Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Billed ABC::N for Nissemor

Vejby, Danmark, 3.Juledag.

En billed ABC kan hjælpe med at lære lydene i bogstaverne samtidig med at det er sjov at lege med ordene, finde flere ord, der begynder med samme lyd. En billed ABC må gerne rumme noget, som er til at tage og føle på. Når man skal lære alfabetet og lære at koble SYMBOLER til lyde, og når man skal lære at skille ordene ad i lyde, og lære at sætte lyde sammen til ord, så er der meget at holde styr på, især – mener nogle forskere – hvis man ikke er god til at koordinere venstre og højre hjernehalvdel. Det er en omdiskuteret teori, ikke alment accepteret; men klart er det at lyd og bogstav for nogle børn er svært at sætte sammen og at evnen til at huske systemet ikke fungerer lige godt for alle mennesker.

“N” for Nissemor

Nissemor kører hen ad nodehylden på klaveret

Jeg tabte mit hjerte til Nissemor her med det samme. Det er naturligvis bare en lille dukke fra en lavpris-butik, men jeg tabte ikke desto mindre mit hjerte til hende, hun minder mig åbenbart om glade oplevelser med sit store smil og sine ski i bevægelse, de lange fletninger og de røde kinder, så jeg var ikke ked af det, da jeg vovede et øje og spurgte julebestyreren om hun ville have den, og fik et rungende og lettere irriteret, hjerteskærende nej.

Kom til mig, Nissemor, tænkte jeg.

Nissemor kom ud og leg

Fun-factor, eller skæg-faktor, er en vigtig del af pædagogens værktøjer. Det, som er sjovt for børn og voksne er det, som læres uden besvær. Der er nogle mennesker, som tilsyneladende ikke tænker så meget over fun-factoren. De har en evne til at sætte ting i større sammenhæng – derfor har det meste vidensstof en stor fun-factor for de fleste akademikere. Det kan skabe en afstand mellem almindelige mennesker og den belæste, som bliver kaldt “fessor” eller “klogesen” og lignende. Det er synd for børn som er hurtige til at lære hvis de ikke bliver respekteret.

Med en ordbog kan man gøre det sjovt at finde ord til et digt.

Nye Nisser Nikker Nu
Nyder Nattens Nyhedsbureau
Nachspiel Nedrykning Naturligvis
Natte-Noksagternes Nemesis.

(Hvis du kan finde mening i ovenstående har du vundet en gratis fodrejse til Roskilde.)

N for Nedbør

Her er et abstrakt N, Nedbør (hedder det også nedbør på Norsk og Svensk?) Nedbør er vand som falder fra skyerne. Andre ting, som fx. støv fra vulkanudbrud og meteoritter fra det ydre rum, kaldes ikke Nedbør.

Nedbøren er blevet liggende på jorden - rettere sandet


Normalt ville jeg ikke tage abstrakte ting med, men dette billede fra igår viser så tydeligt at der er faldet Nedbør som sne, og den ligger på jorden i mange dage efter at den er faldet, forudsat at det er frostvejr. Ellers suger jorden Nedbøren Ned og den bliver til grundvand; på vejen ned gennem jorden opløser vandet mange stoffer i jorden og bliver fuld af Næringsstoffer, planternes rødder suger noget af vandet op sammen med Næringsstofferne og på den måde får de mad.

Jeg ved godt, at dette indlæg er forsinket i forhold til “Petunia”s oprindelige plan om at vi skulle have været flittige ABCister allerede om Onsdagen, LilleJuleaften.

På abctema skriver Petunia

God jul kjære bloggvenner!
I dag er det kvelden før den store dagen, men jeg håper likevel dere har tid til å være med på ukens ABC lek. Om du ikke har vasket golvet, har børi ved, satt opp fugleband eller pyntet treet, så er det lov å sette seg ned å puste på en stund mens du finner ut hva du skal gjøre på bokstavleken denne gangen. Siden julaften altså kommer på en torsdag, så blir altså ukens bokstav lagt ut allerede i dag. Jeg tror jeg gjør det samme neste uke også. Dere har nok litt andre planer enn å blogge nyttårsaften også tenker jeg;)

Written by Donald

Sunday, December 27, 2009 at 10:55 GMT+0000

Posted in Blogosofi

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg kan godt forstå, at du tabte dit hjerte til nissemor. Hun ser sød, og lille, ud.

  Henny

  Sunday, December 27, 2009 at 12:12 GMT+0000

  • @Henny: Tak 🙂 Ja, hun er ikke ret stor, ca. som et stort krus.

   Donald

   Sunday, December 27, 2009 at 12:21 GMT+0000

 2. Att du blev förälskad i denna fina tomtemor det förstår jag precis, för hon är förtjusande.
  Nederbörd i form av snö har det fallit i massor här, både före och under jul.
  God fortsättning!

  Maria

  Sunday, December 27, 2009 at 15:58 GMT+0000

  • @Maria: Det glæder mig at du også kan se at det er en fortjusande fin tomtemor 🙂

   Her har det været regn hele søndagen. Hvis man vil se sne, skal man til Karlstad eller nordligere, ca. 300 kilometer mod nord herfra.

   Donald

   Sunday, December 27, 2009 at 19:07 GMT+0000

 3. Å, jeg har vært der jeg bare ha måtte ha!!!
  Jeg har mange nisser og nissekoner som har kommet hit fordi jeg ikke har klart å gå forbi…
  Og nebør har vi hatt nok av her. Vi har forrige helg og denne helgen fått masse snø!

  Petunia

  Sunday, December 27, 2009 at 19:45 GMT+0000

  • @Petunia: Jeg forstår godt den følelse af ikke at kunne gå forbi nisserne! Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, at der er menneskehænder, som har klippet og samlet denne lille nisse, og ganske levende hænder, som har bøjet lidt på den, så der ligesom er bevægelse i arme og ski. Kjolen skal vist rettes lidt 🙂

   Donald

   Sunday, December 27, 2009 at 20:37 GMT+0000

 4. Den der nissemor er bare helt skjønn.
  Og nedbør – hva ville denne planet ha vært uten det?

  Ha en fortsatt god jul i den yndige land

  TorAa

  Sunday, December 27, 2009 at 19:49 GMT+0000

  • Takk TorAa, jamen jeg er glad for at Nissemor er velkommen i blogg-land 🙂
   Ha en fortsat god jul hos Jer!

   Donald

   Sunday, December 27, 2009 at 20:38 GMT+0000

 5. Nedbør er artig, og kan komme ned i så mange former. Regn, sludd, hagl, snø. Det er godt vi har variasjon i været her vi bor!
  Nissemor var da søt vel.
  Godt nyttår!

  qehenne

  Tuesday, December 29, 2009 at 9:38 GMT+0000

  • @Qehenne: Tak for den rare hilsen 🙂
   Gott Nyttår til dig!

   Donald

   Tuesday, December 29, 2009 at 10:13 GMT+0000


Comments are closed.