Med ryggen til
AagePK har henledt opmærksomheden på Paul Gustave Fischer, som også kan male gråvejr og snevejr og personer med ryggen til (og meget mere). Billederne må tale for sig selv.
Tak til The Athenaeum:
Igen med ryggen til 🙂
Ikke helt med ryggen til lyser hun op i vores hverdagsbillede fra Københavns fineste plads, Kongens Nytorv med Det Kongelige Teater, det mindre fine Nyhavn (til venstre) og byens mangfoldighed.
Opdatering:
Kulturarv.dk
http://www.allpaintings.org/v/Realism/Paul+Gustave+Fischer/
Paul Gustave Fischer
Paul Gustave Fischer (July 22, 1860, Copenhagen – May 1, 1934 Gentofte) was a Danish painter. Paul Fischer belongs to the fourth generation of Fischers to live in Denmark. This Jewish family originally came from Poland. The family was upper middle class; Paul’s father had started as a painter, but later succeeded in the business of manufacturing paints and lacquers. His formal art education lasted only a short time in his middle teens. For two years he attended The Royal Academy of Art in Copenhagen. During the period when he actively painted, Danish art was dominated by Laurits Tuxen. Fischer breakthrough came in 1882 when he worked with illustrations for the magazine “Ude og hjemme” Fischer skillfully captured the atmosphere of Copenhagen with its people, and became known for his series of City scenes from Scandinavia, Paris, Italy and Germany. In the beginning of Fischers career he primarily worked on evening scenes, gray afternoons or scenes with people hurrying through the rain or snow. Later during his travels to Paris from 1891-1895, Fischer’s works became more bright and he also began painting sunlit beach scenes with people bathing. Fischer also worked with illustrations for children’s books and did many famous Poster Designs where he was highly influenced by the masters: Steinlein and Toulouse-Lautrec. Besides Paris, Fischer traveled and worked in Germany from 1883-1909 and Italy from 1894-1922. Despite Fischer’s lack of critical recognition during his lifetime, his art sold well. One major event in which he succeeded over Tuxen was when Denmark transferred the sovereignty of Norway back to the Norwegians – Fischer rather than Tuxen got the commission from the King of Norway to paint the event.
Engelsk wikipedia har mere, men googler du, er der også en lang liste fra lauritz.com s sidste auktion, med et bredt udvalg. Ak ja, jeg bød, men kunne slet ikke være med.
AagePK
Sunday, December 20, 2009 at 15:35 GMT+0000
OK – senere …
Donald
Sunday, December 20, 2009 at 15:44 GMT+0000
citat fra Storm P — “se mig fra ryggen , når jeg går…” god 4. advents-søndag! (jeg ved godt, der ikke skal bindestreg….)
Lavendel
Sunday, December 20, 2009 at 16:44 GMT+0000
@Lavendel: Øh, du går bare foran, det er i orden så, ja 😉
Eksempel på en Storm P.-vits: To mænd passerer hinanden på gaden, hvorefter den ene vender sig om og råber:
– Goddag, hr. Søndergaard, hvorefter den anden drejer rundt og udbryder: – Jeg hedder ikke Søndergaard, jeg hedder Nørregaard, hvortil den første svarer: – Åh, undskyld, jeg så Dem fra ryggen. 🙄
Bindestreger hjælper både gode og mindre gode læsere til at læse hurtigere. DSL go home 👿
God 4.Søndag i Advent til dig 🙂
Donald
Sunday, December 20, 2009 at 20:41 GMT+0000
Jens arvede et Fischer-billede, som blev solgt hos Bruun R, det gav meget godt 😀
Sister Bonde
Sunday, December 20, 2009 at 16:49 GMT+0000
@Sister: Det var vel nok et heldigt salg! Sikken en flot arv. Jeg kan se på et af de sites, jeg fandt ved at søge på Google //Paul Fischer, painter// at der er en auktionspris på 144000.00$$$ for Vinterdag på Kongens Nytorv;
http://www.findartinfo.com/search/listprices.asp?sort=title&keyword=22862&page=1&pageno=1
Mange sites omtaler ham respektfuldt; Wikipedia har en artikel, som fortæller om hans alt for korte uddannelse på Akademiet, og hans senere kontakt med andre kunstnere, og om hans vej til berømmelse.
Man kan jo se, hvor meget han har arbejdet med de forskellige genrer ved at bladre i de få billeder på http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Gustave_Fischer
Donald
Sunday, December 20, 2009 at 21:00 GMT+0000
Det var bare et meget lille et, og i dag tænker man jo, hvorfor vi ikke beholdte det. Men pyt, der er sikkert nogle andre der er glade.
Tak for fine ord og link.
