Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Billed ABC::I for Ingrid Marie

Om forrige uke gikk fort, så gikk denne her mye fortere. Plutselig var det tordag igjen og jeg hadde ikke noe innlegg klart. Nå har jeg satt og svetter og redigert bilder og håper jeg er i rute.

Dagens bokstav er I!

I et lite øyeblikk tenkte jeg å la mitt innlegg være “ingenting”, men det var bare et lite øyeblikk;)

Ingrid Marie æbler

Ingrid Marie æbler

Jeg havde plukket 15-20 poser med 2-4 kilo æbler i hver, så det var blevet til en del. Nu var der ikke flere? Jo, der var lige et par Ingrid Marie i toppen af træet! De har holdt til en lille månedstids forbrug nu, de sidste her på billedet. Stegte æbler og løg, salater, ovnæbler med puddersukker og kanel og rosiner, uhm. Man skal også lave æbletærte, men det har jeg ikke fået gjort.

De er så flotte, næsten uden fejl. Det ene med lidt skurv er undtagelsen! Ingrid Marie æbler er ikke så modtagelige for orm og svamp.

Written by Donald

Friday, November 20, 2009 at 12:04 GMT+0000

Posted in Ord

48 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Lekkert bilde og flott innlegg om hva du bruker eplene til. Disse så jo riktig gode ut, og så røde og fine. Satt akkurat å så på et epletre i hagen vår, ikke noen blader igjen, kun en masse epler. Neste høst, da får jeg sørge for å få dem til saftpressing. Det er jo synd å la epler bare råtne … men det er vel litt sånn det er blitt i samfunnet, og en blir selv en del av det.

    Ønsker deg en riktig god helg Donald! Håper stormen hos dere er over for denne gangen. Det er meldt 5-års flom på vestlandet, men her på østlandet er det lovet litt sol i morgen. Hilsen Sefta Holm 🙂

    Turid

    Friday, November 20, 2009 at 13:27 GMT+0000

    • @Turid: Ja, det er almindeligt at man lader eplerne på egne treer ligge, lader fuglene og musene tage dem. Det er egentlig synd, for det er en af de nemmeste frugter at få noget godt ud af i vores klima. Der findes eple-sorter, som klarer sig rigtig godt, hvis man blot beskærer dem hvert år, så de ikke får for mange epler.

      Ingrid Marie er en af de nemmeste sorterne.

      Også god helg til dig Turid! Stormen er for længst stilnet. Meteorologerne siger at den var meget stærk i et meget lille område hvor den nåede op på stormstyrke og at det var usædvanligt.

      Jeg slog opp nyheter for Vestlandet og de har allerede billeder af oversvømmelser, vassflom, 5-årsflom.

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:04 GMT+0000

  2. Det er flot, at du har kunnet høste så mange æbler!
    Jeg får helt lyst til at lave ovnbagte æbler med sukker, kanel og rosiner – det har ikke smagt i årevis, men det smager jo skønt 🙂

    Madame

    Friday, November 20, 2009 at 13:28 GMT+0000

    • @M ja det smager skønt med eller uden creme fraiche, råcreme, yoghurt eller hvad man kan finde på som creme.

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:05 GMT+0000

  3. Ingrid Marie – ja, det var et godt valg! Det er min mands yndlings-æble, så jeg har givet ham et træ for nogle år siden. I år høstede vi 5 – 6 æbler, ikke mange, men meget gode. Dine er flotte og mange!

    Charlotte

    Friday, November 20, 2009 at 13:53 GMT+0000

    • Du har en heldig mand 🙂 Hvorfor tror du at træet ikke gav mere? Mit gav straks det første år 3 store æbler og andet år var der stor høst! Mangler der et andet æbletræ til bestøvning?

      Mine æbler var utroligt flotte i år. Jeg har efterhånden lært at lade dem sidde til de er røde, men ikke en dag længere (og i år tog jeg mig tid til at plukke.)

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:07 GMT+0000

  4. Og den dag, du høster flere, end du kan overkomme at spise, er der hjælp at hente i Skårup på Fyn: http://www.aquavitaesydfyn.dk brænder din frugtvin til liflige dråber, der kan holde dig varm under næste vinterstorm.

    AagePK

    Friday, November 20, 2009 at 14:23 GMT+0000

    • Jeg har allerede afsat en hel del af æblerne til min søn! Men det skulle ikke genere mig at kræve nogen tilbage til æblebrændevin!

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:08 GMT+0000

  5. Åh! Ingrid Marie!
    Det er et rigtigt dejligt æble og jeg havde et sådant gamle træ i Mørkhøj, hvor jeg boede i første del af dette år. Jeg synes de er flotte og jeg kan huske at saften var mørkere end den saft jeg får fra bella boscop. Godt fundet på!

