Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Oprydning

Marken overfor var færdig i forgårs - Der kom regn igen igår

Lyden dæmpes af busk og hegn

Dette liggende korn (5km. væk) var endnu ikke høstet lørdag eftermiddag

Der er ellers allerede ryddet op de fleste steder

Regnen kommer

Written by Donald

Sunday, August 29, 2010 at 8:50 GMT+0000

Posted in Liv

13 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg vænner mig aldrig til synet af halm i ruller. Selv om jeg ikke er den store naturromantiker, synes jeg, de ser unaturlige ud – som maskindele på en græsplæne eller noget i den retning. Første gang jeg så dem, var i nærheden af en kaserne. Jeg var helt sikker på, at de blev brugt til en eller anden form for kampøvelse.

  Rasmine

  Sunday, August 29, 2010 at 10:31 GMT+0000

  • Jamen det forstår jeg udmærket godt 🙂 Rasmine! De er unaturlige – de er moderne maskineri-udgaven af høstakke. Jeg har set høstakke som barn på marker langs med toget til Fredensborg og vistnok også ved Slagelse, da jeg var 5-6 år gammel. Vi har masser af maskiner, som triller hen over markerne med måneders mellemrum og de minder somme tider om månelandingsfartøjer, andre gange om en størrelseskatastrofe hvor biller pludselig kan finde ud af at blive flere hundrede gange større.

   Og rullerne? Ja! Også dem! Jeg kan også forestille mig en fjende nedenfor bakken i sin pæne pansrede vogn, og så sætter vi dem i bevægelse og de ruller hen over marken og tromler dem flade som om de var skåret af smør! Bortset fra at halmruller ikke ville kunne rulle så godt og ikke ville kunne lave en skramme på en kampvogn, så er det et oplagt billede 🙂

   Donald

   Sunday, August 29, 2010 at 16:30 GMT+0000

 2. Jeg kommer for resten til at tænke på “Nu falmer skoven”, som vistnok stadig synges en hel del. Jeg tvivler på, at der er et mange under 50, der ved, hvad traver er for noget.

  Rasmine

  Sunday, August 29, 2010 at 19:39 GMT+0000

  • Var det ikke Møllehave, som syntes at Grundtvig skulle have skrevet “Nu flammer skoven trindt om land”?

   Tøndemål af traver? Ingen aner hvad det er. Jeg tror der var en gudsbenådet lærer som fortalte os lidt om hvad de sange betød, et vers ad gangen som en opvarmning hver gang vi havde en time.

   En anden gudsbenådet lærer (præst) fortalte os om kunsten at løbe over en stubmark med bare fødder – det mente han ikke at vi nogensiden havde haft lejlighed til, og det havde han jo ret i.

   … med aks og vipper bolde,

   Ingen aner jo hvad Grundtvig taler om?

   Gad vide hvordan man klarer den i skolerne idag. Jeg tror ikke Grundtvig er på mode mere.

   Donald

   Sunday, August 29, 2010 at 21:34 GMT+0000

 3. Så godt jeg liker alle dine bilder. “Noe” i dem alle sammen. Det nest siste ser det nesten ut som halmballene er på en slags vandring, at de er levende. Og det siste med halmballene i mot himmelen er pent.

  Her er har vi jo også mye korn, men mange har ikke fått inn kornet enda, og mye har blitt ødelagt av all regnet, eller kan kun brukes som fõr til dyr.

  Ønsker deg en riktig god aften og start på ei ny uke.

  Turid

  Sunday, August 29, 2010 at 19:45 GMT+0000

  • Turid 🙂 det er dejligt at høre, jeg synes også at jeg var heldig med motiverne.

   Jeg håber at Normennene får høstet fordi det er vigtigt iår at så meget som muligt kommer i hus. Selv om der er noget, der er spiret, kan det godt bruges – som du siger kan det i nødsfald bruges til foder, og det er også vigtigt!

   Takk for ønsker!

