Xylofagous er faktisk mere charmerende og/eller Xotisk end termit. Meget kreativt 🙂

  Annette's space

  Saturday, September 25, 2010 at 8:11 GMT+0000

  • Nej Xylofonen er kun snyd i forhold til det “benspænd” eller begrænsning, at jeg ville lave et billed-alfabet om danske landskabstyper og biotoper.
   Termitter er nogle skrækkelige træ-ædere, fordi de kan spise et tømret hus i stykker i løbet af ganske kort tid, dage eller uger.

   Donald

   Saturday, September 25, 2010 at 10:15 GMT+0000

 7. Fin løsning – og lærerig. Jeg anede ikke der var noget der hed zylofagous 😛 God weekend 🙂

  Anette

  Saturday, September 25, 2010 at 9:13 GMT+0000

  • Nej Anette – det kan man jo ikke vide med mindre man bruger en ordbog eller studerer biologi 🙂 Det normale ord ville være træ-ædere, men det er ikke internationalt, så derfor foretrækker biologerne de græsk-latinsk-engelske betegnelser. Det er rent sprogligt interessant at vi griber tilbage til de klassiske sprog for at internationalisere vores forskning.

   Donald

   Saturday, September 25, 2010 at 10:17 GMT+0000

 8. Kreativ og informativ løsning og nå har vi snart fulgt deg gjennom all slags landskap! Det har vært spennende og de skal også bli kjekt å lese hva du bruker på de siste bokstavene i alfabetet.
  Jeg kom etter dette til å tenke på barkebrød, som slettes ikke er laget av bark. Men hvor de drøyet melet med silvev (det grønne mellom barken og veden) fra løvtrær.
  Og for litt underholdning, må du lytte til Barkebille boogie med Øystein Sunde;)

  Petunia

  Saturday, September 25, 2010 at 12:27 GMT+0000

  • Den sang har jeg hørt engang – den er rigtig godt sunget, og ordet “barkebiller” bliver jo til noget der rimer på “rockabilly” og andre af de omkvæd, som man brugte til rock-sange i 50’erne. Sjovt!

   Donald

   Saturday, September 25, 2010 at 17:26 GMT+0000

 9. Lärorikt – men nästan omöjligt att komma ihåg vad såna där kryp heter. 😉 Xylophagous låter annars mer som en antik grekisk gud. <:-)

  Charlotta

  Saturday, September 25, 2010 at 13:07 GMT+0000

  • Kanskje det også er en gud … Nej, det er det ikke 8) Det er ikke ord, som man bruger til dagligt – fundet frem i anledning af at vi skulle illustrere “X” 🙂

   Donald

   Sunday, September 26, 2010 at 21:32 GMT+0000

 10. Kan ikke de Xylofagene spille xylofon? Kunne blitt fint akompagnement til sangfuglene

  Ha ei gortsatt god helg 🙂

  Kamelryttersken

  Saturday, September 25, 2010 at 15:44 GMT+0000

 11. Interessant, dette visste jeg ikke!
  Synd da, at ingen lot seg begeistre over dine musikalske talenter den gangen da du fikk til en liten melodi. Litt mer x-faktor, kanskje 🙂

  Melusine

  Sunday, September 26, 2010 at 13:32 GMT+0000

  • Jeg tror at der er mange, som ser X-factor for at se mennesker og ikke for at høre musik 🙂
   Takk for kommentar, Melusine.

   Donald

   Sunday, September 26, 2010 at 14:53 GMT+0000

 12. Heisann!
  Jeg velger en kjapp utgave – med en felles kommentar til alle og enhver. Rekker ikke å skrive spesielt til hver av dere denne og neste uke. Jeg vil snart stå med beina planta på et helt annet sted enn nå, og det krever noen forberedelser i forkant som tar tid!
  Av erfaring vet jeg at bidragene er både vakre og kloke – og noen ganger humoristiske, så det er nok ingen unntak disse ukene. Ros til dere alle sammen og fine dager ønskes av meg på vilt og vakkert ;:OD) … jeg må ikke glemme å takke for alle koselige kommentarer på bloggen min!
  Det er godt å kunne ty til gresk språk en gang i blandt!

  Bjørg Nina

  Monday, September 27, 2010 at 19:42 GMT+0000


Comments are closed.