Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Billed ABC::Z for Zoom

Jeg vidste det kom! Jeg vidste, at næste bogstav var “Z”, jeg havde sådan en god ide!

Men da Petunia skrev “Da Zetter vi i gang;” så havde jeg glemt alt om min gode ide. Man kunne bruge Dana’s historie om Zebrafinkerne, der lærte stærene at sige båt men så skulle jeg finde et billede af Zebrafinker, og det har jeg ikke, og det er jo meningen at det skulle være billeder af egen produktion. Jeg læste nogle indlæg om Zinck, og kom i tanke om, at jeg ville have skrevet om min galvaniserede vaskebalje. Jeg Googlede på “Z” og fandt ZamZar. Opkaldt efter en person “Samsa” i en Kafka roman. Men det var for langt ude.

Men hvad var det for billeder, jeg havde planlagt åhjo! … Zoom … det var min idé, det var dét!!! Men jeg har jo brugt mine “Zoom” billeder af gæssene, der besøger marken overfor.

Så sad jeg og kiggede lidt på Sylvester og Camilla Miehe Renard i en udsendelse:
“Her er dit liv” (fra 1999).

Her er dit liv

Der sætter man “Zoom” på livshistorien. Man Zoomer ind på vigtige begivenheder. Gæsten fortæller om sig selv, giver lidt af sig selv, ikke for meget. Det er en meget social “leg”, som de fleste ville have godt af.

Mennesker i hovedpersonens liv kommer ind og fortæller

Det er morsomt at se ansigtsudtrykkene:

Leif Sylvester taler med Camilla Miehe Renard i lyserød cardigan

Og man kan tydeligt se, at Leif Sylvester er vant til at være “på”.

Det er sin sag at stille sig op og synge en sang, når det er længe siden

Hans ro fandt jeg meget sympatisk. Det var som om udsendelsen med sin plan lykkedes at fremstille dette sympatiske menneske, så vi fik en fornemmelse af hvorfor han ville male og hvordan kunsten og maleriet forvandledes til “gademaleri” og derfra til “gadecirkus” og gøgl, og derfra til musik. Og tilbage til malerkunsten.

En fornemmelse af at være tæt på

Det er stor kunst at fortælle om sig selv uden at fortælle for meget. Når man Zoomer for meget ind på detaillerne ser man ikke andet end rynker og pletter på tøjet.

Written by Donald

Saturday, March 20, 2010 at 22:49 GMT+0000

Posted in Ord

24 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Heisann!

  Zoombroder…
  Jo, du har rett at kameraet farveforskyver. Det har nok noe med hvor jeg har stått og tatt bildet av skjermen. I stua var er det ikke mye lys, og det lyset som måtte være, er motlys! Derfor blitz! Det var ikke enkelt, for refleksen kom stadig med på bildet der den ikke skulle være – dvs i teksten jeg skulle beskjære!
  Så det er og en lærdom. Alt avhenger av lyset – mengden, hvor det kommer fra og hva slags lys det er. For å gi rett resultat, må det være tilstrekkelig riktig lys fra rett sted…
  Mange fine Z’er. Ha en fin søndag!

  bjorgnin

  Saturday, March 20, 2010 at 23:35 GMT+0000

  • @Bjorg-Nin! det har ikke været så let, kan jeg forstå! Jeg kunne se, at du havde været flittig med at tage billeder, som illustrerer hvad zoom gør, og når man bruger forskellige metoder, så kan man jo ikke undgå lidt forandring i lys og dermed farver.

   Jeg vidste ikke at du havde kæmpet så bravt med blitz og modlys – billederne ser ud som om de har været helt ubesværede! 🙂

   Donald

   Sunday, March 21, 2010 at 9:14 GMT+0000

 2. Det er meget godt sagt, at når man zoomer for meget, ser man ikke andet end rynker og pletter på tøjet. 😉 Det er jo lidt den samme diskussion, som når vi bloggere forsøger at være personlige uden at blive private. Der kan man så i høj grad diskutere, hvor grænsen går, og det vil nok være forskelligt for forskellige mennesker, hvor meget der skal/kan zoomes.

  Henny

  Sunday, March 21, 2010 at 7:56 GMT+0000

  • Tak Henny,det var såmænd den smukke udsendelse, som inspirerede mig. Jeg ville nødig være dommer i hvor langt man skal gå. Man kan jo øve sig, når man møder nye mennesker. Så sker der jo somme tider noget i den retning: man præsenterer sig og skal finde en balance mellem stort og småt. Det vil altid være et lidt fortegnet billede, og lad det hellere være lidt forskønnet.

   Men hvis jeg skulle være Zoom-dommer for blogosfæren, så ville jeg bruge en tommelfingerregel: Personen må højst fylde en fjerdedel af billedfladen, eller, omsat til skrift: En person må kun fylde halvdelen af artikelen (og helst lidt mindre).

   Det er sikkert en regel, som jeg har overtrådt en million gange 🙂

   Donald

   Sunday, March 21, 2010 at 9:19 GMT+0000

 3. Dette var suuuperbra!!!
  Begynte egentlig ganske småsøtt og morsomt og tar alvoret litt sånn ubemerket inn…
  Herlig dag til deg fra Randi

  Randi

  Sunday, March 21, 2010 at 8:06 GMT+0000

  • @Randi: Det glæder mig at du kan lide kontrasterne. Jeg kan godt se, hvad du mener; det var en rar kommentar at få 🙂
   Ha en god dag!