    Billedmager

    Friday, November 20, 2009 at 15:04 GMT+0000

    • De er flotte, og når de har fået lidt nattekulde er de også søde.

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:09 GMT+0000

  6. Nydelig!

    Gamleheksa

    Friday, November 20, 2009 at 15:04 GMT+0000

  7. Kunnet jo udover ingenting – have været Inger 😀
    God weekend Donald

    Sister Bonde

    Friday, November 20, 2009 at 15:14 GMT+0000

    • @Inger: Det med “ingenting” var vist bare en joke fra Petunia. Men jo, jeg skulle selvfølgelig have sat et stort billede af dig på skærmen 🙂

      Også god week-end til dig! Jeg skal have skrevet en mail med spørgsmål om RUSTfri gentagen-brugs-juletræsfødder.

      Det er ikke til at sige, det ord 🙂 Men du må gerne komme med et tilbud til Spejdernes Juletræssalgsafdeling her i Helsinge, sagde Sigvald i Tirsdags.

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:10 GMT+0000

  8. Og så en god klat kold flødeskum til det bagte æbler – Det er da nødvendigt som modvægt mod den kolesterolfattige mad!!!

    Rimkogeren

    Friday, November 20, 2009 at 15:44 GMT+0000

    • @Rimkoger: Har du prøvet med Yoghurt? Eller Creme Fraiche? Eller med creme-anglais? Det sidste er *virkelig* slow-food. Man skal lave en creme af sukker, vanille, æg og mælk, og de piskede æggeblommerne skal koagulere i kontrolleret fart i vandbad i noget, der ligner et kalorimeter!!!

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:14 GMT+0000

  9. Så deilig det må være å ha epletre i hagen – og alt det gode man kan lage av dem! Epler er godt!

    Randi

    Friday, November 20, 2009 at 17:04 GMT+0000

    • Eple er godt for helbredet og for maven og for epletærte 🙂

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:15 GMT+0000

  10. Epler er deilig og en beste frukten:)

    Petunia

    Friday, November 20, 2009 at 17:57 GMT+0000

    • Ja, Petunia, epler er bare det bedste 🙂

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:15 GMT+0000

  11. Mums! Hvor ser de æbler dejlige ud!
    Og hver gang du skriver om æbler, så kommer jeg i tanker om, at jeg stadig ikke har et æbletræ 😉 .

    Bente

    Friday, November 20, 2009 at 18:46 GMT+0000

    • @Bente: Træet blev købt på tilbud for 15 år siden hos den lokale købmand, og det var bare så dejligt at se det gro med det samme; jorden er frugtbar her på egnen. Hold øje med træer hos de lokale handlende om foråret – der vil ofte være gode små planteskoletræer til rimelige priser.

      Denne høst æbler er særlig flot – det er trods alt ikke altid at det lykkes så godt 🙂

      dax2

      Friday, November 20, 2009 at 20:18 GMT+0000

  12. For et koselig bilde!!

    TurboLotte

    Friday, November 20, 2009 at 21:09 GMT+0000

  13. De ser lekre ut, Inger Mariene dine.

    regnbuesting

    Friday, November 20, 2009 at 21:29 GMT+0000

    • Ja “Regnbuesting” – de *er* også lækre. De er søde uden at være for søde, og æblekødet knækker og sprøjter saftigt mens de er friske. Og så holder de sig en måned eller mere inden de begynder at blive matte 🙂

      Donald

      Friday, November 20, 2009 at 21:44 GMT+0000

  14. Takk Turbo-Lotte, jeg prøvede et par gange før jeg fik et billede, hvor den røde farve ser så indbydende ud 🙂

    Donald

    Friday, November 20, 2009 at 21:43 GMT+0000

  15. Ingrid Marie ser ut som ‘riktiga’äpplen ska göra, undrar om jag kan få plats till ytterligare ett äppleträd i hagen?.?.. Äpplehösten bjuder ju verkligen på många härliga smaksupplevelser, och som svensk är jag avhengig av äpplemos, vad vore till exempel fläskottletterna utan 🙂

    mia

    Saturday, November 21, 2009 at 10:04 GMT+0000

    • @Mia, den farve er også dejlig, smagen er lige så god. Også jeg elsker at lave med med æblemos eller stegte løg og æbler til koteletter 🙂

      Jeg sælger ikke æbletræer og ved slet ikke nok om dem, men via Google fandt jeg både vejledning i hvordan man skal plante dem (de fylder ikke så meget i min have) og så iøvrigt vejledning i hvordan du kan pode en kvist af fx. Ingrid Marie på et træ med andre æbler.

