Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Billed ABC::U for Urskov

Ja, da er det jammen meg nesten helg igjen og det betyr en ny runde i bokstavleken ABC i ord og bilder!

Vi har denne gang kommet frem til bokstaven U

og vi har holdt på i 21 uker.

U for urskov - Bruce Parry flyver lavt hen over Amazonas' vestlige del

Urskoven i Amazonas med de mange naturressourcer er også hjemsted for indianerstammer. Det fortalte udsendelsen På Opdagelse i Amazonas om her til aften. Det er BBC som har sendt Bruce Parry til Brazil.

FUNAI, the National Indian Foundation, is the Brazilian government body that establishes and carries out policies relating to indigenous peoples. FUNAI is responsible for mapping out and protecting lands traditionally inhabited and used by these communities. It is charged with preventing invasions of indigenous territories by outsiders.

Landsby i Amazonas

Kaptajnen på skibet

Landsbyens huse er pæne, ikke?

Medicin mod importerede sygdomme behøves

Bruce Parry bringer sin menneskelighed med sig

Bruce Parry kan medvirke til at fortælle om de samfund, som lever i Amazonas. Læg mærke til at de har tøj som viser at alle beboerne er i kontakt med omgivelserne. Parry’s iscenesættelse er ikke overdrevet, den skinner tydeligt igennem, og den markerer at vi bør arbejde politisk globalt for at finde nye måder at danne velfungerende bæredygtige samfund.

En hjertelig afsked

Farvel, skibet sejler videre

Du kan se flere U-billeder på ABC-tema.

Written by Donald

Sunday, February 14, 2010 at 20:14 GMT+0000

Posted in Blogosofi

13 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Urskov – det var da en ny vinkel på U – der er rigtig mange, der har taget ‘udsigt’, så dette var helt forfriskende 🙂

  Du har fået taget rigtig mange gode sne- og vinterbilleder. Har jeg set, når jeg kigger lidt tilbage i dine indlæg…

  Ellen

  Sunday, February 14, 2010 at 20:37 GMT+0000

  • Tak Ellen, Jeg faldt med et brag for de billeder BBC fotografen havde fået ud af at besøge den landsby i Amazonas, der plages af “hvid mands sygdomme”, og det blev mere gribende af at journalisten havde fået tolket og klippet.
   Det glæder mig også at du kan lide mine S-nebilleder, men jeg mangede et U-vejr, og så lå U-rskoven nærmere 🙂

   Donald

   Monday, February 15, 2010 at 9:35 GMT+0000

 2. Det er viktig å ta vare på urskogen. Ikke bare for at det er hjemmet til disse indianerne, men for som du skriver at det er mange naturressurser der og jeg tror det vil skape ubalanse i de globale forholdene om man ødelegger skogen. Flott vinkling på U!!!

  Petunia

  Sunday, February 14, 2010 at 20:58 GMT+0000

  • Det glade Europa må lære at passe bedre på verden omkring os – det er vigtigt, ja!!!

   Donald

   Monday, February 15, 2010 at 9:36 GMT+0000

 3. Der er nok ikke mange samfund tilbage, der ikke har en eller anden form for kontakt med den såkaldte civilisation. Det er nogle spændende huse, disse mennesker bor i.

  Henny

  Sunday, February 14, 2010 at 20:58 GMT+0000

  • @Henny, ja, vi kan med sikkerhed sige, at der ikke er mange tilbage. Næste afsnit i bemeldte udsendelse viste et nyt stammesamfund, som var opstået af flygtninge fra tidligere “gummi-boom” eller var det et olie-boom. De havde fundet sammen trods forskelligheder.

   Donald

   Monday, February 15, 2010 at 9:38 GMT+0000

 4. Det var et spændende og anderledes ord, du har valgt, Doanld. Og det sætter jo tankerne i gang om den ulige fordeling af verdens goder – og alle de problemer, det giver.

  Madame

  Monday, February 15, 2010 at 8:32 GMT+0000

  • @M: Det er lige det med fordelingen af verdens goder, som man skal have i tankerne her; og hvordan man kan skabe fred og udvikling.

   Donald

   Monday, February 15, 2010 at 9:39 GMT+0000

 5. Heisann1

  Viktig, viktig, viktig- kan ikke sies for mange ganger!❀❀❀❀❀❀
  Har lært meg å si det med blomster!

  bjorgnin

  Monday, February 15, 2010 at 22:43 GMT+0000

 6. Neiii!!! Hvor er det fine blomster! Nu må jeg om i maskinrummet og se, hvordan du har gjort 🙂 ❀

  Donald

  Monday, February 15, 2010 at 23:30 GMT+0000

 7. Heisann!

  Takk for svaret. Det er nok skjulte formateringer som skaper problemer for meg. Jeg skal forsøke å gå gjennom notepads. Noen ganger virker det jo å gå gjennom enten words eller e-posten, men ikke alltid… og noen ganger forsvinner den hvite bakgrunnen på deler av teksten.
  Translate har jeg forløpig ikke hatt problemer med.
  Håper den viker. Ingen har fortalt meg noe annet!
  Ha en fin kveld!

  bjorgnin

  Tuesday, February 16, 2010 at 16:45 GMT+0000

 8. BBC lager mye bra, og dette ser ut som et interessant program om urskogen or befolkningen der. Fint at du setter fokus på dette, regnskogen i Amazonas er verdens største og jeg tør nesten ikke å tenke på hva som skjer om den forsvinner! Interessant å tenke på at der fantes få sykdommer blant indianerne før vi hvite kom dit med våre og innførte ukjente sykdommer som de ikke hadde noen medisiner mot.

  Melusine

  Saturday, February 20, 2010 at 18:48 GMT+0000

  • Det er rigtigt, @Melusine, urskovens artsrigdom og Amazonas naturværdier er ved at forsvinde, og det vil være et stort savn. Der er biologer, som siger at dyrkede områder i lige så høj grad producerer ilt, og at det vigtigste ved Amazonas er artsrigdommen.

   Situationen for naturfolkene er desværre som du siger, at de mangler medicin. De byer, som Bruce Parry besøgte, så ud som om de var hygiejniske og velfungerende.

   Det er mærkeligt at nogle få billeder og tekster kan skildre situationen så levende – jeg prøvede selvfølgelig at “fange” de vigtigste scener og har kasseret nogle stykker, men grab-tidspunktet var altid et par sekunder efter at jeg trykkede på knappen! Og alligevel giver billederne essensen af historien: Indianerlandsbyerne mangler medicin.

   Donald

   Saturday, February 20, 2010 at 20:58 GMT+0000


Comments are closed.