Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Mandagstema::Relax

Så er der igen en udfordring fra Bergen:

Det er ferietid!! Tid for å slappe av og ta seg litt inn igjen. Tid for å dra ut i det store utland og la seg inspirere … Tid for å være hjemme eller på hytten og bare nyte. Ukens tema er altså “Relax” eller på norsk: Slappe av, dansk: Slappe af og på svensk: koppla av.

Afslappede ferie-fotos.

Jeg var 13 år gammel, jeg var begyndt at interessere mig for fotografering, jeg måtte låne min mors 6×9 Pontiac fotografiapparat. Men hvordan passer man på negativerne? Jeg fik et negativalbum af min mor. Det var som et pust fra en anden fortid.

Negativalbum fra fotohandler i en anden tid

Men jeg så selvfølgelig efter, hvad der var i det album. Her er et af de billeder, som jeg kiggede oftest på. Stor bil, før min tid, altså min mor på ferie inden hun blev mor. Det ligner min far, sagde jeg, i en yngre udgave, men dog, det kunne være ham. Billedet er som det ses meget utydeligt.

Stor bil med picnic-kuffert i bagagerummet

Jeg havde store forventninger til min fader. Han havde haft en Studebaker med elektrisk gear, da han arbejde i Iran for Ingeniørfirmaet Kampsax, der byggede jernbaner, og senere havde han haft en Buick, som han mente havde motorproblemer, fordi tændrørene konstant sodede til. Det har nu nok snarere været karburator og luftfilter, som blev støvet til på de lange ørkenveje. 300 km. på en aften ad ørkenveje, det havde de gjort en gang imellem fortalte min mor. Fra Isphahan til Tehran.

Eller andre steder. Qum. Det Kaspiske Hav. Tabriz. Shiraz. Golfen. Min far havde spist skaldyr, og han havde fået en byld på armen og feber, men havde insisteret på at han kunne køre hjem med den anden arm. Oplevet at blive standset af en Kurdisk stammehøvding som dog lod dem køre videre fordi min far var ligefrem, ærlig og venlig. Det troede han i det mindste selv. De havde set det hele. De havde haft lyst til livet.

De havde ikke set Europa i flammer. Iran var transportvej for materiel fra USA til Sovjet, og det var under Britisk herredømme. Man mødtes i “Den Engelske Klub” og damerne serverede.

Men billederne her, det var noget andet, sagde hun. Hun havde været på ferie i Ægypten for at komme i godt humør.

Det var først mange år senere, jeg fik mere af den historie, idet min kusine kom med sin fars dagbog. Hun havde læst med undren, fortalte at min far og mor var gået fra hinanden 7-8 år før jeg blev født, og min mor var rejst til Ægypten på ferie. Da hun kom hjem, syntes min morbroder at hun fortfarende ikke var særlig glad.

Slap af. Om hundrede år er det meste glemt.

Skriv kommentar til “Mandagstema::Relax” feriefoto her.

Advertisements

Written by Donald

Monday, July 19, 2010 at 9:12 UTC

Posted in Ord, Tidsmaskinen

33 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Spændende at læse, Donald – og det gamle negativ er fantastisk til at sætte tanker i gang!
  Og så blev din mor omplantet til den danske muld, og senere alene … Jeg håber, hun følte, hun havde et godt liv her.

  Madame

  Monday, July 19, 2010 at 10:46 UTC

  • Ja. Jeg gad vide om man kan opklare, hvad det er for en bil, de to herrer poserer foran. Jeg har mine anelser, men lader det ligge nu.

   Min mor følte glæde ved mange ting i Danmark, vistnok mest for “et jævnt og muntert virksomt liv” hvor hun havde mange gode stunder og især var glad for sine børnebørn. (De var jo også bedre end deres fædre!) 🙂

   Donald

   Monday, July 19, 2010 at 10:55 UTC

 2. Spændende læsning – Ispahan – det hedder én af mine roser!

  Lavendel

  Monday, July 19, 2010 at 10:54 UTC

  • Ja, det er jo en by i Persien, den gamle hovedstad, som ligger ude midt i ørkenen, så vidt jeg ved, og som kun kunne blive til noget p.g.a. geniale vandforsyningssystemer under jorden. Der skal nok have været nogle roser der eller også er der nogle rose-gartnere, som er vilde med orientalsk flavour.

   Ancient names: Spadana, Spahan, Sepahan, Espahan

   Din kommentar vækker til stavecheck: Jeg kan se at moderne English kun har Isfahan og Ispahan. Jeg anser begge for at være moderne forvanskninger af Farsi (Persisk). Jeg gætter at PH står for et aspireret labial-fut af en slags, ligesom græsk philosophy etc. men undrer mig blot over at der ikke er nogen, som prøver på at finde en international fællesnavngivning for byer. Fx. kan du også finde “Esfahan” fordi Englændere er bange for at man udtaler i som Dansk/Tysk “EI”.