   Donald

   Sunday, March 21, 2010 at 9:20 GMT+0000

 4. det var ett fint Z 🙂

  mia

  Sunday, March 21, 2010 at 9:49 GMT+0000

 5. Så kul att du undrar, språk är lite klurigt i bland. Jag har lärt mig att på norska använder dom kult som i cool, men i svenskan är kul det samma som rolig (vilket är lugnt på norska … ) Kul, som i ‘fun’ alltså, eller gøy/ morsomt i norska. Var hamnar det danska sjovt här i, är det som kul eller är det mer som läckert/ häftig på svenska, alltså kul på norska. När något är kul får det mig till att skratta/ smila/ le, gör mig glad … vad heter det annars på danska? Våra nordiska språk/ord är ibland lika men har olik betydning, inte konstigt att det är så svårt då att hålla dom isär, eller hur ?

  mia

  Sunday, March 21, 2010 at 11:22 GMT+0000

  • Det var en hurtig reaktion Mia! 🙂

   Cool på Engelsk betyder oprindeligt køligt – selvfølgelig. Det er samme ordstamme som “kold”, “kulde”, svensk “Kalt” (det er mine gæt, jeg har ikke kontrolleret i ODS eller andre ordbøger endnu).

   Men “cool” på engelsk har forskudt sig i retning af at noget er flot, relevant, moderne, smart. “Cool Jazz” blev vel tegnet (opfundet) af Miles Davis og nogle få andre musikere, formentlig som en reaktion på be-boppens flagrende, trættende musik.

   På dansk er “sjov” i betydningsrækken “munter”, “gemytlig”, “kammeratligt underholdende”, “barnlig morskab” (det er IKKE synonymer, men ligesom en række nært beslægtede udtrykt).

   “Kul” på svenska får också mig til at skratta eller smile. (“Kul” på svensk får også mig til at le eller smile.)

   Svensk “kul” skulle på dansk skrives kyyl hvis vi prøver at gengive den svenske udtale. Betydningen af svensk “kul” er i retning af “morsom”, “herligt underholdende”, “bred ymer”, “høj karse” og andre talemåder, som udtrykker positiv begejstring og accept, og egentlig også at det er “in”, “accepteret fordi det er mode-rigtigt”.

   Konstig (kunstig) bruges ikke om “noget der er morsomt” eller “noget, der er mærkværdigt” på dansk, men for 150 år siden kunne H.C. Andersen finde på at bruge “kunstig” om noget, der var lidt underligt, morsomt i betydningen “noget, der fanger opmærksomheden”.

   Donald

   Sunday, March 21, 2010 at 11:39 GMT+0000

 6. Heisann igjen!

  Oj – det høres ut som om jeg har strevd utrolig mye for å få det til.
  Jeg har kanskje ikke vært så god til å ordlegge meg ang. lys mm. Det tok ikke halve dagen….
  Hyggelig at du setter pris på innleggene ;:OD)

  bjorgnin

  Sunday, March 21, 2010 at 11:58 GMT+0000

  • Nårh nej, jeg trodde ikke att det tok halve eller kvarte dagen 🙂

   Donald

   Sunday, March 21, 2010 at 13:22 GMT+0000

 7. Ja, det er en stor kunst å være personlig uten å bli for privat. Det er også en vanskelig balansegang i bloggverden også.
  Mange har såstort fokus på sitt eget liv og legger ut de mest private ting om seg selv. Jeg er ofte blitt ganske sjokkert. Akkurat der zoomer jeg litt ut – ikke alle trenger å få del i alle deltaljene i mitt liv;)
  Kjempefint innlegg av deg:)

  Petunia

  Sunday, March 21, 2010 at 12:57 GMT+0000

  • Ja, man kunne skrive en lille historie om at zoome ut – det er nemlig gott at gøre en gang imellem.

   De private ting kan såmænd være interessante nok, men vægten af dem, tror jeg, er vanskelig. Når man står midt i det, hvordan skal man så få næsen opp over?

   Det var en rar hilsen at få, takk 🙂

   Donald

   Sunday, March 21, 2010 at 13:25 GMT+0000

 8. Wow – du er virkelig Zåååå kreativ
  Hurra

  han zuper uke

  TorAa

  Sunday, March 21, 2010 at 16:55 GMT+0000

  • Jeg håber også du får en zuper uke, kære kreative TorAa 🙂

   Donald

   Sunday, March 21, 2010 at 17:55 GMT+0000

 9. Så flott Z og kreativ. Ha en god uke 🙂

  qehenne

  Sunday, March 21, 2010 at 18:36 GMT+0000

 10. På denne tid af aftenen, efter disse ordvekslinger, kan man som et ekko fra forne tider høre Cleo’s stemme:”zkal vi zove eller hva….”

  AagePK

  Sunday, March 21, 2010 at 22:03 GMT+0000

 11. Wauw, det var flot og tankevækkende fortalt, Donald! Zoom, men på en helt ny måde.

  Madame

  Monday, March 22, 2010 at 10:17 GMT+0000

  • @M: Tak, det er som at balancere på en knivsæg, når jeg får en kreativ ide – går det for langt ud af associationernes vildveje? Men her var det muligt at supplere med 4-5 screen-dumps, så tænkte jeg at det var OK. 🙂

   Donald

   Monday, March 22, 2010 at 11:29 GMT+0000

 12. Veldig kreativt og godt innlegg, Donald 🙂

  Melusine

  Tuesday, March 23, 2010 at 22:16 GMT+0000


Comments are closed.