      Prisen på et nyt træ er meget overkommelig:

      Æble ‘Ingrid Marie’ (1 års træ, barr.)
      (Varenr. 31-465)
      Æbler – Træet er et af de oprindeligt danske æbler, der er opstået ved såning af æblekærner omkring 1910 og træet har siden været plantet i tusindvis i fortrinsvis frugtplantager og haver. Plukkes sent i oktober, kan spises derfra og holder den fine spisekvalitet til jul.

      SUCCES MED FRUGT:

      Frugt- og Prydtræklubben har i samarbejde med Dansk Jordbrugsforskning, Det danske Haveselskab, Kolonihaveforbundet og Frugt og Bær udvalget besluttet at mærke de træer, der er nemmest at passe i de danske haver

      1-årige træer (barrods) uden væsentlige sidegrene, topklippet på ca. 80 cm.højde.- podet på MM 106 grundstamme (middelkraftig vækst). Leveres kun fra 15. oktober til 15. november. Skal bestilles inden 1. oktober.

      http://lundhede.datascan.net/acatalog/Internet_butik_Barrods_1_rs_tr_er_544.html
      Pris: DKK 156,25 Incl. Moms

      dax2

      Saturday, November 21, 2009 at 10:55 GMT+0000

  16. Ingrid Marie æbler er helt bestemt dejlige. Sammen med Cox’s Orange og Rød Ananas er de nok mine yndlingsæbler.

    Henny

    Saturday, November 21, 2009 at 13:20 GMT+0000

    • @Henny, ja, de er dejlige, og de ser så pæne ud de fleste år. Der kan være år hvor de fleste har skurv, men selv da er de jo spiselige og man behøver ikke at sprøjte.

      Jeg har lige ledt efter en folder fra en ministeriel styrelse med information om æbler, men jeg kunne ikke finde den igen …

      Opdatering: Jo, her er folderen, fundet som link i svaret på et spørgsmål om midlertidig plantning af et Ingrid Marie æbletræ, henvisning til en folder "Grøn viden nr. 131":

      Click to access gvh131.pdf

      Det mærkelige er at der står at Ingrid Marie ikke er blandt de mest modstandsdygtige! I dette officielle skema fra “Ministeriet For Fødevarer” står der at Ingrid Marie er “middel af vækstkraft” og der er ikke kryds i kolonnen for “særlig hårdfør”.

      Af de tre sorter jeg har (Ingrid Marie, James Grieve, Rød Ananas) er Marie den aller-mest modstandsdygtige og hårdfør, og den er særligt frodigt voksende. Placeringen af træerne er nogenlunde ens.

      dax2

      Saturday, November 21, 2009 at 23:54 GMT+0000

  17. oi de så så gode ut at pc,cn gikk i svart…men kom da igjen…epler noe av det beste som finnes , særlig i kake . F

    f.

    Saturday, November 21, 2009 at 14:17 GMT+0000

    • @F: Gik din PC i sort? der kan have været strømsvigt – akja 🙂

      Æblekage er dejligt, men jeg har ikke fået lavet æblekage af Ingrid Marie i år! Det har jeg til gode 🙂

      dax2

      Saturday, November 21, 2009 at 23:56 GMT+0000

  18. Ingrid Marie er et af min barndoms æbler. Min farmor og farfar var hurtige til at nuppe træet, da det kom frem tidligt i det 1900 århundrede. Det kan godt være, det blev opdaget og godkendt som sort i 1910, men indtil det er folkeeje, går der en rum tid. Mine bedsteforældre købte deres hus i 30’erne, og der skulle være et højt espalier med Ingrid Marie og et lavt.
    Desuden Transparante Blanche, Brændekilde (en fynsk sort) og mange andre. Det var en fornøjelse, og jeg har taget det til mig. Har mange sorter nu, og jeg planlægger en rent fynsk abildgård. Æblet længe leve!!

    Lavendel

    Sunday, November 22, 2009 at 17:37 GMT+0000

    • @Lavendel: Længe leve Æblet! Jadak 🙂
      Det skulle ikke undre mig, om Ingrid Marie i begyndelsen var svært at få fat i, for man har jo ikke så mange kviste at pode af før der er gået nogle år.

      Den nyeste viden om Ingrid Marie er, at man kan ud fra DNA analyse kan se, at det må være en krydsning af Cox’s Orange og Guldborg; dette æble, Guldborg, husker jeg at man kunne få da jeg var barn, men nu ser man da ikke så ofte Guldborg æbler i Supermarkeder eller grøntforretninger?