   Donald

   Monday, July 19, 2010 at 11:00 UTC

   • Ispahan-rosen hører til Damascus-roserne; de bliver især dyrket til produktion af rosenolie og rosenvand; Afghanistan har tidligere leveret en del, og man forsøger at genoptage produktionen som erstatning for opiumvalmuen, lige som med krokus, der leverer safran.
    Fra Syrien har rosen spredt sig til Bulgarien og Tyrkiet, der leverer hovedparten af rosenolien; men også Frankrig og Marokko har en stor produktion.

    AagePK

    Monday, July 19, 2010 at 20:03 UTC

   • Jeg er bange for at der ikke er samme afsætningsmuligheder for rosenolie, selv om jeg husker at min mor altid havde en lille flaske. Det er en meget skøn duft. Der er mange planter, som er vandret via Syrien til Europa, man må antage at det er en slags botanisk motorvej. Hvad gennemsnits-hastigheden er kan diskuteres 😉

    Donald

    Monday, July 19, 2010 at 21:13 UTC

   • Bulgariens årlige produktion af rosenolie ligger på 900 kg, til en pris ca 5000€, ifølge tysk wiki. Verdensproduktionen er ca 2 tons.
    I Afghanistan er det danske Hedvig Boserup, der via UNDP står for genopretningen af den traditionelle rosendyrkning omkring Kabul.

    AagePK

    Monday, July 19, 2010 at 22:45 UTC

   • Nu måtte jeg lige til Rosenleksikonet. Ispahan, som er rosens navn er sandsynligvis en hybrid mellem en damascenerrose og en gallicarose -siger Åke, den var i kultur før 1832….ja, rosenhistorie er spændende. En anden persisk/iransk rose i min have er Rose de Rescht – som kendes fra byen af samme navn, den har været i kultur før 880. Den er 2 gange blomstrende og giver også en stærk olie – god til rosengele!OG nem at dyrke.

    Lavendel

    Tuesday, July 20, 2010 at 7:13 UTC

   • Hvor spændende, Lavendel 😯 — jeg kom til at tænke på, om du nogensinde spiller bold i nærheden af roserne, så er tornene nemlig ikke spor sjove.

    Jeg tror (men er ikke sikker) at Farsi/Persien er navnet på sprog og kultur, og Iran er den moderne politiske konstruktion henover gamle landegrænser og kultur-skel. Som tidligere nævnt var det meget heldigt at de kultiverede Iranere ikke forfulgte de kristne, hverken i 1918 eller før (eller efter), men man skal ikke tro at de kristne mindretal havde helt samme karrieremuligheder.

    Donald

    Tuesday, July 20, 2010 at 11:48 UTC

   • @AagePK: To tons lyder ikke af meget, men mon ikke der er tale om en begrænset afsætning til parfumeindustrien? Det tyder jo på at der er en vis fast markedsmekanisme for produktet.

    Jeg ville tro at Afghanistan ville være godt tjent med et varieret udbud af lokale sejlivede planter og en ærlig regering, som kunne styre uclicitering af minedrift.

    Donald

    Tuesday, July 20, 2010 at 11:52 UTC

   • Man har haft højere produktio, i 1930 på 3 tons; men krige og andet ødelagde marker og markeder. Desuden har prisen, 840 kr pr 10 ml i deiailhandlen jo lokket kemikerne på banen: såkaldt natur-identisk olie koster 450-525 kr pr kg; alligevel anser FN altså efterspørgslen som stor nok til, at man ved hjælp af private investorer nu i en årrække har arbejdet på genopretning af denne traditionelle industri i Kabul.
    Der skal immervæk 1 ton rosenblade til at levere 2-300 gram olie, så dyrkningen er lige så arbejdsintensiv som safran-dyrkningen. Her koster 1 gram omkring de 50 kroner. Og safranbønderne i Afghanistan er glade.

    AagePK

    Tuesday, July 20, 2010 at 12:10 UTC

   • Jeg er da håbløst bagude: mit bagland meddeler, at et glas med 1 gram safran i tråde nu koster 150 kr.
    Godt jeg kender en iraner.

    AagePK

    Tuesday, July 20, 2010 at 12:14 UTC

   • Det var godt nok nogle store mængder rosenblade der skal til!

    … og godt at du har et bagland 🙂 Ja, jeg var godt klar over at safran er meget efterspurgt og meget dyrt. Men gurkemeje er en god efterligning.

    Donald

    Tuesday, July 20, 2010 at 17:01 UTC

   • Spiller bold, nej nu be’r jeg Dem, f. H.! det bliver højst til lidt frihåndskast med kødben og lignende…i øvrigt har jeg så mange roser, at det ikke er muligt at spille bold…over 200 i tal og 126 sorter.

    Lavendel

    Tuesday, July 20, 2010 at 20:53 UTC

   • Jeg mente at boldene punkterer – det er meget klogt at du har opgivet denne form for underholdende motion 😉

    Donald

    Tuesday, July 20, 2010 at 21:50 UTC

 3. Dette var en spennende historie og flotte bilder.

  Randi's Tanker

  Monday, July 19, 2010 at 11:58 UTC

  • OK – du har også mange spændende “Randi’s tanker” 🙂

   Donald

   Monday, July 19, 2010 at 14:09 UTC

 4. Takk for hyggelig kommentar og besøk på bloggen min;) Alltid trivelig når nye stikker innom og legger igjen spor.
  Sannelig har du funnet spor fra gamle tider, og en spennende historie! Din far og mor opplevde tydeligvis mangt og mye i de dager;)
  Så mange fine bilder du har her!
  Ha en flott dag!

  tovepia

  Monday, July 19, 2010 at 14:43 UTC

  • Jeg er spennt på om jeg kan finde flere gode billeder i negativ-albumet. Takk for rosen, og ha en god dag!

   Donald

   Monday, July 19, 2010 at 16:48 UTC

 5. Så fint å få se gamle bilder og en fin historie var det også.

  Sommertid

  Monday, July 19, 2010 at 14:53 UTC

  • Ja, det er _gamle_ billeder, Sommertid 🙂

   Donald

   Monday, July 19, 2010 at 16:50 UTC

 6. Fantastisk!! Og det beste av alt at du har tatt vare på dette:) Både i virkelig format og inne i ditt hjerte:)

  Petunia

  Monday, July 19, 2010 at 15:55 UTC

  • Jeg ved ikke hvordan jeg skal forholde mig til mine forældres historie, for jeg synes ikke jeg kender den godt, og jeg forstår den heller ikke så godt – men jeg tror de levede glade i de år og oplevede meget.

   Donald

   Monday, July 19, 2010 at 16:51 UTC

 7. I ’64 var jeg via en traditionel tur med Duborg-skolen inviteret til at bo hos Aarhus’ vandværksdirektør, Rasmussen, så vidt jeg husker. Han havde også været i Persien, han skulle finde vand til arbejderne og til lokomotiverne, i 1930’erne. Mon de har kendt hinanden, din far og han? Hans hus var fyldt med de flotteste ægte tæpper, og fine sølvbeslåede våben, bl.a. en treægget bjørnekniv, med arabiske bogstaver, dannet af bittesmå sølvstjerner, hen ad klingen.

  AagePK

  Monday, July 19, 2010 at 20:09 UTC

  • Der er ikke nogen Rasmussen vandspecialist, som dukker op i mine erindringer, men min mor holdt forbindelse til et ingeniør-ægtepar, som havde slået sig ned i Haderslev i et stort og smukt beliggende hus. En anden, John Olsen, sendte de bøger han skrev om Iran, og der var flere. Mine forældre var ikke fælles om at bevare de forbindelser og venskaber, mærkeligt nok.

   Donald

   Monday, July 19, 2010 at 21:14 UTC

 8. Intressant läsning. Världen förändras hela tiden. Det är kul med gamla saker, gamla minnen och gamla fotografier.

  Mona

  Monday, July 19, 2010 at 21:55 UTC

  • Ja, den forandring af mellemøsten er svær at forstå uden at kende forhistorien, som rækker hundredevis af år tilbage.

   Jeg synes også det er sjov. Jeg vil prøve at få billederne digitaliseret i lidt bedre kvalitet.

   Donald

   Monday, July 19, 2010 at 22:11 UTC

 9. Som vanlig: Takk, takk! Nydelig innlegg. Thv er mest nysgjerrig på bilen og lurer rundt på nettet for å finne ut om det er en Studebaker eller hva.

  livetleker

  Monday, July 19, 2010 at 22:42 UTC

  • Som vanligt: Det er altid opmuntrende kommentarer jeg får fra dig. Jeg havde også tænkt mig at Google de forskellige bilmodeller!

   Donald

   Tuesday, July 20, 2010 at 11:38 UTC

 10. Så mange spennende steder de reiste til!
  Jeg er sikker på at du finner flere interressante bilder i det gamle albumet. 😀

  Linsky

  Monday, July 19, 2010 at 23:25 UTC

  • Ja, det må have bundet dem sammen, at de havde så gode rejse-oplevelser. Jeg forstår blot ikke hvorfor de ikke kunne klare økonomien, men det er jo ikke første gang den slags sker.

   Donald

   Tuesday, July 20, 2010 at 11:39 UTC

 11. Åbnes fortidens dør, åbnes der for overraskelser-
  Spændende læsning – Tak for din kommentar!

  Rimkogeren - DK

  Tuesday, July 20, 2010 at 5:29 UTC

  • Ja – overraskelsernes tid er lige begyndt 🙂
   Selv tak – det manglede bare 😯

   Donald

   Tuesday, July 20, 2010 at 11:42 UTC


Comments are closed.