Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Natur-I

Ordet natur står for mig – mærkeligt egentlig – for græs, der vokser op mellem brostenene. Brostenene i min barndoms København, brostenene i gader, hvor der ellers ikke var ret meget lys og sol.

For mig er “natur” livskraft, der får lov at udfolde sig.

Her er et marklandskab, som jeg cyklede forbi i går – det er ikke noget særligt, og så dog, alligevel: en spirende mark, som skaffer mad til byboer i løbet af en vækstsæson. For mig signalerer den velstand, samfundssind, omhyggelighed med jordbearbejdningen og god planlægning.

Written by Donald

Saturday, October 10, 2009 at 15:26 GMT+0000

Posted in Blogosofi

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg vet aldri helt hva jeg liker best av natur og kultur. Men når jeg går tur i skogen og plutselig ser et gammelt stengjerde, – se da blir jeg lykkelig.

  livetleker

  Saturday, October 10, 2009 at 19:36 GMT+0000

  • Natur er et af de begreber, som undviger en definition. Ligegyldigt hvad man foreslår, kan det kritiseres for at være mangelfuldt.

   Derfor må vi hellere definere natur ud fra vores oplevelse af, hvad der er natur, og så adskille natur og biologi 🙂

   Det mest almindelige er jo at tænke på skov, mose og strand som natur (skov- og naturstyrelsen er navnet på et dansk statsdepartement!)

   For mig er natur også mos på et stengærde eller en fisk hos fiskehandleren.

   dax2

   Saturday, October 10, 2009 at 21:55 GMT+0000

   • Sånn har nok jeg det også. Min far derimot ser det annerledes. Han ville nok også kalle mose på et stengjerde natur, men likevel handler natur for ham om den rene, uberørte natur, – og da helst den norske. Han er 70 år og jeger, og han faller altså i staver over den uberørte naturen i fjellheimen for eksempel. Vi har snakket mye om dette, for han forstår meg absolutt ikke når jeg sier at jeg likevel aller best liker et kulturlandskap, særlig et gammelt kulturlandskap. Det er noe som rører ved meg når jeg ser spor etter menneskelig aktivitet.

    livetleker

    Sunday, October 11, 2009 at 6:38 GMT+0000

 2. Så fint du skriver om natur. Jeg tror at den naturen en opplever som barn har stor betydning senere, som minner. Som barn lukter, føler og kommer man på mange måter nærmere naturen i fysisk forstand. Radiusen for ens liv og tanker er mer avgrenset til der en er. Tar meg selv i mange ganger å lengte tilbake til skogen i min barndom. Jeg kan oppsøke den, eller skape nye gode opplevelser i naturen.

  Det gledet meg at du tolket min billedserie i ABC slik du gjorde. Tenkte det samme som deg, men syns nesten ikke jeg kunne skrive det. Har du et C-bidrag? 😉

  Turid

  Saturday, October 10, 2009 at 20:30 GMT+0000

  • Takk Turid, ABC? det havde jeg da glemt 🙂

   Hvis man er varmt klædt på (eller det er sommer) og man har tid til at sidde en eftermiddag på en sten eller en bænk ved skov eller strand, så oplever jeg igen naturen stærkere.

   dax2

   Saturday, October 10, 2009 at 21:58 GMT+0000

 3. @Hege: Fjellet er (næsten) uberørt natur og lapp-marken har også store områder uberørt natur. Men ellers er der ikke ret meget, som er uberørt.

  Jeg tror at Nordmennene lavede en nationalpark i Dovrefjellet for 20-30 år siden. Det er en god beskyttelse af fjellheimen, men der er mange sommerhuse og hytter i Dovrefjellet, så helt uberørt er det jo ikke. Naturens forskellige plantearter beskrives på et museum ved Kongsvoll:

  Mange av hagens arter blomstrer hvert år, men hagen er i stadig endring. Noen arter går ut etter en tørr sommer eller hard frost. Enkelte må plantes inn år om annet, mens atter andre kommer inn av seg selv.

  I Danmark er der ingenting som er uberørt – kun måske er der nogle strækninger ufremkommelig mose hist og her, som ser ud som for 2000 år siden, men det er meget få og små områder.

  Donald

  Sunday, October 11, 2009 at 18:52 GMT+0000

 4. Det ensomme træ, som langsomt bøjer for vinden.
  Et prægtigt motiv!

  Farmer

  Monday, October 12, 2009 at 2:28 GMT+0000


Comments are closed.