   Donald

   Sunday, August 29, 2010 at 21:49 GMT+0000

 4. Jeg har også leget i rigtige høstakke og synes stadig at vintergrønne marker ser ‘forkerte’ ud. De sorte pløjemarker med is og sne i furerne var vældig dekorative, men jorden havde da ikke godt af at ligge ‘åben’ på den måde.
  Selvom landbruget ikke er, som da vi var børn, så er jeg nu glad for at kunne følge årets gang på markerne rundt omkring. For øjeblikket kører kæmpestore lastbiler, med bugen fyldt, rundt på landevejene heromkring – og det er nu lidt betryggende at se høsten blive kørt ind endnu engang 🙂 Dejlige billeder, Donald.

  Ditte

  Sunday, August 29, 2010 at 20:44 GMT+0000

  • Næh har du ligefrem leget i høstakke? Det har jeg ikke.

   Angående landbrugets status undrede jeg mig som barn over flere ting: for det første at det var der de store godser lå, altså m.a.o. landbruget kunne generere rigdom, for det andet syntes det som om at arbejderne i landbrugene (husmænd og landarbejdere) blev ugleset og gjort til grin af byfolk og for det tredie at det var underligt at præsten Blicher (Steen’s fader) underviste bønderne i landbrug, man skulle da tro at de vidste det i forvejen. Men så blev jeg klogere om hvordan viden spredes – og især har jeg med frygt her på sitet set, hvordan folk anser det for underligt at leg billed-ABC med det formål at lære hinandens sprog og ord – der er mange der skriver om “at blive klogere” som om det er noget særligt – det er jo noget dagligdags.

   Man holder sig i form ved at snuse og suge til sig, lære noget interessant ved at spørge ind til hvordan i al-verden det hænger sammen.

   Mit favorit website har i mange år været http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html
   hvor astronomen Robert Nemiroff og Jerry Bonnell i 1995 forudså at Internettets fornemste opgave kunne være at fungere som en almuens encyclopædi. Fedt!

   Donald

   Sunday, August 29, 2010 at 21:56 GMT+0000

 5. Det er nogle meget smukke billeder, Donald! Rundballerne på markerne er utroligt dekorative. Men jeg kan ikke mindes en høst med så mange problemer rent vejrmæssigt.

  Madame

  Monday, August 30, 2010 at 7:02 GMT+0000

  • @M: Ja de kan være meget pæne, rundballerne, hvis de er anbragt i et dekorativt mønster på marken 😆

   Måske er det kun de kystnære marker lige her, 1 km. fra vandet, som har været så heldige at regnen ikke har ødelagt dem – eller måske er det en hvedesort med kraftigere stængel?

   Alt ialt har det været det vanskeligste vejr i mange år, og der har også været problemer her i området (som du kan se på billede 3 af det liggende korn).

   Donald

   Monday, August 30, 2010 at 9:52 GMT+0000

 6. Ang. rundballer er det faktisk den mindst energikrævende pressemetode.
  En rundballepresser kræver kun ca. 60 af en firkantpressers energibehov. Noget andet er opbevaring og transport.
  Her vinder firkantballerne, og derfor modtager langt de fleste kraft/varmeværker kun halm i firkantballer.

  Dejlige billeder, Donald; men bemærk skydækket på alle fotos.
  Ikke et eneste foto i regulært højtryksvejr. Det virker meget forsinkende på høsten.

  Farmer

  Tuesday, August 31, 2010 at 18:22 GMT+0000

 7. Undskyld. “…kræver kun 60 PROCENT af en firkantpressers energibehov.”

  Farmer

  Tuesday, August 31, 2010 at 18:23 GMT+0000

  • @Farmer: ja, 60% af firkantpresseren, det havde jeg gættet. Det virker urimeligt at de fleste kraft/varmeværker ikke tager rundballer.

   Jeg genset billederne (og flere som jeg ikke viser her) og det er meget tydeligt at der er skydække hele tiden, ikke høj blå himmel.

   Jeg tror nu alligevel at vind og sol havde tørret det markerne ret godt i fredags og egnen her har været utroligt heldigt stillet med tilpas sol og dug de seneste uger, vi har ikke fået de voldsomme mængder som blot 20 km. længere mod syd. Måske kan man spørge Ugeposten om de får nogle tal fra maskinstationerne.

   Jeg kan også mærke forskel, når jeg slår græs, det var pænt tørt i fredags, selv om det selvfølgelig ikke var det samme, som hvis der havde været høj himmel og meget varm sol.

   Donald

   Tuesday, August 31, 2010 at 20:07 GMT+0000


Comments are closed.