      Det lyder spændende med Transparente Blanche. Brændekilde lyder vist mere Bornholmsk i mine ører end det lyder Fynsk, men jeg tager nok fejl af Brændegaardshaven på Bornholm.

      Fynsk abildgård? planlæg, ja, og så må du jo pode. Jeg fandt en masse vigtige vejledninger i podning. Der er en periode på *kun* 14 dage om året, hvor det er bedst.

      dax2

      Sunday, November 22, 2009 at 19:11 GMT+0000

  19. Så flotte epler!
    Våre “vinterepler” har dessverre hjorten spist, dårlig gjort for jeg gledet meg slik til å høste dem.

    drengen

    Sunday, November 22, 2009 at 18:02 GMT+0000

    • Åh – det var synd, “Drengen”, men glæd dig over at vi har hjortene. Jeg har også måttet se et nyplantet træ blive ødelagt af rådyrene, men jeg er så glad for, at der er plads til dyrene i moser og hegn heromkring, og når de en sjælden gang kommer frem, er de jo et prægtigt skue! 🙂

      dax2

      Sunday, November 22, 2009 at 18:58 GMT+0000

  20. Så længe vi har Assens Planteskole eller Boi Jensen “de gamleSorter”-planteskole behøver jeg ikke at pode. Jeg har allerede nu tror jeg 18-19 rent fynske sorter, så jeg er et stykke på vej.
    Men jeg har også andre, bl.a. Guldborg, som er en ret tidlig og rigtbærende sort, så den har jeg glædet mig over de sidste 3 somre her i det nordfynske.
    Brædekilde er en Gråsten-variant fra den lille flække vest fra Odense af samme navn. Jeg har også Pederstrup, Filippa (oooh dejlig Filippa) og Elmelund, for ikke at tale om Broholm og Fynsk Citronæble!
    Nu er det ikke sådan at udenøs æbler ikke er velkomne her, så der oparbejdes en skøn og velsmagende forsamling.

    Lavendel

    Sunday, November 22, 2009 at 20:44 GMT+0000

    • Det er vel nok godt at der er en Boi Jensen som har etableret en “De Gamle Sorter”-planteskole, herligt.

      Jeg har hørt, at et af problemerne med gulerodssorter er, at efter nogle generationer ændrer de sig en smule så de ikke giver så meget, og på samme måde synes jeg at have hørt at gamle æblesorter ikke altid er så livskraftige, fordi de er formeret ved podning (svarende til stiklinger eller vegetativ formering). Måske har det noget med indbygget dødsdato at gøre, og måske er det ikke så slemt for æblers vedkommende; men hvis man skal dyrke æbler for pengenes skyld, så får træerne jo heller ikke lov til at blive mere end 20-30 år.

      Tænk jeg får sådan en lyst til at lave en æble-have, hvor der er sommeræbler, efterårsæbler og vinteræbler! Jeg er tæt på med “Rød Ananas” (det *er* et æble!!!) i august, James Grieve i september og Ingrid Marie i oktober og november, men der mangler et i juli og december – for slet ikke at tale om januar, men det kan man vist ikke forlange, for en frostvinter vil jo ødelægge dem helt.

      Nu fandt jeg det web-sted med råd om podning:
      http://www.havenyt.dk/forum/dyrkningsmetoder/1527.html

      Skrevet af: Boi Jensen, 11. september 2005 kl. 14.24

      Bedre sent end aldrig Helle-Sofie
      Du kan pode træet om med en ny sort på hver gren du vil efterlade – d.v.s. du skærer stammerne ned til ca. 25–30 cm over, hvor du vil pode dem om – og gerne nu. Senest udgangen af september.

      Så skal du have fat i podekviste – jeg er gerne behjælpelig – da jeg sælger podematerialer og opbevarer gerne til forsendelse lige når du skal bruge dem – mellem 20. april og 1. maj.

      Da skal yderligere 25–30 cm skæres af stammerne – snit laves og kviste sættes i, bindes til og der smøres med podevoks på podekvistenes ender og plastmaling på stubbene af det gamle æbletræ.

      Venlig hilsen
      Podemesteren

      Tænk – det skal være mellem 20.april og 1.maj, ikke så meget slinger i valsen der!

      dax2

      Sunday, November 22, 2009 at 21:31 GMT+0000

  21. Forresten har jeg også sået noglefor flere år siden, og de giver måske noget næste år…gad vist, om det bliver en ny Ingrid Marie eller en Filippa?

    Lavendel

    Sunday, November 22, 2009 at 20:48 GMT+0000

    • Det bliver da spændende at se, om du overhovedet får æbler ud af det, eller om det er en plante, som kun sætter blomster. Det kunne jo også blive en ny “Venus” og det ville være fint for den bruges fra december til april, d.v.s. der har vi et rigtigt vinteræble!

      dax2

      Sunday, November 22, 2009 at 21:34 GMT+0000

  22. Brændekilde er da så fynsk som noget. Har du ikke Aksel Larsens drævende fynske i dine ører:”Jæ’ gir ikke fæ’m fla’e ører …..” Han var fra Brændekilde, ligesom maleren, der dog staves med e.
    Æblernes holdbarhed kan jo forlænges væsentligt ved at høste ved “plukke-modenhed”, det er pænt før de drysser; man skal sætte tommelfingerneglen i leddet mellem stilk og kvist. Vi havde æbler til os selv og hesten til maj måned i år. Jonagold, f.eks, og Boskop. Sommerred med lidt kærlig opmærksomhed.
    I dag blev det til æblekage, med gele på flødeskummet.
    Og rodfrugtkompot med æbler i til flæskestegen.

    AagePK

    Sunday, November 22, 2009 at 22:22 GMT+0000

    • Oh hvor I kan – det er så lækkert med æblekage med flødeskum, men så skal vægten altså lige justeres først 🙂 Nå spøg til side, jeg laver det samme med yoghurt, og det er ikke så tosset endda.

      Rodfrugtkompot med æbler skal jeg lige have forklaret 🙂

      dax2

      Sunday, November 22, 2009 at 22:26 GMT+0000

      • Det er nemt nok: man har jo gemt fedtet fra den forsinkede mortensand, heri svitser man lidt løg, selleri fra haven i tern, ligeså pastinak og persillerod, og tilsætter æbler i tern. Det skal nu simre, til æblerne er møre, og røres til en let mos.
        Alt efter smag er timian eller rosmarin fint her. Svedsker kan sagtens også bruges, gerne udblødt i æblemost.
        Blandingsforholdet efter smag og humør. Det passer fint til kamsteg.

        AagePK

        Sunday, November 22, 2009 at 23:49 GMT+0000

  23. Da jeg boede på Stryhn – gammel betegnelse for Øen, havde flere af os nogle helt gule æbler, der blev hængende på træerne sommetider helt til april. Det er ikke lykkedes mig at finde ud af, hvad de hed, om de da hed noget. Smagen var vældig fin. I præstegårdshaven opstod et æble, som blev opkaldt efter præstens kone – altså “Fru Glahns æble”, historien er sjov, for først efter præsteparret var fraflyttet øen og rejst til Lolland, medbringende træet, gav det frugt. Findes ikke længere påØen, men i min nye æblegård findes der et lille skravlet eksemplar. Sjovt, ikke? og tak for opskriften, jeg haver andefjedt.

    Lavendel

    Monday, November 23, 2009 at 9:06 GMT+0000

    • Det lyder som om det lille træ præstekonen tog med sig ikke havde nogen til at bestøve sig eller bare simpelthen ikke var gammelt nok da hun flyttede.

      Det er nyt for mig at æblerne kan hænge til april. Tror du ikke det er bedre at plukke dem og arkivere dem i en frugt-reol (sådan en der er lavet af tynde lister hvor man kan lægge et lag frugt på aviser eller pap på hver hylde).

      dax2

      Monday, November 23, 2009 at 18:06 GMT+0000

    • Fru Glahns æble er nævnt i sortslisterne hos Pometet i Tåstrup. Du kan muligvis skaffe podekviste der.
      De forhandlere, de henviser til, har dem ikke.
      Jeg har selv, i det ganske små, opbygget et pomet med 12 æbletræer. Så er der både til os og hesten. Men jeg er på udkig efter et Slesvigsk Jordbæræble.
      Gottorpskolen i Slesvig, hvor jeg startede i 1956, lå på Jordbærbjerget. Derfor.

      AagePK

      Tuesday, November 24, 2009 at 18:51 GMT+0000

  24. Helt herlig.
    Epler er så undervurdert.
    Brukes nesten kun til å spises rå.
    Hvilken skam, når de kan anvendes til så mye og tilberedes så ulikt.

    Tenk bare ovnsbakte epler med kanel og ekte vaniljeis — hmmm

    TorAa

    Tuesday, November 24, 2009 at 18:09 GMT+0000

  25. Nå ønsker jeg meg et epletre i hagen!

    Melusine

    Tuesday, November 24, 2009 at 19:00 GMT+0000


Comments are closed.