Sister Bonde
Tuesday, December 22, 2009 at 5:35 GMT+0000
@Sister: Selv tak 🙂 Ja, der er mange små billeder af Fischer, som går til langt lavere priser. Hvis du vil have et “Fischer Maleri” på væggen, kan man købe kopier (uh) eller reproduktioner (ah) til pæne priser.
Donald
Tuesday, December 22, 2009 at 9:37 GMT+0000
Sikke nogle smukke bileder, Donald – jeg har en svaghed for billeder af den type, hvor vi får et kig ind i fortidens København.
Ha’ en dejlig aften!
Madame
Sunday, December 20, 2009 at 16:49 GMT+0000
@Madame: Det er helt klart en maler med håndværket i orden, og det har alle rost ham for. Han fulgte med i den udenlandske kunst og lærte af impressionisterne, og det ser ud som om han har fundet sit trofaste publikum dengang såvel som nu. Han var også professionel fotograf, og brugte ligesom Krøyer fotos til at lære af.
Donald
Sunday, December 20, 2009 at 21:02 GMT+0000
Da jeg ikke ligefrem er nogen Krøsus, har jeg ledt efter reproduktioner af Paul Fischers billeder, lige siden jeg så sådan en for første gang hos en ven – som ikke vidste, hvor den stammede fra, for han havde arvet den. Det var et regnvejrsbillede, og det der dem, jeg allerbedste kan lide. Er regnvejrsmalerier egentlig ikke ret sjældne? Jeg kan ikke umiddelbart huske andre end Fischers.
Rasmine
Monday, December 21, 2009 at 9:13 GMT+0000
Jo, Rasmine, regnvejrsbilleder er sjældne! Det forekommer mig at jeg har set et af Emil Nolde og måske af Vilhelm Hammershøj, men ellers er det ikke normalt.
Det er meget specielle billeder, han maler, den kære Paul Gustave Fischer. København var ny dengang han malede “Hotel
CosmopolitanPlaza” ved Hovedbanegaarden (det første gadebill.herover, det andet ved jeg ikke hvor er) og Kongens Nytorv – ah, ikke helt nyt, men hvor gammelt kan det Kgl. Teater være?Donald
Monday, December 21, 2009 at 10:32 GMT+0000
Jeg er helt vild med hans gadebilleder. 🙂
Tina - omme i London
Monday, December 21, 2009 at 10:18 GMT+0000
@Tina – omme i London: Det kan jeg godt forstå!!! 😀
Donald
Monday, December 21, 2009 at 10:33 GMT+0000
Den nuværende teaterbygning på Kongens Nytorv blev indviet den 15. oktober 1874.
Rasmine
Monday, December 21, 2009 at 16:27 GMT+0000
@Rasmine: Da billedet (med sporvogn på Kongens Nytorv med Det Kongelige Teater i baggrunden) er fra anslået 1920 er teaterbygningen ca. 45 år gammel på det tidspunkt og havde da allerede rummet 2-3 generationer af skuespillere, sangere og musikere. Det er ikke en ny bygning på det tidspunkt, men det er heller ikke en gammel, forældet og nedslidt bygning.
Jeg gør mig disse overvejelser, fordi det ser ud til at Paul Gustave Fischer vælger de smukkeste og nyeste panoramaer (cityscapes) i datidens København.
Donald
Monday, December 21, 2009 at 19:42 GMT+0000
William Scharff har også malet regnvejrsbilleder, med sporvogn, husker jeg fra en danskbog i ’60-erne; nu kan jeg selvfølgeligt ikke finde det.
Men det glæder mig, at andre kan se kvaliteterne hos Paul Fischer. Og selv om jeg har budt på ham, turde jeg vel ikke en gang have ham hængende andre steder end i en bankboks, og hvad er der så ved det?
AagePK
Tuesday, December 22, 2009 at 10:23 GMT+0000
@AagePK: Nej, originaler hører til i bankboxe eller på “plejehjem” (museer).
Jeg tror at jeg underdrev den pekuniære påskønnelse lidt. Det ser ud som om der er en hel del af Fischers billeder, som er solgt på auktion til _højere_ priser end de 144k$ (som svarer til godt en million) men prisen har jo kun interesse for kunstsamlere, kunstnere og museer.
Priserne er udslag af at mange synes, at Fischer er en fremragende kunstner, og han fik heldigvis også større anerkendelse i løbet af livet. Hans stil får mig til at tænke på hhv. Faaborg Kunstmuseums malere, og så på en bestemt kunstner, som blev kendt for at lave forsider til det Amerikanske blad “Saturday Evening Post”.
Donald
Tuesday, December 22, 2009 at 10:57 GMT+0000