Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Staveprincipper

Oprigtigt talt: jeg synes det ser grimt ud:

eksklusiv

Hvorfor er der ikke flere, der skriver exclusiv?

Written by Donald

Sunday, October 25, 2009 at 21:41 GMT+0000

Posted in Blogosofi

15 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fordi det ser grimt ud på dansk!

  Rasmine

  Sunday, October 25, 2009 at 22:37 GMT+0000

  • eks-klu – øjet og hjernen kan skille det ad. Jeg forstår godt hvad du oplever ved X’er og engelsk/latinske ‘c’-er, men er det ikke det, som DSL og Jørn Lund mener hænger sammen med at det danske sprog er “låst fast” i konservativistisk stædighed vedrørende stavning?

   Jeg efterlyser en logik i stavningen – generelt. Der er en god begyndelse, og Dansk er ikke det værste, man har. Men hvorfor bog, blog i stedet for bog, blogg?

   Hvis man staver eksklusiv med 2 k’er, hvorfor staver man så ikke thoraxkirurgi på samme måde? sex og seksual-?

   Og i samme åndedrag, men en anden orthografi/lydproblematik: en bryder bryder tavsheden og jeg går op i en spids 🙂

   Bryder som verbum burde staves brydder, når man staver krydder, cykelbudet, tilbuddet, osv.

   Nå, men der er heldigvis andre grunde til at elske Det Danske Sprog. I dag er jeg mere veloplagt (og det kan jeg ikke være på Engelsk, fx.).

   dax2

   Monday, October 26, 2009 at 9:36 GMT+0000

 2. Ush vilket tråkigt väder! Du har fångat den grå, tråkiga känslan i din bild. Jag skall inte ha dåligt samvete längre 😉 Lovar…Skall njuta av stillhet, läsa bok och titta på hur regnet piskar mot rutorna 🙂 Hoppas att du har en bra dag du oxå.

  Mikabella

  Monday, October 26, 2009 at 10:06 GMT+0000

 3. Konsekvent dansk stavning – tjah, lad os i det mindste blive fri for de der latinske og græske overleveringer.

  Jeg ved fra mit arbejde, at de værste i den retning er læger og kemikere, som påstår, at det er “fagterminologi”, hvilket betyder, at de er totalfredede fra Sprognævnets side. De norske fagfolk kan åbenbart godt klare sig med at stave på norsk, for jeg har googlet mig frem til torakskirurgi.

  Men lad os trods alt ikke indføre norske tilstande med hensyn til dobbeltkonsonanter – takk!

  Rasmine

  Monday, October 26, 2009 at 11:13 GMT+0000

  • Själv tack — Norsk bokmål er forbedret Dansk! Dog har de vist glemt ordet “efterår”!

   Dansk anses i nogle kredse for at være dårligt plattysk.

   Svensk har Schwung 🙂

   dax2

   Monday, October 26, 2009 at 11:39 GMT+0000

 4. For resten savner jeg akceptere. Det står ikke i Retskrivningsordbogen mere – i alt fald ikke i online-udgaven, ikke engang som en mulighed.

  Det minder mig om, at min bror en overgang yndede at sige “det kan jeg ikke aseptere” – han havde hørt en eller anden sige det, formodentlig på grund af det manglende k.

  Rasmine

  Monday, October 26, 2009 at 11:30 GMT+0000

  • Akceptere, akcent, ak! Hvor er de blevet af? Det opdagede jeg også med slet skjult fryd. Ligesom “handikap” er faldet ud til fordel for handicap og ligesom mange andre ord er overført til departementet for internationale betegnelser.

   🙂

   dax2

   Monday, October 26, 2009 at 11:40 GMT+0000

 5. Altså! Det begynder at lyde, som om du også hører til dem, der synes, at alt andet er bedre end dansk.

  Ja, noget svensk – og noget dansk og noget tysk og noget engelsk (sikkert alle sprog) har schwung, men det afhænger helt af, hvem der bruger sproget og i hvilken sammenhæng. Problemet med dansk er, at danskere gennemgående generer sig for at gøre noget ud af sproget og lade situationen afspejle sig i udtale og intonation. Jeg har også hørt – til bevidstløshed – at tysk er et kommandosprog. Vrøvl og sludder! Jeg har en tysk forretningsforbindelse (dame) som taler det blideste, sødeste sprog, og en tysk forretningsforbindelse (herre), som lyder venligere, end jeg i lang tid har hørt en dansker lyde.

  Hvorfor er der så mange, der synes, at dansk skal være fladtrådt? Det rummer mindst lige så mange muligheder som et hvilket som helst andet sprog, hvis man gider udnytte dem.

  Rasmine

  Monday, October 26, 2009 at 12:03 GMT+0000

  • Kort og godt: Ja! Du rammer præcist min anke mod den nuværende Danske sprogfilosofi om at det er godt at spare når man skal tale.

   Tysk er et kultiveret kunstsprog 😎

   Somme tider føles det som om der er følgende “Regler for trendy brug af Det Danske Sprog(tm)”: Brug kun et minimum af konsonanter og tal i ufærdige sætninger.

   🙂

   dax2

   Monday, October 26, 2009 at 12:23 GMT+0000

 6. Det luner altid med enighed 🙂

  Men jeg forstår ikke, din bemærkning om, at tysk er et “kultiveret kunstsprog” – ???

  Rasmine

  Monday, October 26, 2009 at 13:59 GMT+0000

  • @Rasmine: Tyskland har en anden holdning til retskrivning end vi har herhjemme. Tysk litterært sprog er som Oxford English et sprog, der ikke tales i det daglige. Det er simpelthen en akademiske version af sproget.

   I litterært Tysk har den sproglige logik har fortrinsret fremfor talefejlene i modsætning til Dansk, hvor Dansk Sprognævn jo bliver kritiseret for at registrere (fejlene) i stedet for at udvikle og rette op på misforståelser.

   Du har formentlig bemærket, at Tyskerne ikke accepterede et forslag om at skrive navneord uden kapitæler. Den dag følte jeg mig glad på Tyskernes vegne.

   dax2

   Monday, October 26, 2009 at 16:22 GMT+0000

 7. Mit spørgsmål skyldtes, at det kom til at se ud, som om det var en generel betragtning, at tysk var et kultiveret kunstsprog, og det er der vel ikke noget talt sprog, der er – udelukkende.

  Jeg har jo tysk som fag, så det, du skriver, kommer ikke bag på mig. Med hensyn til at holde fast ved at skrive substantiverne med stort begyndelsesbogstav, er jeg aldeles ikke enig. Det er et meget upraktisk fortidslevn, og jeg kan ikke forstå, hvorfor de hænger sådan ved det. Jeg kan i alt fald ikke set noget logisk argument. Mig forekommer det til en vis grad at svare til, at de blev ved med at trykke med gotiske bogstaver længere end andre europæere. Besynderlig hængen fast i fortiden. Efter min mening bør man ikke se bort fra fortiden, men man skal ikke hage sig fast i den uden virkelig gode grunde.

  Rasmine

  Monday, October 26, 2009 at 20:28 GMT+0000

  • For mig er det en Lettelse, at Substantiver skrives med stort. Det gør det lettere at forstå Sætningernes Opbygning og dermed den Skrivendes Hensigt. Jeg ærgrer mig over, at vi ikke har genindført det i Danmark.

   Men jeg ærgrer mig jo også over så mange Ting 😀

   Jeg ville nok ikke få mange Stemmer med et Valgprogram om genindførelse af den rigtige Retskrift. 🙂

   dax2

   Monday, October 26, 2009 at 22:07 GMT+0000

 8. Med garanti ikke min! Substantiver med store begyndelsesbogstaver er i k k e den rigtige retskrift, medmindre den gotiske skrift genindføres 😉

  Rasmine

  Tuesday, October 27, 2009 at 6:38 GMT+0000

  • Jeg skal overveje at medtage den gotiske skrift på valgprogrammet 🙂

   dax2

   Tuesday, October 27, 2009 at 8:55 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: